Foto: Publicitātes foto
Zibens ir dabiska elektrības izlāde, kas parasti notiek pērkona negaisa laikā. No fiziskā viedokļa zibens ir ļoti specīga, liela potenciāla elektroenerģijas izlāde. Šī dabas paradība notiek starp elektrificētiem negaisa mākoņiem un zemi vai starp blakus esošajiem makoņiem, ka arī dažādu potenciālu parādīsanos vienā mākonī un to pavada spilgta gaisma un dobja skaņa (pērkons).

Līdzsvars dabā un draudi

Dabā zibens ir dabisks veids, kā planēta Zeme uztur elektrisko līdzsvaru starp tās virsmu un atmosfēru. Zibens laikā dabā notiek dažādas ķīmiskas reakcijas. Tādā veidā tiek veicināta augu dabiskā augšana dabā un rezultātā zāle un citi augi pēc zibens vienmēr aug labāk. Tā ir kā dabiska augsnes mēslošanas tehnoloģija.

Taču zibens ir ne tikai brīnišķīgs debesu tēls un palīgs zemniekiem, bet arī parādība, kas cilvēkam un viņa darbībai rada daudzas negatīvas sekas.

Bīstamākais ir tiešs zibens spēriens, kas tieši ietekmē ēkas konstrukcijas un tajās esošās elektriskās un elektroniskās ierīces. Tiešs zibens spēriens var aizdedzināt vai pat sagraut neaizsargātas ēkas, izraisīt komunikāciju un elektrības tīklos pārspriegumus, sabojāt instalāciju, radīt dažādus traucējumus, kā arī nodarīt lielu kaitējumu ne tikai nozarei, bet arī dzīvām būtnēm.

Bīstams ir ne tikai tiešs zibens spēriens. Pat attālināts zibens spēriens var izraisīt dažāda sprieguma elektrisko ķēžu bojājumus, kas īpaši kaitē mūsdienu sadzīves tehnikai, viedierīcēm un to sistēmām, mikroelektronikai, vadības shēmām un automatizācijai. Bīstamas var būt arī attālinātas zibens izlādes: piemēram, tās var radīt pārspriegumu, kas var izraisīt sprādzienu ēkā, kas piepildīta ar sprādzienbīstamām gāzēm vai putekļu maisījumiem.

Lai arī zibens un vētras visbiežāk tiek attiecinātas uz silto sezonu, pēdējo gadu prakse liecina par acīmredzamām klimatiskajām izmaiņām. Ja agrāk pērkona negaiss sākās maijā vai jūnijā, tad tagad šīs parādības arvien biežāk varam novērot aprīlī vai pat martā. Latvijā zibens fiksēts pat ziemas laikā.

Zaudējumi ir desmitiem tūkstošu eiro un vairāk

Saskaņā ar apdrošināšanas kompāniju statistiku zibens ietekme ir ļoti sāpīga namīpašumiem, nemaz nerunājot par ietekmi uz cilvēku veselību un dzīvību. Zaudējumi var sasniegt desmitiem vai pat simtiem tūkstošu eiro. Lielāko daļu zibens radīto pārspriegumu bojājumu veido datortehnikas, elektroinstalācijas un elektronisko iekārtu bojājumi.

Uzņēmumu aktīvi var ciest no dārgu ražošanas iekārtu, saražotās produkcijas, izejvielu un citiem zaudējumiem, dažkārt arī simtiem tūkstošu eiro lielus zaudējumus.

Papildu risks saules elektrostaciju īpašniekiem

Saules enerģijas ražošana gan komerciāliem mērķiem, gan mājsaimniecībās kļūst arvien populārāka, saules paneļi ir redzami gan uz jumtiem, gan jaudīgos lauku parkos.

Saules elektrostacijas nepareizas uzstādīšanas dēļ zibens izlādes var izraisīt ugunsgrēku.

Aizsardzība pret pārspriegumu ir ļoti svarīga saules elektrostacijas sastāvdaļa. Ja aizsargierīču nav vai tās nav pareizi izvēlētas, var ne tikai ciest ievērojamus finansiālus zaudējumus, bet arī apdraudēt savu veselību. Lai aizsargātu savu īpašumu, elektrostacijas projektēšanas laikā ir jānovērtē iespējamie riski un jāizvēlas atbilstoši drošības pasākumi. Tie var būt gan fiziski zibensnovedēji, gan pārspriegumaizsardzības ierīces tīkla mezgliem. Šajā gadījumā ir ļoti svarīgi izvēlēties uzticamus un kompetentus darbuzņēmējus, lai enerģijas sadales punktos izvēlētos atbilstīgu papildus aprīkojumu.

Kādu aizsardzību iesaka speciālisti?

Elektroinstalācijas materiālu ražotāja "OBO Bettermann" meitas uzņēmuma Latvijā "OBO Bettermann" SIA produktu grupas vadītājs Ģirts Dziedātājs pamana sabiedrības neizpratni par zibens radīto bīstamību un radītajiem bojājumiem. Par zibensaizsardzību bieži vien domā tikai avārijas un nopietnu bojājumu gadījumā. Tāpat tiek kļūdaini pieņemts, ka zibens divreiz nesper vienā un tajā pašā vietā.

