Strauji tuvojoties apkures sezonai aicinām Jūs pievērst uzmanību sava mājokļa siltuma apgādei. Latvijas klimatiskajiem apstākļiem piemērotas ir Zviedrijā ražotās kamīnkrāsnis ar podiņu apdari. Jūsu uzmanībai piedāvājam informāciju par podiņu un kamīnu krāšņu siltuma uzturēšanas īpašībām un izmantošanu ikdienā.
Kamīnkrāšņu un podiņu krāšņu īpašības

Svenska Kakelugnar kamīnu un podiņu krāšņu atšķirība no tradicionāliem kamīniem ir spēja krāsns korpusā ātri akumulēt un ilgstoši saglabāt siltumu. Šāda tipa krāsnis tiek piedāvātas jau ar pilnu apdari (kurtuves čaula tiek komplektēta kopā ar siltuma akumulējošo korpusu un apdari atkarībā no dizaina variācijas). Kamīnkrāsns ilgstoši uztur siltumu un ir īpaši piemērotas plašu mājokļu apsildei. Taču, tehniski krāsns ir būvēta tā, lai pēc vajadzības siltuma uzturošo korpusu būtu iespējams atslēgt, tādējādi krāsns kalpo kā parasts kamīns siltākos laika apstākļos.

Diezgan unikāla Svenska Kakelugnar kamīnkrāšņu īpašība ir arī tā, ka iegādājoties vienkāršāko krāsns modeli, to laika gaitā var papildināt ar dažādas variācijas un dizaina podiņiem un papildu aprīkojumu, piemēram, masīviem plauktiem, sudrabainu vai apzeltītu kurtuvi. Visas krāsnis ir iespējams aprīkot ar siltuma pastiprinošu ventilatoru.

Krāsns siltuma uzturēšanas sistēma

Krāsns korpusā rūpnieciski ir iestrādāti dūmu kanāli (cukas), kas apjozti ar siltuma akumulējošu masu – ziepjakemens ieža un alumīnija cementa maisījumu. Šis maisījums tiek pildīts krāsnī tās uzstādīšanas laikā Jūsu mājoklī. Tieši īpašā siltuma akumulējošā masa nodrošina ātru krāsns uzsilšanu un ilgstošu siltuma atdevi. Īpašu vērību ražotājs pievērsis arī pašai krāsns kurtuvei. Tā ir veidota no čuguna un aplikta ar šamota plāksnēm. Kurtuve ir aprīkota arī ar dubulto dūmgāžu sadedzināšanas sistēmu, tādējādi ir panākta efektīvāka siltuma atdeve un mazāki izmeši (pelni).

Atšķirībā no citām podiņu krāsnīm, kam parasti ir jāžūst vairāki mēneši pirms ekspluatēšanas, Zviedrijā ražotās Svenska Kakelugnar kamīnkrāsnis, var sākt izmantot jau divas nedēļas pēc uzstādīšanas. Taču pirmajā krāsns kurināšanas mēnesī vajadzētu izvairīties no lielas uguns liesmas kurināšanas, cenšoties to kurināt vienmērīgi, tas nodrošina labāku krāsns žūšanas procesu. Ieteicams krāsni uzmanīgi izmantot arī turpmākos pāris mēnešus, dedzinot ne vairāk kā 3 kg malkas vienlaicīgi. Kad krāsns ir izžuvusi to nav nepieciešams kurināt vairāk kā divas reizes dienā ar 1-2 malkas ievietošanas reizēm.

Darbībā krāsns vidēji stundas laikā patērē 3-4 kg sausas malkas. Ar to ir pilnīgi pietiekoši, lai siltums mājoklī saglabātos visas dienas garumā. Kurinot ilgstošāk, krāsns siltumu var uzturēt pat virs 24 stundām pēc kurināšanas. Šāda tipa krāsnis atkarībā no telpu izolācijas ir piemērotas pat platībām virs 150 kvadrātmetriem.

Lai nodrošinātu plašāku telpu apsildi ražotājs rekomendē pievienot krāsns apakšā speciālu ventilatoru. Iedarbinot ventilatoru, gaiss no krāsns apakšējās daļas pa īpašiem gaisa kanāliem, kas atrodas kurtuves starpsieniņās, tiek izspiests caur krāsns priekšplānā esošajām atverēm telpā. Tādējādi ar gaisa palīdzību siltais gaiss tiek vienmērīgi kustināts pa mājokli. Vēl viena ventilatora īpašība - tas palīdz nodrošināt tūlītēju siltumu telpā.

Zviedrijā ražotās krāsnis un kamīnus Latvijā var iegādāties kamīnu salonā “Kamina”. Piedāvājam līzinga un nomaksas iespējas.

Krāsnis, kamīni un plītis– zviedru kamīnu salonā Kamina, E. Birznieka- Upīša ielā 18, tālrunis - 7281940. Sīkāka informācija www.kamina.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!