Šorīt sapulcē mūsu kompānijas vadība apstiprināja darba plānus nākamajam gadam. Pirmo reizi pie svarīgu starptautisko partneru projektiem ir parādījušies burti „AP”, kas nozīmē, ka šajā sfērā darbošos es – Arvīds Pētersons. Šīs ir būtisks solis manas karjeras augšupejai! Kā man tas patīk? Retoriskais jautājums! Protams, esmu ļoti apmierināts!
Jūs domājat, ka man vienkārši paveicās un manas karjeras attīstība ir labvēlīgu apstākļu sakritības rezultāts? Patiesībā, šoreiz es visu paveicu pats, jo pēdējos gados karjeras attīstība Latvijas biznesā arvien mazāk ir atkarīga tikai no tīras veiksmes vai apstākļiem, bet visdrīzāk vairāk no profesionālisma un spējas strādāt starptautiskajā vidē!

Atceroties to pašu laiku pagājušajā gadā... Nevienam pat nebūtu ienācis prātā, ka es varētu tikt galā ar starptautisko projektu vadīšanu, vai angliski apspriest sadarbības principus ar ārzemju klientiem... Nē, kaut kādas angļu valodas zināšanas pēc studijām universitātē man bija, bet, nez kāpēc, mani kolēģi daudz vairāk braukāja ārzemju komandējumos un nodarbojās ar svarīgāko un, protams, arī vairāk apmaksāto darbu starptautiskajos projektos kā es. Tādēļ, pagājušajā gadā es nolēmu, ka ir pienācis laiks arī man sākt veltīt nopietnu uzmanību savai karjerai.

Kā es izvēlējos vietu, kur mācīties angļu valodu? Apmēram nedēļu es studēju daudzu valodas kursu reklāmas, cenšoties nekļūdīties. Tad nejauši no mūsu firmas direktora uzzināju, ka RTU Rīgas Biznesa skolā (tur, kur viņš ir ieguvis savu prestižo MBA ) ir iespējams mācīties arī angļu valodu. Zinot mūsu direktoru kā augstas klases profesionāli ar ļoti stingrām prasībām uz jebkuru saņemto pakalpojumu servisa kvalitāti, man nebija ne mazāko šaubu, ka RTU Rīgas Biznesa skolas Angļu valodas centrs būs pareiza izvēle! Nu, re, man ir bijusi taisnība!

Pieteikšanas sistēma tur ir ļoti vienkārša! Internetā es iegāju RTU Rīgas Biznesa skolas mājas lapā www.rbs.lv, izpētīju visu informāciju par tās Angļu valodas centra piedāvātajām programmām un līmeņiem (angļu valodas vispārējus kursus, angļu valodas lietišķos kursus, MBA sagatavošanas programmu tiem, kas plāno uzsākt mācības Rīgas Biznesa skolas vai ārzemju MBA programmā). Tur pat Internetā es aizpildīju elektronisko pieteikuma formu, izvēloties man vispiemērotāko bezmaksas testa laiku lai noteiktu manu angļu valodas zināšanās līmeņi. Jau pēc dienas pēc testa datuma es biju uzaicināts uz pārrunām, kuru laikā mēs kopā ar pasniedzēju izrunājām manus testa rezultātus un izvēlējamies manam zināšanās līmenim visatbilstošāko grupu. Tā bija angļu valodas vispārējo kursu Lower-Intermediate grupa.

Atceros, ka uz pirmo nodarbību gāju ar bažām, ka divreiz nedēļā intensīvās nodarbības varētu man ātri apnikt, bet man nebija taisnība! No vienas puses, valodu mācīšanās prasa nepārtrauktu darbu, bet profesionāli pasniedzēji un pārbaudītas valodu mācības metodes neļauj pārvērst šo procesu par rutīnu. Katrai nodarbībai bija 2 daļas, kuras vadīja dažādi pasniedzēji, kas ļauj uzlabot gan gramatiku, gan vārdu krājumu. Vienam no pasniedzējiem angļu valoda bija dzimtā valoda, bet viņš nebija viens no tiem ārzemniekiem, kas „piestrādā mācot angļu valodu, kamēr atrodas Latvijā”, bet bija īsts profesionālis.

Starp citu, uzsākot mācības šajos kursos, es pat neiedomājos, ka semestra laikā satikšu tik daudz ārkārtīgi interesantu cilvēku! No 10 cilvēku grupas, daudzi, tāpat kā es, ir atnākuši uz kursiem, lai kaut ko mainītu savā karjerā. Bija vairāki cilvēki, kas mācījās angļu valodu, lai varētu braukt ārzemēs mācīties vai strādāt. Un daži vienkārši gribēja pilnveidot savas angļu valodas zināšanas, lai justos droši mūsdienu pasaulē – ceļojot, lasot ārzemju literatūru, brīvi komunicējot ar cilvēkiem no citām pasaules malām. Ar daudziem grupas biedriem es joprojām uzturu kontaktus, bet vienu no tiem es nesen negaidīti satiku vienā lietišķajā tikšanās. Kā vēlāk izrādījās, viņš strādā vienā no mūsu partneru kompānijām.

Kādi man ir nākotnes plāni? Pašlaik turpinu angļu valodas mācības pārejot uz augstāko līmeni. Pēc gada plānoju iestāties MBA sagatavošanas programmā (Pre-MBA), lai vēlāk mēģinātu iestāties Rīgas Biznesa skolas Profesionālajā MBA programmā. Pre-MBA programmas ietvaros mācīšos angļu valodā situāciju analīzi (Case Studies), grāmatvedību, ekonomiku, statistiku un augstāko matemātiku, apmeklēšu TOEFL un GMAT testu sagatavošanas kursus. Nākamais gads man būs diezgan intensīvs! Kāpēc man tas viss ir vajadzīgs? Manas karjeras turpmākajai attīstībai un ne tikai...

RTU Rīgas Biznesa skolas Angļu valodas centrs: Skolas ielā 11, tālr. 7217921, www.rbs.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!