Foto: Shutterstock
Teju ikvienam no mums jau no bērna kājas mācīts par piena produktu nozīmi uzturā, stāstot par kalciju, kas nepieciešams, lai kauli augtu stipri un veseli. Tomēr ne tikai kalcijs, bet arī olbaltumvielas, kālijs un D vitamīns, ko cilvēka organismam nepieciešams uzņemt ik dienas, atrodami pienā un tā produktos. Lai gan minētās uzturvielas meklējamas arī citur, piena produkti izceļas ar bagātīgo saturu un daudzveidīgo pielietojumu – lai uzņemtu labumus, ko šīs grupas produkti spēj sniegt, nav jāaprobežojas ar glāzi piena!

Piena produkti ir ļoti dažādi, un tie savā starpā atšķiras gan uzturvērtības, gan garšas un pielietojuma ziņā. Neatkarīgi no tā, kas patīkamāks garšas kārpiņām – piens, biezpiens, siers, jogurts vai kefīrs –, ir vērts pievērst uzmanību produkta izcelsmei. Ieteicams apsvērt ekoloģisku produktu lietošanu uzturā, jo tieši šajos produktos ir mazāk cilvēka organismam nevajadzīgu vielu.

Protams, viens no populārākajiem piena produktiem ir siers. Lai gan visbiežāk pievienojam konkrēta tipa ēdieniem, piemēram, picām, ir vērts arī apdomāt, kā dažādu veidu sieri var uzlabot ierastas svaigu salātu, zupu un sautējumu receptes, kas mainīs ne tikai ēdiena garšu, bet arī uzturvērtību. Siers labi iederēsies ne tikai citos ēdienos, bet arī atvašu pusdienu kārbiņās kā lieliska sāļā uzkoda, kas uzturvielu ziņā būs daudz vērtīgāka par krekeriem un līdzīgiem izstrādājumiem, kā arī saturēs mazāk pievienotā cukura un, tā saukto, "tukšo" kaloriju.

Vēl viens plaši pieejams un pielietojams piena produkts ir biezpiens. Šis produkts satur samērā daudz olbaltumvielu, tāpēc īpaši iecienīts fizisko aktivitāšu mīļotāju vidū. Lai arī tautā labāk zināms un iemīļots ir biezpiens ar lociņiem un siļķi, tā izmantošanas iespējas ir ļoti plašas. Līdzīgi kā sieru, arī biezpienu var pievienot dažādiem salātiem, tomēr šo produktu vairāk par fizisko aktivitāšu cienītājiem un tiem, kas mīl sātīgi paēst, droši vien iemīlēs kārumnieki, jo no šī produkta iespējams pagatavot dažāda veida saldos ēdienus – plācenīšus, sacepumus, kārtojumus un kūkas. Ja vēlaties, lai plācenīši vai sacepums būtu gan gards, gan nekaitētu veselībai, ieteicams neaizrauties ar cukura pievienošanu. Kārumu saldāku var padarīt arī ar banāniem, kādu citu labi nogatavinātu augli vai, piemēram, kokosriekstu skaidiņām.

Skaidrs, ka ir praktiski neiespējami runāt par piena produktiem, nepieminot jogurtu. Lai gan pieejami dažnedažādi jogurti ar piedevām, ko vienkārši izmantot kā uzkodu ikdienas steigā, tiem, kas rūpīgi seko līdzi pievienotā cukura daudzumam produktos, iespējams, vilinošāks liksies jogurts bez piedevām. Šāda veida jogurtu lieliski var izmantot ne tikai dažādām mērcēm, jogurtam vienkārši pievienojot zaļumus, piemēram, dilles vai lociņus, bet arī brokastu un saldo ēdienu pagatavošanai. Izmantojot jogurtu bez piedevām kā bāzi un pievienojot dažādus augļus, ogas, riekstus un sēklas pēc sirds patikas, gala rezultāts ir barojošs kārums, kas ir uzturvielām bagāts un zarnu mikroflorai draudzīgs jogurtā esošo probiotiķu dēļ. Ir vērts paturēt prātā, ka arī šāds ēdiens saturēs cukuru jogurtā esošās laktozes un augļos un ogās esošās fruktozes dēļ, tomēr šāds saldais ēdiens būs veselīgāks, tāpēc īpaši piemērots bērniem, jo nesaturēs milzīgu daudzumu pievienotā cukura. Arī izvēloties jogurtu, tāpat kā izvēloties jebkuru citu produktu, ieteicams dot priekšroku ekoloģiskiem izstrādājumiem bez nevajadzīgi pievienotiem papildinātājiem.

