Foto: Publicitātes attēli
Pirms dažiem gadiem apavus interneta veikalā atļāvās iegādāties tikai retais, citi šādus pircējus dēvēja pat par avantūristiem, bet tagad aizvien vairāk cilvēku novērtē tā priekšrocības, kuras, starp citu, ir vairākas, piemēram, lielāka modeļu izvēle, piegāde un citas.

Arī Latvijā parādās arvien vairāk apavu interneta veikalu, un šis iepirkšanās modelis kļūst iecienītāks iedzīvotāju vidū. Nesen, pērnā gada nogalē, dienasgaismu ieraudzīja ilggadējā apavu veikala „Somijas apavi" elektroniskā versija - internetveikals www.somijasapavi.lv un līdzi atnesa jaunas vēsmas, kas diezgan ievērojami mainīja priekšstatu par tur iegādājamajiem apaviem un somām, tā teikt, man tagad ir astoņpadsmit, sākšu jaunu dzīvi (rudenī veikals svinēja savu 18 gadu jubileju).

Atklājuma anatomija

Kā jau vairumam cilvēku, dzīvojot savā komforta zonā, reti izdodas kaut ko atklāt, bet tikai rodoties situācijai, kad jāiziet no šīs zonas, pēkšņi var ieraudzīt jaunas un interesantas lietas. Banāli, bet mans atklājums iesākās ar pavasari un vēlmi pēc oriģināliem, kvalitatīviem un stilīgiem apaviem - un bez kompromisiem. Sākās meklējumi, kuru rezultātā veikts šis atklājums, kas sastāv no vairākiem atklājumiem.

Vārdā kvalitāte

Veikals „Somijas apavi" līdz šim saistījās ar vārdiem „kvalitāte" un „ērtums", bet jau pēc pirmās interneta veikala apskates sapratu, ka tagad arī jaunākās modes tendences ir „Somijas apavi" raksturojošs vārdu salikums, un tas attiecas gan uz sieviešu, gan vīriešu apaviem. Protams, patīkami, un piekritīsiet, ka tas ir arī iemesls, lai pētījumu turpinātu. Šis apavu internetveikals piedāvā plašu izvēli: sieviešu kurpes, vīriešu kurpes, liela izmēra apavi, apavi problemātiskām kājām, čības un somas.

Viens veikals - 1000 dažādu modeļu apavi un somas

Lūkojoties pēc sev vajadzīgā (uzdevums patiesībā bija vismaz trīs reizes sarežģītāks, jo lūkojos pēc izfantazētā) apavu pāra, pavisam nejauši atskārtu, ka „Somijas apavi" nesaistās tikai ar Somiju: manā acu priekšā parādījās vesels saraksts man zināmu un nezināmu zīmolu, tai skaitā „Geox", „Gabor", „Peter Kaiser" un „Hogl". Man tas galvenokārt nozīmēja, ka te ir izredzes ieraudzīt kaut ko īpašu, ka neieraudzīšu tos pašus apavus, ko var redzēt vairākumā Latvijas veikalu. Vēlāk izlasīju stāstu par zīmola izcelsmi, kur minēts, ka patiešām uzņēmēji uzsāka savu darbību tikai ar apaviem no Somijas, bet pamazām, iepazīstoties ar ražotājiem no citām valstīm (apmēram 70 zīmoli) zīmolu sarakstam pievienojušies apavi no Vācijas, Spānijas, Itālijas, Francijas u.c..

Labi, ja grūti izvēlēties

Tas, ka redzeslokā nonāk vairāki apavu pāri, kuri beidzot iepatīkas, ir patiešām varena cīņa starp prātu un sirdi: kurus; ņemšu visus; nē, šos nākamreiz; gribu tos; tie noteikti jāņem... Tai brīdī es kā nekad sapratu Keriju, ekscentrisko tēlu no seriāla „Sekss un lielpilsēta", kuras kurpju krājumi bija patiešām iespaidīgi. Pagaidām gan prāts uzvarēja, izvēlējos kurpes, kuras var kombinēt ar lielāko daļu apģērbu, kas atrodas manā skapī. Bet pie vēl diviem apavu pāriem, kur prāts pielika punktu, ar sirdi ieliku komatu.

