Foto: Publicitātes foto
Auto tirgus turpina piedzīvot nepieredzētas pārmaiņas visā pasaulē. 2023. gadā auto lietošanas izmaksas varētu pieaugt līdz pat 20%. Dārgākas kļūs gan jaunas, gan lietotas automašīnas, kā arī to apdrošināšana, apkopes un uzturēšanas izmaksas. Kā fiksēt izmaksas vismaz uz gadu par automašīnas izmantošanu un uzturēšanu laikā, kad cenu mainība nav prognozējama?

Papildus vispārējai cenu inflācijai auto nozare piedzīvo vēl būtiskāku cenu kāpumu, ko ietekmējuši ģeopolitiskie notikumi un to sekas. Palielinājušās kredītu procentu likmes, apdrošināšanas izmaksas, kā arī auto rezerves daļu izmaksas, tostarp auto servisa stundu likmes. Tāpat joprojām nozarē pastāv automašīnu piegāžu problēmas. Tās attiecas ne tikai uz jaunām automašīnām, bet arī rezerves daļām, kuru trūkuma dēļ automašīnām dažkārt jāpavada autoservisā pat vairākus mēnešus. Tā kā 2023. gadā netiek prognozēta būtiska situācijas uzlabošanās, vairums cilvēku izvērtējot savus ikmēneša izdevumus par automašīnu, tās uzturēšanas un apkopes darbiem meklē risinājumus, kā padarīt prognozējamus izdevumus par automašīnu, vienlaikus saglabājot komfortu un priekšrocības, ko sniedz personīgā automašīna.

Prognozējamas izmaksas

Kopš pagājušā gada oktobra Latvijā pieejams jauns automašīnu abonēšanas pakalpojums "Sixt+", kurā apvienots labākais, ko sniedz auto noma un auto līzings. Automašīnu iespējams abonēt "Sixt+ Baltics" aplikācijā vai internetā www.sixtplus.lv. Tas nodrošina iespēju abonēt automašīnu par fiksētu mēneša maksu, kurā iekļautas visas ar auto uzturēšanu saistītās izmaksas, tai skaitā aizvietošanas auto, ja remontdarbi būs ilgāki par vienu darba dienu.

"Automašīnu abonēšana ir viens no veidiem kā iegūt plašas mobilitātes iespējas un visas personīgās automašīnas piedāvātās ērtības. Abonējot automašīnu "Sixt+", iespējams fiksēt izmaksas par automašīnas izmantošanu un uzturēšanu līdz pat 12 mēnešiem, tādējādi saglabājot kontroli par savu budžetu. Vienīgais par ko būs jārūpējas pašam – logu šķidrums un degviela," norāda Arnis Jaudzems, "Sixt" vadītājs Baltijas valstīs.

Gan privātpersonām, gan maziem un vidējiem uzņēmumiem

Automašīnu abonēšana ir piemērota cilvēkiem, kuriem ikdienā nepieciešama sava automašīna, kas būtu vienmēr pieejama, atšķirībā no koplietošanas auto pakalpojumiem. Tā ir izdevīga kā privātpersonām, tā arī maziem un vidējiem uzņēmumiem, kuri nav gatavi ilgtermiņā uzņemties saistības par automašīnas iegādes un uzturēšanas izmaksām, nevēlas auto iegādāties savā īpašumā, īstermiņa noma ir pārāk dārga, bet kāda no līzinga opcijām par ilgu.

Papildus tam "Sixt+" autoparkā pieejams plašs automašīnu klāsts ar jauniem un mazlietotiem auto no tādiem pieprasītiem ražotājiem kā "Toyota", "Volkswagen", "Škoda", "Seat", "KIA" un citiem, ko iespējams abonēt vienas darba dienas laikā.

Kam pievērst uzmanību, abonējot automašīnu?

Lai arī šis pakalpojums ļaus izvairīties no galvassāpēm, ko rada inflācija – ir pieci svarīgi ieteikumi, kuriem nepieciešams pievērst uzmanību pirms tiek abonēta automašīna, lai rezultātā nenāktos pārmaksāt.

  1. Gala cena. Lai arī reklāmas lozungos tiek norādītas vilinošas cenas, jāpārliecinās – vai tā tiešām būs gala cena. Pirms automašīnas abonēšanas nepieciešams pievērst uzmanību ne vien ikmēneša maksājumam, bet arī tam, cik liela ir pirmā iemaksa – tā var variēt no dažiem simtiem līdz vairākiem tūkstošiem eiro.
  2. Atļautais nobraukums. Diezgan precīzi jāizvēlas plānotais automašīnas nobraukums bez pārlieku lielām rezervēm, lai ik mēnesi nepārmaksātu par automašīnas nomu. Tāpat jāpievērš uzmanību, kāda ir uzņēmuma politika par pārsniegto kilometru izmaksām – ikmēneša vai kopējā perioda. Ja vienošanās ir par kopējā perioda nobraukuma nepārsniegšanu, tad tas ļaus "atgūt", piemēram, vasarā pārbrauktos kilometrus klusākos ziemas mēnešos, kad auto būs jāizmanto mazāk.
  3. Apdrošināšana. Svarīgi pievērst uzmanību nosacījumiem par automašīnas apdrošināšanas gadījumiem, kā arī atbildības apjomu, ja notiks ceļu satiksmes negadījums. Tāpat jāpārliecinās, vai šī atbildība ir fiksēta visos gadījumos, jo bieži pašrisks par automašīnas zādzību vai bojāeju ir mērāms vairākos tūkstošos eiro.
  4. Līguma laušana. Ja radīsies nepieciešamība pārtraukt auto abonēšanu, jāpārliecinās, vai būs iespējams lauzt līgumu bez soda sankcijām.
  5. Papildu izdevumi. Lai nenāktos pārmaksāt – jāpārliecinās, vai abonementa maksā iekļauti tādi izdevumi kā CSDD tehniskās apskates, atbilstoši nodokļi, apkopes, remontdarbi, kā arī ziemas un vasaras riepas un riepu serviss. Savukārt tad, kad auto atrodas servisā – vai ir iekļauts aizvietošanas auto.

Par "Sixt+"

"Sixt" ir viens no vadošajiem mobilitātes pakalpojumu sniedzējiem pasaulē, kas Baltijā strādā jau 19 gadus, šobrīd pārvaldot vairāk nekā 7000 automašīnu. "Sixt+" auto abonēšana ir nākamais solis uzņēmuma sniegto auto nomas un pilna servisa auto līzinga pakalpojumu klāstā. Automašīnu abonēšanas pakalpojums ir balstīts uz"Sixt" starptautisko pieredzi, bet tās platformu izstrāde notikusi tepat Latvijā, izstrādājot mūsdienīgu un digitālu automašīnu abonēšanas pakalpojumu, ar "premium" kvalitātes servisu un īpaši pārdomātu izdevīgumu. Vairāk par automašīnu abonēšanu www.sixtplus.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!