Foto: Publicitātes foto
Runājot par uzņēmuma datoru aprīkojuma atjaunināšanu, cena bieži vien ir noteicošais faktors, pārspējot pat darbinieku vēlēšanos strādāt ar noteikta ražotāja iekārtām. Tomēr ierīces iegāde ir tikai viena monētas puse, savukārt aprīkojuma nomāšana ļauj izmantot dārgākas un labākas ierīces par to pašu naudu.

Dārgāk, bet lētāk

Lai gan kvalitatīvi datori no pazīstamiem ražotājiem maksā dārgāk, uzreiz norēķinoties par pilnu summu, uzņēmumiem ir svarīgi ne tikai ņemt vērā sākotnējo cenu, bet arī šāda aprīkojuma uzturēšanas un apkopes izmaksas. Citiem vārdiem sakot, kopējās ekspluatācijas izmaksas (angļu valodā - Total Cost of Ownership jeb TCO) – visas ar aktīvu saistītās izmaksas gan īstermiņā, gan ilgtermiņā. Tas apgriež šo situāciju kājām gaisā.

"Jaunākajā "Forrester" pētījumā iegūtie dati liecina, ka, ņemot vērā aparatūras un programmatūras izmaksas trīs gadu laikā, kopumā Mac īpašniekam izmaksā aptuveni 50 eiro mazāk nekā salīdzināms personālais dators (PC), lai gan Mac vidēji maksā par 560 eiro vairāk nekā līdzīgs vidējas kategorijas biznesa dators. Salīdzinot ar līdzīgas funkcionalitātes ierīcēm, pirkuma cena ir tāda pati, bet uzturēšana izmaksā lētāk, tāpēc ilgtermiņā ietaupījumi ir vēl lielāki," norāda sertificēts Apple iekārtu sistēmu inženieris Andrejs Mihailovs.

Viņš piebilst, ka, izvēloties datoriekārtas, uzņēmumiem papildu jāņem vērā arī aprīkojuma atlikusī vērtība, piemēram, par cik datoru varēs pārdot, kad būs pienācis laiks to nomainīt. Uzņēmumi parasti nomaina datorus reizi 3 līdz 5 gados, un šāda vecuma Apple produktus var pārdot par būtiski lielāku cenu nekā līdzīgas ierīces, ko piedāvā citi ražotāji. Turklāt daži ierīču piegādātāji paši atpērk lietotos datorus, tāpēc uzņēmumiem nav par tiem jāraizējas un tie var vieglāk ietaupīt, kā arī plānot savas izmaksas.

Apple atlikusī vērtība ir trešdaļu augstāka

Apple iekārtu sistēmu inženieris Andrejs Mihailovs uzsver, ka augstāka atlikusī vērtība sniedz papildu priekšrocības uzņēmumiem, kas nolemj nomāt iekārtas, nevis pirkt tās. "Augstāka aprīkojuma atlikusī vērtība nozīmē zemākus nomas maksājumus. Tomēr ne visu ražotāju aprīkojums saglabā savu vērtību vienādi, un nomas beigās no slavenāku zīmolu aprīkojuma atbrīvoties ir dārgāk. Jo īpaši, Apple produktiem atlikusī vērtība ir aptuveni 30% augstāka nekā līdzīgiem ražotājiem," skaidro Mihailovs.

Aprīkojuma noma ir ne vien finansiāli izdevīgāka, tā arī ļauj izvairīties no "slēptām" izmaksām, piemēram, mazāka darbinieku apmierinātība un produktivitāte, iekārtām novecojot, biežāki darbības traucējumi, dīkstāve utt. Tas ir arī sociāli atbildīgs modelis, jo vairums lietoto iekārtu atrod jaunu mājvietu nevis krājas noliktavā.

Novecojušas iekārtas rada papildu rūpes

Lai gan Latvijā biežāk datoru aprīkojumu uzņēmumi iegādājas, aizvien vairāk kompāniju atklāj ieguvumus, ko sniedz iekārtu noma, un ilgtermiņā šī proporcija mainīsies par labu nomai, kļūstot līdzīga situācijai Skandināvijas valstīs - atzīmē Mihailovs.

"Nesen novērojām, ka aizvien lielāks skaits uzņēmumu lūdz piedāvājumā iekļaut Apple iekārtas. Šo ražotāju arī ļoti daudzi darbinieki izvēlas mūsu „Brīvās izvēles pakalpojumā", kur viņiem ir dota iespēja izvēlēties labākas iekārtas un dalīt nomas izdevumus ar uzņēmumu," saka Apple iekārtu sistēmu inženieris.

Kad pienācis laiks modernizācijai, katrs uzņēmums individuāli lemj par novecojošo iekārtu likteni – daži tās atdod vai pārdod darbiniekiem par nominālvērtību, citi cenšas pārdot tirgū, un vēl citi vienkārši uzglabā tās noliktavās vai atkārtoti pārstrādā. Jebkurā gadījumā tas ir papildu slogs uzņēmumam un arī darbiniekiem tam jāvelta laiks. Nomas gadījumā par novecojošajām iekārtām pilnībā parūpējas pakalpojuma nodrošinātājs, ieskaitot cieto disku tīrīšanu ar atbilstošu programmatūru, lai uzņēmumi neriskētu ar to, ka cietajos diskos atlikušie dati nonāktu nepareizajās rokās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!