Kā norāda "OBO Bettermann" pārstāvis, pareizi izveidot uzticamu zibensaizsardzības sistēmu nav viegli, tāpēc nebūtu vērts šādus darbus uzņemties pašiem vai paļauties uz darbuzņēmējiem, kuriem nav uzticamas reputācijas.

"Nepareizi uzstādot zibensaizsardzības sistēmu, var iegūt pretēju rezultātu, t.i., sistēma nepasargās, bet tieši otrādi – var izraisīt ugunsgrēku ēkā, sabojāt iekārtas un iznīcināt vērtīgus īpašumus," stāsta eksperts. "Kvalitātes aizsardzības nodrošināšanai iesaku sazināties ar uzticamiem ES ražotājiem, kuru aprīkojums atbilst visām reglamentēto standartu prasībām un piedāvā ilgtermiņa garantiju. Kopā ar uzstādīšanas un apkopes darbu kvalitāti tas nosaka sistēmas uzticamību un izturību."

"OBO Bettermann" pārstāvis stāsta, ka pilnīga zibensaizsardzības sistēma sastāv no ārējās zibensaizsardzības un iekšējās zibensaizsardzības sistēmas.

Ārējo zibensaizsardzību parasti veido: zibens uztvērējsistēma, kas saņem tiešo zibens triecienu; zibens novedējsistēma, kas novirza zibens spērienu (strāvu) zemē, šādi pasargājot ēku no uguns nelaimes; zemētājsistēma, kas izkliedē zibens lādiņu zemē, lai nodrošinātu drošu elektrisko tīklu darbību.

Eiropas Savienībā (arī Latvijā) spēkā esošais standarts IEC 62305 (LVS EN 62305 Latvijā) regulē kompleksas zibensaizsardzības sistēmas projektēšanu, uzstādīšanu un apkopi. Pamatojoties uz šo standartu, uzstādītā zibensaizsardzības sistēma maksimāli palielina aizsardzības uzticamību.

Iekšējo zibensaizsardzību parasti veido: pārspriegumaizsardzība, kas pasargā ēkā esošās elektriskās un elektroniskās iekārtas no parsprieguma un potenciāla izlīdzināšanas sistēma, kas novērš potenciālu starpību starp ēku, elektrību un sazemējumu, kā arī pasargā cilvēkus un dzīvas būtnes no soļa sprieguma un pieskarsprieguma izraisītajām negatīvajām sekām.

"Iekšējā aizsardzība nodrošina elektroierīču neaizskaramību. Mūsdienu statistika apstiprina, ka zaudējumi zibens bojātas aparatūras dēļ katastrofāli pieaug, īpaši ņemot vērā datu zudumus, iekārtu dīkstāves. Tādējādi šeit palīgā nāk pārsprieguma novadītāji, kas zibensizlādes gadījumā samazina sprieguma pārspriegumus un novērš ierīču bojājumus," stāsta Ģ. Dziedātājs.

Viņaprāt, dažkārt maldīgi tiek pieņemts, ka pietiek tikai ar ārējo zibensaizsardzību, lai gan patiesībā ārējās zibensaizsardzības sistēmas uzstādīšanai obligāti nepieciešama iekšējā aizsardzība, pretējā gadījumā var notikt nelaime.

Pēdējā laikā strauji pieaug interese par saules elektrostaciju uzstādīšanu. Šogad Latvijā reģistrēts rekordliels pieteikumu skaits pašu saules elektrostaciju finansēšanai.

Investoriem saules elektrostacijās jāņem vērā, ka tās ir jutīgas pret zibens pārspriegumiem, kas var pilnībā sabojāt visu saules elektrostaciju vai tās sastāvdaļas. Tāpēc ieteicams uzstādīt standarta ārējo zibensaizsardzības sistēmu, drošu zemējumu un pārspriegumaizsardzību. Ļoti svarīga ir invertora pārspriegumaizsardzība gan no maiņstrāvas (AC) puses, gan līdzstrāvas (DC) starp invertoru un saules moduļiem. Bīstami pārspriegumi no tiešas zibens izlādes vai tuvas zibens izlādes var sabojāt dārgas saules enerģijas iekārtas. Saules elektrostacijai gadu desmitiem ir jādarbojas uzticami, un zibens radītie zaudējumi ir ļoti lieli. Tikmēr zibensaizsardzības, pārspriegumaizsardzības, zemējuma un potenciāla izlīdzināšanas sistēmas izmaksas salīdzinoši ir mazas saules elektrostacijas uzstādīšanā.

"Nepareizi uzstādīta zibensaizsardzības sistēma var nepasargāt, bet izraisīt ugunsgrēku ēkā, sabojāt iekārtas. Tāpēc ieteicams sazināties ar šīs jomas profesionāļiem, kas var izstrādāt projektu un uzstādīt kvalitatīvu zibensaizsardzības sistēmu," konsultē eksperts.

Viņaprāt, mēs esam savas un savu tuvāko labklājības kalēji, tāpēc nevajag spiest draudzīgu roku zibens draudiem. "Mums nevajadzētu gaidīt, lai redzētu, kas notiks rīt, un šodien mēs būsim atbildīgi par savu veselību un labklājību," saka "OBO Bettermann" SIA produktu grupas vadītājs www.obo.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!