Foto: Publicitātes foto
Miegs, pareizs uzturs un fiziskās aktivitātes ir ārkārtīgi svarīgs labas veselības un pašsajūtas uzturēšanai. Taču, ja rūpējaties par kādu, kurš cieš no urīna nesaturēšanas, ir samērā sarežģīti nodrošināt, lai šī persona labi izgulētos. Par laimi ir pieejamas metodes, kas var atvieglot visu aprūpē iesaistīto dzīvi. Zemāk norādīti daži padomi, ar kuru palīdzību var samazināt miega pārtraukumus, kā arī padarīt nakts kopšanas režīmu efektīvāku.

Ārstējiet to, kas ārstējams

Novecojot mūsu ķermenī notiek dažādas izmaiņas, kā rezultātā urīnpūsli naktī var būt nepieciešams iztukšot biežāk. Miegs kļūst seklāks, pasliktinās nieru darbība, un urīnpūslis kļūst neelastīgāks. Tomēr dažreiz pie vainas var būt kāda ārstējama kaite. Ja jums ir aizdomas, ka tas tā varētu būt, konsultējieties ar savu ģimenes ārstu, lai izslēgtu urīnceļu infekciju vai ko citu, kas varētu būt ārstējams.

Pielāgojiet dienas režīmu nakts režīmam

Pat vienkārši pasākumi, piemēram, izvairīšanās no kofeīna un pārmērīga šķidruma uzņemšanas pirms gulētiešanas, kā arī zarnu un urīnpūšļa iztukšošana pirms gulētiešanas var palīdzēt izvairīties no urīna nesaturēšanas naktī. Ja jūsu tuvinieks guļ diendusu, pārliecinieties, ka tā nav pārāk ilga, lai nebūtu jāpaliek nomodā naktī. Centieties arī saglabāt nemainīgu viņa miega ciklu un mudiniet vakarā doties pie miera vienā un tajā pašā laikā. Arī tādas zāles kā diurētiskie līdzekļi var palielināt slāpes un veicināt šķidruma uzņemšanu. Ja tas izraisa biežu vajadzību doties uz tualeti naktī, jautājiet ārstam par šo zāļu nomaiņu vai lietošanu pirmajā dienas pusē.

Veiciniet ieradumus, kas palīdzēs uzlabot miegu

Izvērtējiet uzvedības modeļus, kas var traucēt kvalitatīvai atpūtai naktī. Vai jūsu ģimenes locekļa dienas režīmā ir pietiekami daudz fizisko aktivitāšu un svaiga gaisa? Vai ir smeldzošu sāpju vai kairinājuma avoti, kas var izraisīt bezmiegu? Ja tā, iespējams, ir pienācis laiks pārskatīt pretsāpju līdzekļu lietošanu. Varbūt vērts arī pārdomāt vakara aktivitātes. Vai TV skatīšanās pirms naktsmiera ir pārāk stimulējoša? Varbūt vēlo glāzi vīna varētu aizstāt ar vieglu ķermeņa pastiepšanu, lasīšanu vai mierīgas mūzikas klausīšanos, lai nomierinātu prātu.

Veiciet pasākumus, lai izvairītos no traumām

Neveiksmīga došanās uz tualeti tumsā var viegli izraisīt negadījumu. Tualetes krēsla uzstādīšana vakarā blakus gultai var uzlabot drošību un vienkāršot visu procesu. Var arī ierīkot kustības sensoru apgaismojumam, lai gados vecākais tuvinieks varētu naktī redzēt ceļu uz tualeti. Noteikti atbrīvojiet ceļu līdz galamērķim, novācot vaļīgus paklājus un citus bīstamus priekšmetus.

