Foto: Publicitātes foto
To nestāsta skolā. Jaunā paaudze, par to dzirdot, iepleš acis un neizpratnē purina galvu. Tikai zinot un saprotot, kā ikdienā ierastās iekārtas darbojās vēl pirms dažiem gadu desmitiem, var patiesi novērtēt tehniskā progresa sasniegumus un ērtības, ko izmantojam šodien.

Ja vienkārša padomju mājsaimniece, kurai pirms pusgadsimta bija laimējies tikt pie veļas mašīnas, uzzinātu, kā strādās, piemēram, "Beko" veļas mašīna 2021. gadā, tas viņai noteikti būtu nozīmīgāks atklājums, nekā pirmā cilvēka lidojums kosmosā.

Viens mazgāšanas cikls vai vesela diena darba

Šodien mums šķiet pašsaprotami ielikt veļas mašīnā netīrās drēbes, pievienot attiecīgā nodalījumā vajadzīgo mazgāšanas līdzekli, nospiest pāris pogu un aizmirst par to līdz brīdim, kad veļu vajadzēs izlikt žāvēties. Bet atliek vien domās atgriezties tikai pusgadsimtu atpakaļ, lai saprastu, cik daudz noderīga šajā laikā paveikuši sadzīves tehnikas inženieri un ražotāji, mēģinot atvieglot mūsu ikdienu.

Pirmās veļas mašīnas PSRS sāka ražot 1950. gadā – Rīgā, tāpēc vairums šo ierīču ieguva Latvijas galvaspilsētas vārdu. Tolaik iespēja izmazgāt divus kilogramus veļas pusautomātiskajā veļas mašīnā šķita gluži vai brīnums. Tagad pat pašas mazākās "Beko" veļas mašīnas (dziļumā no 41,5 līdz 44 cm) vienā reizē izmazgā līdz sešus kilogramus veļas. Kuplas ģimenes var izvēlēties lielākas ietilpības modeļus, kas mazgā līdz pat 10 kilogramiem vienā reizē. Pagājušā gadsimta 60. gados tās būtu piecas līdz sešas mazgāšanas reizes!

Dažādi veļas mazgāšanas režīmi dažādiem apģērbu un audumu veidiem? Pirmo padomju veļas mašīnu ražotāji par ko tādu, visticamāk, pat iedomāties nevarēja. Veļu vienkārši lika cilindrā, aplēja ar karstu ziepjūdeni un iedarbināja tā saukto "maisītājaktivātoru". Citiem vārdiem sakot – lāpstiņas, kas grieza drēbes ziepjūdenī. Savukārt aktīvās mazgāšanas fāze ilga tikai 6-8 minūtes. Pēc tam vajadzēja pārregulēt mašīnu izgriešanas režīmā. Tad sūknis pārvietoja ziepjūdeni citā veļas mašīnas nodalījumā. To varēja izliet kanalizācijā vai arī izmantot atkārtotai mazgāšanai. Izgriešana ilga 5-6 minūtes. Tai sekoja skalošana. Bundulī ar drēbēm lēja tīru ūdeni, tad 3-4 minūtes ļāva lāpstiņām griezties un atkal ieslēdza izgriešanu. Skaloja 2-3 reizes. Un tikai tad veļa skaitījās izmazgāta!

Izmanto ne tikai ūdeni, bet arī tvaiku

Pagājušajā gadsimtā veļas mazgāšanas process bija sašķelts vairākos īsos ciklos un katru no tiem vajadzēja darbināt manuāli, turklāt vēl veicot noteiktas manipulācijas: nolejot vai pievienojot ūdeni. Tātad viss process prasīja ne vienu vien stundu, kā arī pastāvīgu klātbūtni un aktīvu cilvēka dalību.

Šodien veļas mazgājamās mašīnas "Beko" piedāvā lietotājiem programmu "Xpress" ikdienas ātrajai veļas mazgāšanai, kura ilgst tikai 28 minūtes. Turklāt – tos pašus divus kilogramus veļas, kuri spēja piepildīt pirmās pusautomātiskās veļas mašīnās, "Beko" var izmazgāt nieka 14 minūtēs ar programmu "Super Xpress".