Par cik, par tik

Tāpat kā vairākumam, arī man nav vienaldzīgi cipari, kas norādīti pie kārotajiem apaviem. Protams, tos pamanu un ieslēdzu sevī finansistu, kā man liekas, bezkaislīgu. Tātad skaitļi, jā, trīs apavu pāri būtu izšķērdība, bet viens - īstais, kurš bez kompromisiem atbilst visām manis izvirzītajām prasībām: kvalitāte, oriģinalitāte un stils, ir vairāk nekā izdevīgi. Jau tituls „īstie apavi" vien ir maksāšanas vērts. Turklāt, mazliet aizsteidzoties priekšā noteikumiem, pērkot apavus „Somijas apavi" interneta veikalā, arī jaunās kolekcijas precēm vienmēr ir 10 % atlaide, vēl viens patīkams pārsteigums, gluži kā loterijā būtu laimējusi astoņas naudiņas.

Iepirkšanās ābece - A, B un jau Z

Sākšu ar to, ka atklāšu savu iepirkšanās vidējo ātrumu internetā - tas ir viens pirkums pusgadā, apavu pirkšanā līdz šim biju jaunava. „Somijas apavi" apavu internetveikalā ļoti pārliecināja iepirkšanās procesa vienkāršība un saprotamība - soli pa solim kā tikai trīs burtu alfabētā: izvēlies izmēru (drošībai līdzās ir izmēru tabula), saņem atlaidi, noformē pirkumu, apmaksā un gaidi. Nebija vietas pat mazākajām šaubām, vai daru visu pareizi, intuitīvi zināju, ka galu galā dabūšu savus geoksus. Patika arī apstiprinājuma vēstule pēc darījuma, kas gaidīšanu padarīja bezrūpīgāku.

Piegāde kā dāvana

Lai gan dzīvoju un strādāju ne pārāk tālu no „Somijas apavi" veikala K. Barona ielā, šoreiz nolēmu būt aptekalēta - apavus man pilnīgi bez maksas piegādāja pie pašām namdurvīm. Es gan uzreiz uzstāju, ka piegādātos apavus nevajag nest uz maniem piektā stāva augstumiem, skrēju šiem pretī pati. Bet, visticamāk, ne tik nepacietīgiem apavu pircējiem pienes gandrīz kā kārdinošu kafiju gultā. Prātoju, ka šis gan ir cilvēcisks veikals, it īpaši tiem, kas dzīvo pilsētās, kur apavu veikali ir retums, nemaz nerunājot par apavu izvēli. Un te - tikai izvēlies, saspaidi dažas pogas un pēc divām dienām savas ierastās takas min jau lepnās kurpēs.

Un kā ir ar garantijām?

Vismaz viens lasītājs noteikti nodomāja, kā var iepirkties jaunā internetveikalā, par to stāstīt un neviena vārda par garantijām, it īpaši, ja runa ir par pirmo reizi. Tā tas ir, nemaz nekaunos, ka citreiz mans domu gājiens varbūt nesaskan ar stingro loģiku un kurpes mazliet aizmigloja manu prātu, tomēr šoreiz izdevās. Tikai pēc saņemtās pirkuma apstiprinājuma vēstules nodomāju nedaudz papētīt, ko tad saka par garantijām un iespējām atdot kurpes atpakaļ, ja nu tomēr neder vai svešas kurpes atnes. Te nu atradu - „Somijas apavi" skaidri un gaiši sola palīdzēt, ja gadījumā manai apavu izvēlei nebūtu tik veiksmīgs stāsta nobeigums, ir garantija, ir profesionāls serviss.

Papildu žetoni

Vēlme papētīt, kas notiek ar un ap „Somijas apavi", secīgi virzīja mani pa dažādām mājaslapas sadaļām. Izrādās, ka līdz ar interneta veikala ieviešanu un jaunu modeļu piedāvāšanu šeit sniedz arī saturīgu komunikāciju blogā un visai aktīvu čivināšanu sociālajos tīklos - Facebook.com, Draugiem.lv, Twitter.com, kur savu vietu ieņem devīgi konkursi, piemēram, vienā nelielā konkursā pat 10 laimētāju.

Mana pieredze ar interneta veikaliem nav liela, bet priecājos, ka šī ir pozitīva, turklāt nāca kā atklājums. Vai es vēl iepirkšos „Somijas apavi" interneta veikalā? Godīgi jāsaka, varbūt, jo es taču dzīvoju un strādāju līdzās pašam veikalam un man nemaz nav grūti līdz tam aiziet personiski. Bet noteikti zinu, kā es to izmantošu citādi - regulāri vērošu saiti www.somijasapavi.lv, lai vaktētu tos citus noskatītos, bet vēl nenopirktos apavu pārus, kā arī sekošu apavu modes tendencēm.


P.S.

Ja nu kādu moka ziņkāre par manu apavu izvēli, kuru dēļ tapa stāsts par „Somijas apavi" apavuinternetveikalu, tad vaininieces varat atklāt, noklikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!