Izveidojiet miegam draudzīgu vidi

Atcerieties, ka arī jūsu paša miegs ir svarīgs! Ja nepieciešams, guliet atsevišķās istabās. Padariet guļamistabu par klusu svētvietu, kas izsauc dabisku miega reakciju, bez stimuliem, kas izraisa trauksmi vai stresu. Ja nepieciešams, iegādājieties bērnu monitoru, lai nakts laikā uzturētu ciešu kontaktu ar tuvinieku, Ja ir progresējoša demence un bažas rada nakts klejojumi, apsveriet iespēju ierīkot gultas signalizāciju, lai brīdinātu, ja tuvinieks pieceļas un kaut kur dodas.

Ieplānojiet satraukšanos

Sapratne par to, ka ir bezjēdzīgi pavadīt bezmiega stundas, raizējoties par tuvinieku, nepalīdz izslēgt nemieru un iemigt. Veids, kā nomierināt prātu, varētu būt dienas laikā ieplānots noteikts laiks pārdomām un plānošanai. Uzrakstiet darāmo darbu sarakstu un nolieciet to līdz nākamajai dienai! Zinot, ka tas ir izdarīts, iespējams, varēsiet vienkāršāk nomierināties un iemigt.

Nodrošiniet veselīgu zarnu darbību

Izkārnījumu noplūde nakts laikā var būt nomācoša un apkaunojoša. Gados vecākiem cilvēkiem āda ir jutīga un tā ātri iekaist, nonākot saskarē ar izkārnījumiem. Zarnu iztukšošana dienas laikā palīdzēs samazināt traucējumu risku nakts laikā. Ja problēma ir caureja, ārsts var izrakstīt zāles, lai veicinātu cietāku izkārnījumu veidošanos. Savukārt aizcietējumu var mazināt, ieviešot izmaiņas uzturā, piemēram, palielināt šķidruma un šķiedrvielām bagātas pārtikas uzņemšanu. Fiziskās aktivitātes, kuru mērķis ir stiprināt iegurņa pamatnes muskuļus, arī var palīdzēt veicināt veselīgu vēdera izeju.

Rūpējieties par trauslo ādu

Diskomforts, ko rada kairināta āda, var nopietni ietekmēt miegu un dažos gadījumos var veicināt paaugstinātu vajadzību urinēt naktī. Lai palīdzētu uzturēt dabisko ādas veselību, TENA ir izstrādājis trīspakāpju ādas veselības uzturēšanas modeli tiem, kuri cieš no urīna nesaturēšanas.

Nodrošiniet komfortu, atbalstu un aizsardzību

Iespējams, ka Jūs nevarēsiet kontrolēt sava tuvinieku urīna nesaturēšanu naktīs, taču Jūs varat padarīt apstākļus ievērojami mazāk nepatīkamus. Pārliecinieties, ka tuvinieka izmantotajam urīna nesaturēšanas izstrādājumam ir uzsūkšanas spēja, kas ir pietiekama visas nakts garumā, kā arī, vai tas ir pareizi uzvilkts, lai izvairītos no ādas kairinājumiem un noplūdēm uz naktsveļas vai gultas veļas. Ja noplūdes joprojām notiek, mēģiniet noteikt iemeslu. Vai uzsūkšanas spēja ir pārāk zema? Vai tas naktī kļūst vaļīgs vai izkustas? Tādā gadījumā var būt nepieciešams matrača pārklājs, iespējams ūdensnecaurlaidīgs.

TENA "ProSkin Pants Night" – uzsūcošās biksītes, kas paredzētas lietošanai naktī

TENA zina, ka tad, ja Jūs kopjat vecāka gadagājuma cilvēku, kurš cieš no urīna nesaturēšanas, ir grūti naktī pilnībā izgulēties. Tieši tāpēc esam izstrādājuši TENA ProSkin Pants Night uzsūcošās biksītes, aizsardzībai pret noplūdēm guļus stāvoklī, kas īpaši radītas tam, lai trauslā āda vienmēr būtu sausa un nekairināta.

Vairāk informācijas TENA tīmekļa vietnē – www.tena.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!