Foto: Publicitātes foto
Šā gada 1. septembrī stājās spēkā aizliegums attiecībā uz neenergoefektīvajām halogēnspuldzēm. Tas nosaka, ka turpmāk halogēnspuldzes ir aizliegts ražot un importēt tirdzniecībai Eiropas Savienībā (ES). Halogēnspuldžu aizliegums nebūt nav pirmais šāda veida aizliegums Eiropas Savienībā. Neenergoefektīvu, energoietilpīgu ierīču un spuldžu pakāpeniska izņemšana no tirgus un aizstāšana ar energoefektīvām tehnoloģijām norisinās jau vairākus gadus.

Tādēļ šādu aizliegumu 2012. gadā piedzīvoja arī visu veidu kvēlspuldzes, jo tās ir visneefektīvākās no visām apgaismojuma tehnoloģijām. Jāatzīst gan, ka halogēnspuldzes vēl joprojām būs atrodamas veikalu plauktos, jo pārdevējiem ir atļauts iztirgot noliktavā esošās preces.

Kāpēc aizliedza?

Neefektīvu spuldžu izmantošana mājoklī var sastādīt pat 30 % no mājokļa kopējā elektroenerģijas patēriņa, un to ir iespējams vairākkārtīgi samazināt, uzstādot energoefektīvās gaismas diožu jeb LED spuldzes.

Halogēnspuldzes salīdzinājumā ar LED spuldzēm vidēji patērē aptuveni piecas reizes vairāk elektroenerģijas. Tas nozīmē, ja lampā šobrīd ir ieskrūvēta halogēnspuldze ar 53 vatu (W) jaudu, tad to ir iespējams aizvietot ar līdzvērtīgu, augstākās energoefektivitātes klases 8 vatu (W) LED spuldzi. Tātad jaunās spuldzes jauda un attiecīgi arī elektroenerģijas patēriņš būs gandrīz 7 reizes mazāks.

Pieņemot, ka šo lampu darbina trīs stundas katru dienu, mēnesī šī 53 vatu halogēnspuldze patērē 4,77 kWh elektroenerģijas, bet 8 vatu LED spuldze – tikai 0,72 kWh. Ja šķiet, ka ietaupījums no spuldžu nomaiņas ir niecīgs, tad jāatceras, ka šis aprēķins attiecas tikai uz vienu spuldzi un tātad arī vienu lampu. Bet pat mazākajā mājoklī apgaismojuma nodrošināšanai ir vismaz četras lampas, un tad jau attiecīgi, veicot visu spuldžu nomaiņu, ietaupījums būs krietni lielāks.

ES ir apņēmusies samazināt tās kopējo elektroenerģijas patēriņu un radītās oglekļa dioksīda emisijas, tādēļ halogēnspuldžu aizliegums ir daļa no ES ekodizaina programmas energoefektivitātes veicināšanai.

Ne visas halogēnspuldzes aizliedz

Jāņem vērā, ka aizliegums gan neattiecas uz visām halogēnspuldzēm, bet tikai uz to spuldžu veidiem, kurus ir iespējams aizvietot ar efektīvajām LED spuldzēm – tās ir halogēnspuldzes ar vītņveida pamatnēm jeb cokoliem E27 un E14. Savukārt halogēnspuldzes ar GU10 cokolu tika aizliegtas jau 2016. gada septembrī. Pārējo veidu halogēnspuldžu aizliegums nestāsies spēkā, tādēļ, ja mājoklī ir lustra ar citu veidu halogēnspuldzēm, satraukumam nav pamata – lustra nebūs jāmaina un nepieciešamās spuldzes joprojām būs iespējams nopirkt.

E27 cokolsE14 cokolsGU10 cokols

Pieejamās alternatīvas

Patlaban tirgū ir pieejams plašs LED spuldžu klāsts, kas spēj aizvietot aizliegtās halogēnspuldzes, – gan ar atšķirīgu jaudu, gan dažādu izstarotās gaismas daudzumu, tāpat arī ar dažādu gaismas nokrāsu un spuldžu formu. Šobrīd pieprasītas ir tā sauktās retrofit LED spuldzes, kurās modernās tehnoloģijas ir apvienotas ar klasisko kvēlspuldzes dizainu. Šādas spuldzes izstarotā gaismas krāsa ir līdzvērtīga kvēlspuldzes siltajai gaismai, tādēļ tās ir piemērotas senioru mājokļiem.

Retrofit LED spuldze

Jāatceras, ka pirms LED spuldzes iegādes, atšķirībā no kvēlspuldzēm un halogēnspuldzēm, ir rūpīgi jāizpēta uz spuldzes iepakojuma norādītie parametri. Būtiskākie parametri, kas jāņem vēra, lai iegādātos efektīvu spuldzi, kas sniedz patīkamu gaismu ir:
  • Gaismas plūsma, ko mēra lūmenos (lm), un tā ir vienmēr norādīta uz iepakojuma. Šis parametrs norāda, cik daudz gaismas izstaro spuldze. Jo vairāk lūmenu, jo spožāka tā ir. Jāatceras, ka, atšķirībā no kvēlspuldzēm un halogēnspuldzēm, LED spuldzes jauda (W) nenorāda, cik daudz gaismas tā izstaro. Vadoties pēc jaudas, var aprēķināt tikai spuldzes elektroenerģijas patēriņu.
  • Gaismas krāsas temperatūra, ko mēra Kelvina grādos (K). Šis parametrs norāda spuldzes izstarotās gaismas nokrāsu. Ja kvēlspuldzes un halogēnspuldzes var izstarot tikai dzeltenīgu jeb silti baltu gaismu ar temperatūru 2500 K, tad LED spuldzēm ir pieejamas dažādas variācijas – silti balta gaisma (2500 – 3200 K), balta gaisma (3200 – 4000 K), zilgani balta gaisa (virs 4000 K) un arī zila gaisma (virs 6000 K). Lai mājoklī būtu patīkami uzturēties, dzīvojamo telpu apgaismē ir ieteicams izvēlēties LED spuldzi ar silti baltu gaismu jeb 2500 – 3200 K, kas palīdz atslābināties.
  • Energoefektivitātes klase, kuru mēra skalā no A++ līdz E, kur A++ augstākā klase. Jo augstāka klase, jo mazāks spuldzes elektroenerģijas patēriņš un ilgāks darbības mūžs.

Informācija sagatavota sadarbībā ar Elektrum energoefektivitātes centra speciālistiem. Vairāk par citām iespējām saimniekot efektīvi, samazinot izmaksas par elektrību, uzziniet elektrum.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!