Foto: Publicitātes foto

7. februārī Jūrmalā, Majoru stāvlaukumā, SIA "Jūrmalas autobusu satiksme" (JAS) svinīgā pasākumā prezentēja jaunos un videi draudzīgos "Isuzu" "Citibus" autobusus, kas Jūrmalas pilsētas maršrutos sāks kursēt no 12. februāra.

14 videi draudzīgie autobusi, kas darbojas ar dīzeļdegvielas dzinējiem EURO 6, atbilst jaunākajām ekoloģisko normu kvalitātes prasībām, līdz ar to tiks samazināts gaisa piesārņojums pilsētā. Arī no ekspluatācijas viedokļa raugoties, tie būs daudz ekonomiskāki nekā līdzšinējie JAS autobusi, kas līdz šim kursēja Jūrmalas pilsētas maršrutos.

"Esmu gandarīts, ka SIA "Jūrmalas autobusu satiksme", ieguldot arī savus līdzekļus, ir veiksmīgi piesaistījusi Eiropas Savienības struktūrfondu līdzekļus sabiedriskā transporta infrastruktūras atjaunošanai Jūrmalas pilsētā. Līdz ar to jūrmalniekiem un pilsētas viesiem varēsim nodrošināt kvalitatīvu pakalpojumu – pasažieri varēs braukt jaunos, ērtos, augsta komforta autobusos, kas jau nākamajā nedēļā pilsētas ielās nomainīs līdzšinējos autobusus. Un, kas ir būtiski kūrortpilsētai – tie būs arī videi draudzīgāki nekā iepriekšējie. Joprojām pašvaldība nodrošinās bezmaksas braukšanu Jūrmalas skolēniem un pensionāriem, un pašlaik strādājam arī pie tā, lai tuvākajā nākotnē pilsētas autobusos bez maksas varētu braukt ne tikai skolēni un seniori, kā tas ir patlaban, bet visi jūrmalnieki," autobusu prezentācijas pasākumā sacīja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis.

"Šodien tiek pāršķirta jauna lapaspuse Jūrmalas pilsētas sabiedriskā transporta attīstības vēsturē, jo pavisam drīz Jūrmalas pilsētas maršrutos sāks kursēt jauni un videi draudzīgi autobusi. Jūrmala ir viena no pirmajām Latvijas pilsētām, kas izmantojot Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam, ir spērusi nozīmīgu soli sabiedriskā transporta infrastruktūras uzlabošanā Jūrmalas pilsētā. ŠĪ projekta ietvaros JAS iegādāsies vēl divus, jaunus elektroautobusus pasākumā, uzrunājot klātesošos, sacīja SIA "Jūrmalas autobusu satiksme" valdes loceklis Zigmunds Pavlovskis.

Pēc svinīgās lentas griešanas viesiem bija unikāla iespēja, doties nelielā izbraukumā ar vienu no "Isuzu" "Citibus" autobusiem, kura laikā JAS transporta pārraugs Aivars Streļčs īsi pastāstīja par autobusu tehnisko aprīkojumu.

Visi jaunie autobusi ir aprīkoti ar zemo grīdu (atlokāmu rampu) ērtākai iekļūšanai/izkļūšanai no sabiedriskā transporta cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem, vecākiem (ar bērnu ratiem), audiovizuālo informācijas sistēmu un monitoru pasažieru informēšanai brauciena laikā par maršrutiem un plānotajām izmaiņām kustības grafikos, videonovērošanas sistēmu (filmē tiešsaistē) ar 360 grādu objektīvu pasažieru drošībai un USB kontaktligzdām elektronisko ierīču uzlādei. Jaunie autobusi Jūrmalas pilsētas maršrutos sāks kursēt no 12. februāra.

14 "Isuzu" "Citibus" markas autobusus JAS iegādājies, piesaistot Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda (KF) piešķirto līdzfinansējumu. Kopējās projekta izmaksas sastāda 3,1 miljonu eiro, no tā ES KF līdzfinansējums ir 1 274 000 eiro un JAS ar "BlueOrange Bank" kredīta atbalstu – 1,95 miljoni eiro apmērā.

Par "Jūrmalas autobusu satiksme"

SIA "Jūrmalas autobusu satiksme" sabiedriskā transporta pakalpojumus Jūrmalas pilsētā nodrošina kopš 1958. gada. Šobrīd 9 pilsētas maršrutos kursē 23 autobusi un minibusi.

Informācija par Centrālo finanšu un līguma aģentūru

CFLA ir Finanšu ministrijas resora iestāde, kura uzrauga ES fondu un citu finansējuma avotu projektu ieviešanu. ES fondu 2014.-2020. gada plānošanas periodā CFLA veic vienīgās sadarbības iestādes funkcijas. Tās ietver projektu iesniegumu atlases organizēšanu, līgumu slēgšanu, projektu ieviešanas uzraudzību, maksājumu veikšanu u.c. – fondu praktiskās ieviešanas nodrošināšanu, ko CFLA veic sadarbībā ar nozaru ministrijām jeb atbildīgajām iestādēm. Šim mērķim no KF līdz 2018. gada 31. decembrim paredzēti gandrīz 12 miljoni eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!