Foto: Publicitātes foto
Lai jau iespējami agri attīstītu izpratni par naudas vērtību un to, kā tā strādā, bērniem ieteicams jau savlaicīgi stāstīt par ikdienas izdevumiem un krāšanu. Novērojumi liecina, ka jau aptuveni sešu gadu vecumā bērniem rodas interese par to, kur rodas nauda.

Iekrājumi

Daudz vērtīgāk par katras bērna vēlmes īstenošanu ir mudināt viņu veidot iekrājumus pašam kādam noteiktam mērķim. Ja bērns kāroto būs iegādājies par paša iekrāto naudu, arī gandarījums būs lielāks.

Kabatas nauda

Lai noteiktu kabatas naudas apmēru, ieteicams ņemt vērā kopējos ģimenes ikmēneša izdevumus. Kabatas naudu var izsniegt reizi mēnesī vai sadalīt to vairākos mazākos maksājumos, atkarībā no bērna vecuma. Pašiem mazākajiem ieteicams kabatas naudu izsniegt tikai pāris dienām.

Pašam sava karte

Prasme rēķināt var būt pirmā pazīme, ka bērns ir gatavs savai pirmajai maksājumu kartei. Tā veicinās bērna patstāvību, atbildību un izpratni par finansēm, savukārt vecākiem kalpos par ērtu rīku kabatas naudas pārskaitīšanai un uzraudzībai. Piesakoties "Luminor" bezmaksas maksājumu kartei bērnam līdz 17. oktobrim, dāvanā pakalpojums Drošība+ gadu bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!