Foto: Publicitātes foto
Ekonomikas attīstībai kļūstot gausākai, lielākā daļa uzņēmumu saskaras ar izaicinājumiem. "Goldman Sachs" vasarā veiktais pētījums parādīja, ka aptuveni 75 % mazo uzņēmumu finansiālo stāvokli inflācija ir ietekmējusi negatīvi, bet 43 % meklēja jaunus darbiniekus vai piegādātājus, lai samazinātu izdevumus. Cilvēki un uzņēmējdarbība saskaras ar dzīves dārdzības krīzi, savukārt uzņēmumi, kuri tikko ir atguvušies no pandēmijas izraisītajām sekām, atkal gatavojas smagiem tirgus apstākļiem. Tomēr palikšana tirgū būs to prioritāte. E-komercija nav izņēmums, augošie izdevumi rada lielus izaicinājumus uzņēmējdarbības likviditātei.

"Pašreizējā ekonomiskajā situācijā ar izaicinājumiem saskaras arī atsevišķas e-komercijas jomas. Nākas lavierēt starp pieaugošajām preču un uzņēmējdarbības izmaksām, augošo inflāciju un uzmanīgāku pircēju uzvedību – redzams, ka cilvēki iepērkas apdomīgāk, vairās no spontāniem pirkumiem, meklē labākos piedāvājumus. Kaut arī pašlaik, pirmssvētku laikā, redzama liela tirdzniecības aktivizēšanās, tomēr atsevišķi uzņēmumi 2023. gadu gaida ar bažām," stāsta Kārlis Ozols, "220.lv Marketplace" pārdošanas vadītājs.

"Mazie un vidējie uzņēmumi ir mūsu ekonomikas pamats. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem šobrīd Latvijā ir aptuveni 160 000 aktīvu uzņēmumu un 99% no tiem ir mazie un vidējie uzņēmumi, bet visā Eiropas Savienībā MVU skaits sasniedz teju 23 miljonus. Ekonomikai šāda veida uzņēmējdarbība un tās uzturēšana ir ļoti svarīga, jo tieši MVU rada aptuveni 50 % darba vietu visā pasaulē un 56 % no IKP augošajās ekonomikās," saka "SME Finance" pārstāvis Agris Indričevs.

Pēc Indričeva teiktā, šiem uzņēmumiem ir ievērojami grūtāk saņemt finansējumu, jo mazāks apgrozījuma apmērs bieži tiek saistīts ar lielāku risku vai finanšu nodrošinājuma trūkumu. Jaunajiem vai mazajiem uzņēmumiem bieži nav iespēju saņemt finansējumu no tradicionālajām bankām mazas peļņas maržas, nepietiekamas kredītvēstures un paaugstināta riska dēļ. Tomēr alternatīvi finansētāji rada jaunus finansēšanas produktus ikvienai uzņēmējdarbībai, un aizdevuma saņemšanas iespējas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem strauji paplašinās.

"Tas, ka e-tirgotājiem ir nepieciešami finansiāli risinājumi konkrētā uzņēmējdarbības attīstības posmā, ir redzams katru dienu. Vien dažu sadarbības mēnešu ar "SME Finance" laikā mūsu "Marketplace" pārdevēji ir saņēmuši aizdevumus biznesam aptuveni 800 tūkstošu eiro vērtībā. Pie mums tirgojas jau vairāk nekā 4000 pārdevēju. Pārdevēji ir ļoti dažādi, un viņu vajadzības atšķirīgas – vieniem ir nepieciešami apgrozāmie līdzekļi preču iegādei, jo ir saņemts ievērojami vairāk pasūtījumu, nekā tika plānots, citiem – finansējums uzņēmējdarbības attīstībai ārvalstu tirgos. Turklāt e-komercija ir ļoti dinamiska, šeit viss notiek un mainās ļoti ātri, tāpēc konkrēti risinājumi ir nepieciešami šeit un tagad", – par pārdevēju vajadzību saņemt finanšu pakalpojumus stāsta Ozols.

Finanšu tehnoloģiju uzņēmumi strauji palielina finansējuma pieejamību mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, bet sadarbība ar partneriem ļauj vienkāršot ne tikai aizdevuma izsniegšanas procesu, bet arī finansēšanas nosacījumus ikvienam.

Piemēram, "SME Finance" un Baltijas valstīs lielākās e-tirdzniecības platformas (Pigu.lt, 220.lv un kaup24.ee) sadarbība atvieglo finansējuma piešķiršanu mazajiem un vidējiem tirgotājiem. Uzņēmums, kas darbojas "220.lv Marketplace", finansējumu attīstībai var saņemt ļoti ātri, neiesniedzot papildu dokumentus vai nodrošinājuma līdzekļus. Šāds uzņēmējdarbības finansēšanas modelis ļauj "220.lv" lietotājiem palielināt pārdošanas apjomu.

9. decembrī pulksten 11.00 "220.lv" aicina uz "Learning Friday" semināru, kurā "SME Finance" eksperti stāstīs par finansēšanas iespējām, aizdevumu saņemšanas tendencēm 2023. gadā, kā arī par to, kādas jaunas iespējas atnes recesija un kā šīs iespējas izmantot. Uzzināsiet arī, kā rīkoties uzņēmumiem, kuri vēlas saņemt aizdevumu, kā pareizi saplānot naudas plūsmas. Aicinām piedalīties!

Seminārs tiek rīkots tiešsaistē, dalība tajā ir bez maksas. Reģistrējieties semināram ŠEIT!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!