Foto: Publicitātes foto

Veselības apdrošināšanas polise ar labu segumu noteikti ir dāvana, kuru darbinieki novērtē un par kuru ir patiešām pateicīgi. Ne velti to uzskata par nozīmīgu un motivējošu labumu, turklāt darbinieku veselības apdrošināšanai tiek piemēroti arī nodokļu atvieglojumi. Par šīs polises priekšrocībām un nepieciešamību pastāsta AAS "Baltijas Apdrošināšanas Nams" Personu apdrošināšanas produktu vadītājs Linards Locāns.

Pakalpojumi dienu, nevis mēnešu laikā

Tas, ka valsts apmaksātā veselības aprūpes sistēma bieži vien nespēj nodrošināt operatīvu un kvalitatīvu pakalpojumu sniegšanu, bija zināms jau pirms Covid-19 pandēmijas sākuma. Citādi ar nozari, kas gadiem ilgi nesaņēma pietiekamu finansējumu, nemaz nevarēja būt. Rezultātā cilvēkiem, kam vēl nav akūtas saslimšanas un kuru dzīvībai pagaidām briesmas nedraud, līdz izmeklējumam vai vizītei pie ārsta reizēm nākas gaidīt vairākus mēnešus, bet uz atsevišķām plānveida operācijām – pat vairākus gadus! Tāpat mūsu valstī ir liels pacientu līdzmaksājums, kas trūcīgākos pacientus bieži attur doties pie ārsta, kā arī vēl citas problēmas.

Šādos apstākļos ieguvēji ir tie iedzīvotāji, kuriem darba devēji nodrošina kvalitatīvu veselības apdrošināšanu, kas viņiem ļauj daudz ātrāk saņemt plašāku nepieciešamo pakalpojumu loku, turklāt arī privātajās ārstniecības iestādēs, kas bez apdrošināšanas bieži vien nebūtu iespējams. Piemēram, uz valsts apmaksātu magnētiskās rezonanses izmeklējumu vidēji jāgaida trīs mēneši un ilgāk, savukārt tad, ja pacientam ir apdrošināšanas polise, šādu pakalpojumu reizēm var saņemt pat dažu dienu laikā.

Latvijā veselības apdrošināšana gandrīz pilnībā ir darba devēju rokās. Apdrošināšanas polišu, kuras fiziskas personas iegādājās par saviem līdzekļiem, īpatsvars 2020. gadā nesasniedza pat pusprocentu no visiem noslēgtajiem apdrošināšanas līgumiem. Ņemot vērā šī produkta specifiku un cenas, tas ir likumsakarīgi. Šādos apstākļos strādājošie sagaida, ka darba devējs parūpēsies par viņu iespējām saņemt kvalitatīvu un savlaicīgu veselības aprūpi, ko nodrošina veselības apdrošināšanas polises.

Apdrošināšana kā izdevīga prēmija

Te jāuzsver, ka arī valsts stimulē darba devējus apdrošināt savus darbiniekus, piešķirot virkni nodokļu atvieglojumu. Diemžēl mēs, AAS "Baltijas Apdrošināšanas Nams", redzam, ka viena daļa uzņēmumu un iestāžu vadītāju vēl joprojām ir vāji informēti par iespējamajiem nodokļu atvieglojumiem.

Darba devējiem, apdrošinot darbinieku veselību, kā arī veicot nelaimes gadījumu apdrošināšanu, Latvijas Republikas normatīvajos aktos ir paredzēts, ka apdrošināšanas prēmijas maksājums nav ar iedzīvotāju ienākuma nodokli apliekamā ienākuma avots, ja vien apdrošināšanas prēmija nepārsniedz 10% no apdrošinātā gada bruto algas un tās apmērs nepārsniedz 426,86 eiro.

Tāpat apdrošināšanas prēmija (ja tā nepārsniedz 10% no apdrošinātā gada bruto darba samaksas kārtējā kalendārajā gadā un nav lielāka par 426,86 eiro) nav arī sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objekts.

Visbeidzot, darba devēja darbinieku labā veiktie maksājumi par veselības un nelaimes gadījumu apdrošināšanu likuma "Uzņēmumu ienākuma nodokļa likums" izpratnē ir ar saimniecisko darbību saistīti izdevumi. Tas nozīmē, ka šādi arī samazinās uzņēmuma ienākuma nodokļa maksājamā daļa.

Redzams, ka darba devējam, kurš ir gatavs savam darbiniekam papildus darba algai sniegt citus labumus, ir izdevīgāk un bieži vien arī efektīvāk apdrošināt darbinieku veselību, nevis izmaksāt, piemēram, prēmiju. Paskaidrošu ar piemēru. Lai uzņēmums izmaksātu darbiniekam 300 eiro prēmiju, pieskaitot nodokļus, tam būs jāšķiras no 518,20 eiro, jo 218,20 eiro uzņēmums samaksās nodokļos. Savukārt tad, ja par tiem pašiem 300 eiro darbiniekam tiek iegādāta veselības apdrošināšanas polise, papildu izdevumu nebūs, jo šī summa netiek aplikta ar nodokļiem.

Palīdzīga roka veselības aprūpes sistēmai

Pieredze liecina, ka darbinieki parasti arī daudz augstāk novērtē veselības apdrošināšanu, kas viņiem visu gadu dod sava veida "drošības spilvenu", nekā vienreizēju prēmijas izmaksu. Pašlaik laba veselības apdrošināšana ir svarīga to labumu sastāvdaļa, kuru esamību vai neesamību izvērtē ikviens darbinieks, lemjot par darba attiecību uzsākšanu vai turpināšanu. Savukārt darba devējiem valsts ir devusi stimulu izmantot veselības apdrošināšanu darbinieku piesaistei un motivēšanai, vienlaikus saņemot nodokļu atvieglojumus.

Piebildīšu, ka veselības apdrošināšana iepludina vērā ņemamus līdzekļus veselibas aprūpē, tā palīdzot tai funkcionēt. 2020. gadā veselības apdrošināšanā atlīdzībās ir izmaksāti vairāk nekā 70 miljoni eiro. Pārliecinoši lielākā naudas daļa ir samaksāta par maksas medicīnas pakalpojumiem.

Savulaik valsts pārvaldē virmoja idejas par obligāto veselības apdrošināšanu, kas ļautu veselības aprūpes nozarei piesaistīt ievērojamus papildu līdzekļus. Taču līdz ar vairāku ministru nomaiņu un citām izmaiņām valdības prioritāšu sarakstā šķiet, ka, šī ideja ir aizmirsta vai vismaz nolikta kaut kur tālākā plauktā. Tas nozīmē, ka kopējā situācija tuvākajos gados diez vai mainīsies un strādājošo veselība lielā mērā joprojām būs atkarīga no viņu darba devēju ieinteresētības, atsaucības un finanšu iespējām.

Uzzināt vairāk par AAS "Baltijas Apdrošināšanas Nams" veselības apdrošināšanu varat mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!