Foto: Publicitātes foto
Divos Covid-19 pandēmijas gados visā pasaulē ir ziņots par vairāk nekā 510 miljoniem apstiprinātu inficēšanās gadījumu un vairāk nekā 6,25 miljoniem nāves gadījumu. Valstīm turpinot cīņu ar pandēmiju, plaši atzīti ir Taivānas sasniegumi. Līdz 2022. gada 10. maijam Taivānā, kurā ir 23,5 miljoni iedzīvotāju, bija zināms par aptuveni 390 tūkstošiem apstiprinātiem inficēšanās gadījumiem un 931 nāves gadījumu. Pateicoties valdības un iedzīvotāju kopīgajiem centieniem, Taivānas ekonomikas izaugsmes līmenis 2021. gadā sasniedza 6,45%.

Visaptveroša veselības aprūpe

1995. gadā ieviestajai Taivānas Nacionālās veselības apdrošināšanas (NHI) sistēmai ir bijusi nozīmīga loma cīņā pret pandēmiju. NHI sistēma nodrošina vispusīgus un kvalitatīvus veselības aprūpes pakalpojumus, panākot visaptverošu (99,9 %) aprūpi. Taivānas spēcīgās veselības aprūpes un NHI sistēmas ir pasargājušas cilvēkus un nodrošinājušas sociālo stabilitāti Covid-19 pandēmijas laikā. Turklāt, lai nodrošinātu digitālo tehnoloģiju sekmīgu pielietošanu slimību profilaksē, ļoti svarīga ir bijusi NHI visaptverošā datubāze un citas atjauninātas informācijas sistēmas. Taivānas veselības aprūpes sistēmu "CEOWorld" 2021. gadā ierindoja otrajā vietā pasaulē. 2021. gadā Numbeo ikgadējā aptaujā Taivāna ieņēma pirmo vietu starp 95 valstīm pēc veselības aprūpes indeksa kategorijas.

Tehnoloģiju izmantošana epidēmijas profilaksei

Lai sabiedrībā samazinātu pārnešanas risku, Covid-19 pandēmijas sākumposmā 2020. gada februārī valdība ieviesa ieceļošanas karantīnas sistēmu, integrējot NHI, imigrācijas un muitas datu bāzes lielo datu analīzes nolūkā. Dati tika ieviesti digitālajā norobežošanas izsekošanas sistēmā, kas izmantoja pozicionēšanas sistēmu mobilajos tālruņos, lai uzraudzītu mājas karantīnā vai izolācijā esošo cilvēku atrašanās vietu. Turklāt iegūtie personas dati privātuma nodrošināšanas nolūkā tika glabāti ne ilgāk kā 28 dienas un pēc tam dzēsti.

Lai, augot pieprasījumam, visiem iedzīvotājiem nodrošinātu vienlīdzīgu piekļuvi medicīniskām maskām, cilvēkiem bija jāizmanto savas NHI kartes, lai iegādātos maskas to izplatīšanas sistēmā uz personvārdu bāzes un palīdzētu novērst piegādes un pieprasījuma disbalansu. "NHI MediCloud" sistēmai tika pievienota jauna funkcija ar vaicājumiem par pacientu ceļojumu un kontaktu vēsturi, lai efektīvi integrētu veselības datus, vienlaikus aizsargājot personas datus. Tas palīdzēja priekšējo līniju medicīnas darbiniekiem novērtēt infekcijas riskus un veikt atbilstīgus infekcijas kontroles pasākumus.

Vakcinācija un digitālie sertifikāti

Lai digitalizētu veselības aprūpes pakalpojumus, tika izlaista lietotne "NHI Express". Tā piedāvā tādas funkcijas kā vakcinācijas vizītes, personas veselības datus, medicīniskus ierakstus, Covid-19 vakcinācijas ierakstus un testu rezultātus. Taivāna pievienojās ES digitālo Covid sertifikātu programmai 2021. gada beigās un atļāva pilsoņiem pieteikties digitālajiem vakcinācijas sertifikātiem un testa sertifikātiem. Šī programma bija viens no pirmajiem izstrādātajiem globālajiem standartiem. To pieņēma daudzas valstis, un tā bija pirmā, kas tika piemērota starptautiskajiem ceļojumiem. Taivānas iedzīvotāji ar šādiem sertifikātiem var ieceļot 64 valstīs, tostarp ES dalībvalstīs.

Elektroniskie medicīniskie ieraksti un telemedicīna

Taivāna kopš 2010. gada veido veselības informācijas infrastruktūru, piemēram, elektronisko medicīnisko ierakstu (EMR) apmaiņas sistēmu. Kopš 2021. gada maija Taivāna ir paplašinājusi telemedicīnas pakalpojumus veselības aprūpes iestādēs un iekļāvusi šādus pakalpojumus NHI aprūpē, lai šādās iestādēs samazinātu klasteru infekciju risku. Izmantojot "NHI MediCloud" un EMR sistēmas, nulles kontakta telemedicīna ļauj medicīnas personālam iegūt pacientu medicīniskos ierakstus un piedāvāt cilvēkiem attālos reģionos atbilstīgus un visaptverošus pakalpojumus, tādējādi palīdzot īstenot Pasaules Veselības organizācijas (PVO) mērķi – veselību visiem.