Jau iepriekšminētās laktozes dēļ daži cilvēki, iespējams, uzskata, ka piens un tā produkti viņiem ir liegti, jo viņiem diagnosticēta laktozes nepanesība, tomēr portāls "Prevention" apgalvo, ka ir pāragri skumt. Portālā skaidrots, ka apmēram 65 procentiem pasaules iedzīvotāju diagnosticēta laktozes nepanesība, taču vairāku zinātnieku vidū pastāv uzskats, ka ikviens planētas cilvēks kaut nedaudz nepanes laktozi, tomēr tam nepievērš pārlieku lielu uzmanību. Portālā uzskaitīti daži piena produkti, kas tomēr draudzīgi arī tiem cilvēkiem, kuru organismā piena cukura šķeļošais enzīms laktāze neizdalās pietiekamā daudzumā. Savukārt portāls "Healthline" skaidro, ka Eiropā laktozes nepanesība skar apmēram 5 līdz 15 procentus cilvēku.

Izrādās, ka arī daļa jogurtu ir ne tikai ērti un daudzveidīgi lietojami ikdienā, bet arī draudzīgi laktozes nepanesībai. Jāpatur prātā, ka izmantotā jogurta sastāvā noteikti jābūt probiotiķiem, lai to varētu lietot cilvēki ar laktozes nepanesību. Tā kā probiotiķu darbībai nepieciešams cukurs, lielāko daļu jogurtā esošās laktozes izmantos tieši probiotiķi, un laktāzes ieguldījums piena cukura šķelšanā būs pavisam neliels.

Līdzīgi kā jogurtā, arī kefīrā atrodami probiotiķi, tāpēc arī šis piena produkts ir pieļaujams uzturā cilvēkiem ar laktozes nepanesību, tomēr tas nav viss. Kefīrs ir ārkārtīgi ērti un daudzveidīgi pielietojams ikdienā. To var izmantot kā bāzi aukstajām zupām, gan brokastu vai uzkodu smūtijiem. To var pielietot visdažādākajās kombinācijās gan ar garšaugiem, gan dārzeņiem un pat augļiem.

Lai arī pienā un tā produktos patiešām ir ārkārtīgi daudz vērtīgu uzturvielu un tos var droši lietot jebkurā ēdienreizē, sabalansēta uztura pamatā ir dažādība. Ar pienu, tāpat kā ar augļiem, gaļas izstrādājumiem vai jebkuru citu produktu pārspīlēt nav ieteicams. Tāpat der paturēt prātā, ka nozīme ir ne tikai gala produktam, bet arī tā izcelsmei. Ieteicams izvēlēties ekoloģiskus produktus, kuru sastāvā nav pievienotu vielu, kas nav nepieciešamas cilvēka organismam, tāpēc vajadzētu pievērst uzmanību tam, vai, lasot produkta sastāvu, vispār saproti, ko plāno uzņemt – jo mazāk nesaprotamu sastāvdaļu, jo labāk!

Tiem, kuri vēlas savu ēdienkarti papildināt ar ekoloģiskiem piena produktiem, īpašu piedāvājumu sarūpējis Lietuvas uzņēmums "Žemaitijos Pienas" – radīta Baltijā pirmā boloģisko piena produktu līnija "Dobilas". Tā tapusi, domājot par tiem pircējiem, kuri novērtē ne tikai produkta garšu, bet arī tā izcelsmi un vērtīgās, veselībai nozīmīgās īpašības. Rūpējoties par cilvēkiem un dabu, stingri kontrolētā un ES regulām atbilstošā ražošanā top gardi un veselīgi piena produkti, un daudzveidīgajā sortimentā ikviens atradīs ko savām garšas kārpiņām un veselīga dzīvesveida prasībām atbilstošu. Produktu ražošanā tiek izmantoti 100% bioloģiskas, īpaši izvēlētas izejvielas, bet piens nāk no sertificētām bioloģiskajām saimniecībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!