Foto: Publicitātes foto
Vai doties uz aptieku šajā laikā ir droši? Vai ir pieejamas zāles, kas man izrakstītas? Kā tās pareizi lietot? Vai pagūšu farmaceitam pajautāt visu, ko vēlos noskaidrot? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem var rast, izmantojot noderīgas digitālās iespējas.

"Ārkārtas stāvoklis ir sarežģījis dzīvi daudziem – kāds apzinās, ka iziet no mājas ir bīstami, citam zāles jālieto katru dienu un ir svarīgi, lai tās varētu iegādāties tieši tad, kad nepieciešams, bet to piegāde mazliet jāpagaida. Izmaiņas zāļu pieejamībā ir ieviesusi arī kompensējamo medikamentu izrakstīšanas un izsniegšanas jaunā kārtība, kas stājās spēkā 1. aprīlī un paredz kompensējamo zāļu receptēs rakstīt starptautisko nepatentēto zāļu nosaukumu jeb SNN," skaidro "Mēness aptiekas" farmaceits Vadims Brižaņs un piedāvā veidus, kā mazināt spriedzi un ietaupīt laiku. Farmaceita konsultācija klātienē savu nozīmi nezaudē un simtprocentīgi nebūs aizstājama, taču, lūk, ieteikumi digitālo rīko izmantošanā, kas palīdzēs atrisināt daudzus šķietami sarežģītus jautājumus saistībā ar zāļu un citu aptiekas produktu iegādi un lietošanu.

Izmanto zāļu reģistra informatīvo resursu

Zāļu valsts aģentūrās mājaslapā zva.gov.lv ikviens var uzzināt par visām Latvijā pieejamām zālēm, atrast informāciju par zāļu cenas diapazonu, noskaidrot, vai interesējošās zāles ir kompensējamo medikamentu sarakstā, vai tās ir references jeb lētākās zāles. Šai mājaslapā atrodama arī plaša informācija par zāļu iegādi, pareizu lietošanu un glabāšanu, kā arī par SNN izrakstīšanu kompensējamo par zāļu receptēs un šo zāļu izsniegšanas kārtību aptiekās.

Noskaidro, pirms ej uz aptieku

Ir spriests par vienota zāļu meklētāja izveidi, bet pagaidām šāds projekts nav realizējies. Taču vajadzības gadījumā labi lietojams ir "Mēness aptiekas" mājaslapā izveidotais palīgs – preču meklētājs. Ierakstot preces vai medikamenta nosaukumu, var pārbaudīt, vai konkrētajā aptiekā tas ir pieejams. Preču meklētājs var uzrādīt, ka jums tuvākajā aptiekā vajadzīgā medikamenta nav, taču tas ir kādā citā aptiekā. Turpat iegūstama informācija par aptiekas darbalaiku, ir aptiekas tālruņa numurs saziņai un var uzzināt, vai šī aptieka pieņem medikamentus utilizēšanai.

Taču, pirms dodies uz aptieku, noteikti jāpiezvana, lai pārliecinātos, vai prece tik tiešām vēl ir pieejama (to var nopirkt kāds cits, kamēr gatavojaties ceļam uz aptieku)!

Konsultējies ar farmaceitu tiešsaistē vai pa tālruni

Krīzes situācija ir pamudinājusi farmaceitus jauna, Latvijā līdz šim neizmantota farmaceitiskās aprūpes pakalpojuma ieviešanai. Tās ir farmaceita konsultācijas tiešsaistē (online). "Mēness aptieka" pavisam nesen uzsākusi jaunu iniciatīvu –farmaceita bezmaksas konsultācijai tiešsaistē var pieteikties mājaslapā menessaptieka.lv vai e-menessaptieka.lv. Saziņai ar farmaceitu var izmantot arī tālruni – tā numurs atrodams e-menessaptieka.lv sākumlapas kreisajā apakšējā stūrī. Ja uzreiz neizdodas sazvanīt, farmaceits atzvanīs, tiklīdz būs atbrīvojies, var nosūtīt arī īsziņu, pakalpojuma darbību paskaidro Vadims Brižaņs.

Konsultācijā farmaceits var sniegt atbildes par zālēm, ko jau lieto vai kas nupat ir izrakstītas, par to iespējamām blakusparādībām un mijiedarbību, par uztura bagātinātājiem un aptiekā nopērkamiem ādas kopšanas līdzekļiem. Farmaceits pārbaudīs izrakstīto zāļu, tostarp kompensējamo zāļu pieejamību, noskaidros references zāles un atbildēs uz citiem jautājumiem.

Aptiekā gan skaidro, ka nevajadzētu zvanīt farmaceitam, lai apzināti meklētu problēmu zāļu lietošanā. Visticamāk, tu visu dari pareizi, mierina farmaceiti. Bet, ja tomēr par kaut ko māc bažas, saruna ar farmaceitu ļaus saprast, vai lieto zāles īstajā laikā, vai zālēm patiešām ir blaknes vai nevēlama mijiedarbība.

Ziņo par zāļu blaknēm

Ja, lietojot zāles, novēro jebkādas blaknes – jūti diskomfortu, ir parādījies simptoms, kas nebija, pirms uzsāki terapiju, vai arī vienlaikus lieto vairākus medikamentus, kas nevēlami mijiedarbojas un izraisa blakusefektu, ziņo par to savam ārstam vai farmaceitam (tiešsaistē vai pa tālruni), vai Zāļu valsts aģentūras mājaslapā zva.gov.lv. Ņem vērā, ka par blakni liecina ne tikai simptoms, bet, piemēram, arī tas, ka konkrētās zāles nav efektīvas vai ir mazāk efektīvas, nekā iepriekš lietotās. Tas ir īpaši svarīgi, ja ārsts receptē izrakstījis starptautisko nepatentēto zāļu nosaukumu.

Deleģē zāļu iegādi citai personai

Ja kāda iemesla dēļ nevari saņemt aptiekā savas zāles, deleģē to izdarīt kādam citam. Deleģēšanu var veikt, autorizējoties sistēmā E-veselība. Deleģētais cilvēks varēs iegādāties tavas e-receptes zāles, neuzrādot aptiekā e-receptes ID numuru, bet tikai savu personu apliecinošo dokumentu – pasi vai identifikācijas karti (autovadītāja apliecība, pensionāra apliecība, rīdzinieka karte nederēs!). Deleģējumu jebkurā mirklī var mainīt vai atcelt.

Pasūti aptiekas preces tiešsaistē

Viena no iespējām arī aptiekas produktu iegādei ir izmantot iepirkšanās piedāvājumu internetā. Lielāko daļu bezrecepšu medikamentu, uztura bagātinātāju un kosmētikas līdzekļu var pasūtīt arī e-menessaptieka.lv, izvēloties ērtāko piegādes veidu (pat līdz mājas durvīm!) un veicot apmaksu tiešsaistē vai tuvākajā aptiekā, ja to norādīsi kā preču saņemšanas vietu. Ja, meklējot nepieciešamās preces, rodas kāds jautājums, konsultējies ar farmaceitu. Tas noderēs, piemēram, izvēloties bezrecepšu medikamentus un uztura bagātinātājus, jo, ja ikdienā lietojat kādas recepšu zāles, jāņem vērā, ka šie produkti ar tām var mijiedarboties un ietekmēt recepšu medikamentu iedarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!