Taivānas jaunais modelis

Taivāna spēja ierobežot pandēmiju, ļaujot cilvēkiem dzīvot normālu dzīvi un panākot pozitīvu ekonomisko izaugsmi, jo precīzi izmantoja tehnoloģijas, informācijas pārskatāmību, stingru robežkontroli un precīzu skrīningu un gadījumu izmeklēšanu. Tomēr līdz ar Omicron varianta izplatīšanos visā pasaulē kopā 2021. gada beigām arī Taivānā sāka pieaugt tā izplatība sabiedrībā. Šķiet, ka šis variants ir daudz lipīgāks, taču tas izraisa vieglus simptomus vai vispār tos neizraisa. Mēģinājums bloķēt katra atsevišķa gadījuma izplatību būtu veltīgs darbs, kas ievērojami ietekmētu cilvēku iztikas līdzekļus. Tāpēc valdība kopš 2022. gada aprīļa ir izvēlējusies novērst smagus gadījumus, pārvaldīt vieglus gadījumus, samazināt kopējo ietekmi un rūpēties par vidēji smagiem un smagiem gadījumiem. Šī jaunā Taivānas modeļa mērķis ir ļaut cilvēkiem dzīvot normālu dzīvi, kamēr joprojām tiek veikti aktīvi epidēmijas profilakses pasākumi un pastāvīgi notiek valsts atvēršana.

Cilvēku noturības nostiprināšana

Ieviešot ātros antigēnu testu komplektus, Taivāna ir saīsinājusi karantīnu un samazinājusi kontroles pasākumus, pieprasot, lai apstiprinātajos gadījumos cilvēki informētu savas tuvās kontaktpersonas par došanos mājas izolācijā, un procesa laikā izmantojot kontaktpersonu elektronisku informēšanu. Pieaugot pieprasījumam pēc ātrajiem testiem, valdība ir pieprasījusi fiksētu summu un pieņēmusi uz personvārdiem balstītu normēšanas shēmu, izplatot testus aptiekās, kuras ir noslēgušas līgumu ar NHI, lai sabiedrība varētu tos iegādāties, izmantojot savas NHI kartes.

Veselības aprūpes kapacitātes saglabāšana

Taivāna ir pieņēmusi šķirojošu pieeju, paredzot mājas aprūpi vieglākiem Covid-19 gadījumiem, bet ārstēšanos slimnīcā rezervējot augsta riska grupu pārstāvjiem, piemēram, vidēji smagiem un smagiem gadījumiem un gados vecākiem cilvēkiem. Mājas aprūpes laikā cilvēkiem ir pieejamas neatliekamās medicīniskās palīdzības konsultācijas, izmantojot mobilās lietotnes. Konsultāciju sniegšanai un zāļu piegādei ir izveidots farmaceitu un kopienas aptieku tīkls. 2022. gada aprīļa beigās apmēram 80% cilvēku Taivānā bija saņēmuši Covid-19 vakcīnas primāro sēriju, bet 60 % – revakcinācijas devu.

Taivāna var palīdzēt un Taivāna palīdz

Mūsdienu pasaule turpina saskarties ar pandēmijas, vakcīnu piegādes un pēcpandēmijas atveseļošanās problēmām. Valstīm ir jāsadarbojas un jāgatavojas iespējamām pandēmijām nākotnē. Taivāna ir neaizstājams partneris sekmīgas pēcpandēmijas atveseļošanās nodrošināšanā. Lai ierobežotu pandēmiju, Taivāna ir turpinājusi sadarboties ar citām valstīm Covid-19 vakcīnu un zāļu izpētē un izstrādē, kā arī ziedojusi medicīniskas preces, piemēram, medicīniskās maskas un zāles, valstīm, kurām tas bija nepieciešams. Tas ir pierādījums, ka Taivāna var palīdzēt, un Taivāna palīdz.

Maijā norisināsies 75. Pasaules Veselības asambleja (PVA). Pēdējos piecos gados Taivāna nav bijusi uzaicināta piedalīties PVA. Lai nodrošinātu, ka Taivāna nepaliktu malā un globālajā veselības jomā nav pārklājuma plaisu, Taivāna šogad cenšas profesionāli un pragmatiski piedalīties PVA, lai varētu sniegt ieguldījumu kā daļu globālajiem centieniem, īstenojot PVO vīziju par vienotu globālu slimību profilakses tīklu.

Mēs mudinām PVO un saistītās puses atbalstīt Taivānas iekļaušanu PVO un atļaut tai pilnībā piedalīties PVO sanāksmēs, mehānismos un pasākumos. Taivāna turpinās sadarboties ar pārējo pasauli, lai nodrošinātu iespēju visiem izmantot cilvēka pamattiesības uz veselību, kā noteikts PVO konstitūcijā. Ceļā uz Apvienoto Nāciju Organizācijas 2030. gada ilgtspējīgas attīstības mērķiem nedrīkst atstāt malā nevienu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!