Ar mūsdienu veļas mazgājamo mašīnu "Beko" ir iespēja izvēlēties kādu no daudzajām mazgāšanas programmām, kas domātas dažādiem atšķirīgiem veļas tipiem. Turklāt bez ūdens un mazgāšanas līdzekļa "Beko" veļas mašīnā tiek izmantots arī tvaiks. Tieši ar tvaiku "SteamCure" tehnoloģija daudz saudzīgāk notīra traipus no audumiem. Savukārtveļas mašīnas "Rīga" laikos gluži neiedomājamā funkcija – "StreamCure Hygien+" izmanto tvaiku, lai cikla beigās likvidētu no drēbēm 99,9% zināmo alergēnu.

Komforts un ērtības kļūst par ikdienu

Veļas izgriešanas funkcija pirmajās masveidā ražotajās veļas mašīnās pelnījusi īpašu ievērību, tādēļ par to ir atsevišķs stāsts. Komplektā ar pašiem pirmajiem modeļiem bija iekļauts speciāls rīks veļas griešanai. Tie bija divi stingri veltņi starp kuriem ievietoja veļu, lai pēc tam ar speciālu rokturi to izgrieztu. Šī rīka izmantošanai, drēbēm vispirms nācās nogriezt pogas, jo citādi veltņi tās bieži vien salauza. Visbeidzot, kad apģērbs bija izžuvis, padomju mājsaimnieces pogas atkal šuva klāt. Lai to nevajadzētu darīt – nereti veltņus vienkārši skrūvēja nost, jo ērtāk un ātrāk bija veļu pēc mazgāšanas izriest ar rokām.

Vēlāk gan pusautomātisko veļas mašīnu modeļi tika aprīkoti ar centrifūgu, kas "izsita" mitrumu no veļas. Centrifūgas varēja nopirkt arī atsevišķi. Skaidrs, ka tolaik veļas mašīnu izmantošana sadzīvē bija visai komplicēta, tādēļ dažas saimnieces izvēlējās ierasto mazgāšanu ar rokām un iegādājās tikai centrifūgu, lai vienkārši atvieglotu veļas izgriešanas procesu, kas citādi prasītu fizisku spēku.

Tagad, kad "Beko" veļas mazgājamajās mašīnās iespējams regulēt cilindra griešanās ātrumu izgriešanas laikā no 400 līdz 1400 apgriezieniem minūtē, tā nodrošinot daudz saudzīgāku vai daudz efektīvāku izgriešanu, stāsts par nogrieztajām pogām izklausās neticami un šķiet pat nedaudz dīvains.

Tiesa, 1975. gadā PSRS sāka ražot veļas mazgājamās mašīnas-automātus ar pilnīgi automatizētām veļas skalošanas un izgriešanas funkcijām. Pogu nogriešana vairs nebija vajadzīga, taču veļa pēc šādas visnotaļ agresīvas mazgāšanas un vēl nesaudzīgākas izgriešanas nereti izskatījās ļoti "samocīta", lai neteiktu vairāk.

Tikai šodien, pateicoties specializētajām programmām, kas paredzētas dažādiem audumu tipiem, no "Beko" veļas mašīnas iespējams izņemt kokvilnas vai vilnas apģērbu labākā izskatā, nekā tas bijis pirms mazgāšanas. Tādēļ jēdziens "veļas mazgāšana" šodien nozīmē kaut ko daudz tehnoloģiskāku un pārdomātāku, nekā pirms dažiem gadu desmitiem.

Taisnības labad gan jāteic, ka pagājušā gadsimta pirmās veļas mašīnas uzlūkoja kā īstu greznību. "Vjatku-automātu" izrādīja kā "smalku mantu" tajās mājsaimniecībās, kurām bija laimējies iegūt īpašumā šo ierīci.

Mūsdienās komforts un ērtības kļuvuši par neatņemamu un pašsaprotamu ikdienas sastāvdaļu. Izvēlies vajadzīgo programmu, ieslēdz – un aizmirsti! Neparasti klusu strādājošajam "Beko" invertorajam motoram ir 10 gadu garantija. Veļas mazgāšanas beigās tvaiks iznīcina gan baktērijas, gan alergēnus. Bet vēl tikai pirms dažiem gadu desmitiem cilvēki brīnījās par lāpstiņām, kas ar skaļa elektromotora un centrbēdzes sūkņa palīdzību grieza veļu parastā ziepjūdenī...

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!