Foto: Publicitātes foto
Stāsta profesors Igors Solomatins

Redzes lāzerkorekcijas tehnoloģija tiek veiksmīgi izmantota pasaulē vairāk nekā 20 gadus. Gadu gaitā ir bijis ievērojams progress, un šodien atteikties no brillēm un uzlabot dzīves kvalitāti ir iespējams ātri un nesāpīgi. Cik droša ir redzes korekcija šodien un kāpēc operāciju nedrīkst atlikt, stāsta Latvijas oftalmologs, profesors Igors Solomatins.

- Pastāstiet, kā viss sākās toreiz, pirms 20 gadiem?

- Par redzes lāzerkorekcijas tehnoloģiju es pirmo reizi dzirdēju deviņdesmito gadu sākumā. Informācijas izpēte aizņēma dažus gadus, bet jau 1999. gadā es devos uz Vāciju, uz rūpnīcu, kas tagad pazīstama kā "Carl Zeiss Meditec". Tur es nopirku tolaik modernāko jaunās paaudzes lāzeru. Mēs pirmie Baltijā sākām izmantot lāzerkorekciju.

Tad tas bija īsts tehnoloģiju brīnums! Iedomājieties, lāzera stars pāris sekunžu laikā koriģēja tuvredzību līdz 12 dioptrijām! Kad sākām izmantot šo metodi Dr. Solomatina Acu rehabilitācijas un Redzes korekcijas centrā Rīgā, attieksme pret to bija diezgan piesardzīga.

Laika gaitā parādījās jauni, progresīvāki lāzeri, un mēs vienmēr sekojām līdzi progresam, iegādājoties un apgūstot inovatīvas tehnoloģijas. Šodien mūsu klīnikā ir vislabākais tehniskais aprīkojums no Amerikas un Vācijas, kas ir pierādījis savu uzticamību desmitiem tūkstošu mūsu pacientu.

Pateicoties mūsu plašajai uzkrātajai pieredzei un lieliskajam klīnikas aprīkojumam, mēs precīzi prognozējam redzes lāzerkorekcijas rezultātu, garantējam procedūras drošību, kā arī nodrošinām ilgi gaidīto rezultātu – brīvību no brillēm un kontaktlēcām.

- Kas, jūsuprāt, veicina klīnikas panākumus?

- Mūsu gadījumā tie ir pieredzējuši acu ārsti, uzticami partneri un pacienti, kuri daudzus gadus mums uzticējuši savu acu veselību. Piemēram, mēs nesen veicām regulāras acu pārbaudes pacientiem, kuriem pirms 20 gadiem tika veikta redzes lāzerkorekcija.

Neskatoties uz to, ka mūsu klīnikas ārstiem jau ir liela pieredze lāzerķirurģijā un jaunāka aprīkojuma apgūšanā, mēs neesam apmierināti ar jau sasniegto. Tāpēc mēs atvedām uz Latviju un ieviesām tādas jaunas redzes korekcijas metodes, piemēram, "FemtoLASIK", "SMILE", "Presbyond".

Mūsu ārsti uzstājas lielākajās starptautiskajās konferencēs, piedalās profesionālos forumos, veic pētījumus un pastāvīgi pilnveido savas prasmes.

Mēs izmantojam visas mūsdienu ārstēšanas un diagnostikas metodes, un katram pacientam izvēlamies labāko risinājumu, ņemot vērā acu anatomiju un optiskos parametrus. Tagad ar lāzera palīdzību mēs koriģējam redzi ar tuvredzību no - 0,5 līdz - 11 dioptrijām un ar tālredzību līdz +4 dioptrijām.

Pacientiem ar vājāku redzi mēs piedāvājam alternatīvas redzes korekcijas iespējas. Piemēram, mēs varam izmantot premium klases intraokulārās lēcas, ar kuru palīdzību tiek koriģēta pat ļoti augstas pakāpes tuvredzība un tālredzība līdz -20 dioptrijām, kā arī ar vecumu saistīti redzes traucējumi vai presbiopija. Mums ir svarīgi atrast individuālu pieeju katra pacienta redzes īpašībām un vajadzībām.

A person sitting in a kitchen Description automatically generated

- Kam piemērota redzes lāzerkorekcija?

- Redzes lāzerkorekcija tiek veikta pacientiem, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, un ar nosacījumu, ka viņu redzes asums pēdējo divu gadu laikā nav mainījies. Varētu teikt, ka korekcijas veikšanai nav augšējā vecuma ierobežojuma. Galvenais nosacījums – patoloģiju neesamība. Kontrindikācijas var būt: cukura diabēts, sirds slimības un vispārējas organisma slimības.

Pirms operācijas absolūti visiem pacientiem tiek veikta padziļināta acu diagnostika, kas ļauj identificēt izmaiņas, kas negatīvi ietekmē redzes asumu, piemēram, kataraktu, glaukomu un tīklenes izmaiņas.

Nosakot pacienta individuālos rādītājus, mēs izveidojam īpašu redzes korekcijas plānu. Mūsdienu aprīkojums kopā ar medicīnisko pieredzi ļauj precīzi paredzēt katra pacienta operācijas rezultātu.

- Kā notiek operācija?

- Katras acs lāzerkorekcija ilgst apmēram desmit minūtes. Lāzeri darbojas precīzi, ātri un droši. Pirms operācijas sākuma pacientam tiek veikta vietēja anestēzija - tiek iepilināti īpaši pilieni, tāpēc operācija ir nesāpīga.

Ķirurgs pārbauda acis tūlīt pēc operācijas. Izejot no operāciju zāles, pacients jau var redzēt bez brillēm. Arī rehabilitācija pēc redzes korekcijas ir minimāla.

Mūsu klīnikā tiek izmantots eksimēra lāzers, kā arī mūsdienīgs "Carl Zeiss" lāzers. Redzes lāzerkorekcija ar femtosekunžu lāzeru ir ātrāka, vieglāka un saudzīgāka nekā operācija ar eksimēra lāzeru. Šī redzes korekcijas metode ir dārgāka, taču šai saudzīgai procedūrai ir liela nākotne.

Ārsts un pacienti parasti kopīgi izvēlas operācijai piemērotāko lāzeru, bet dažreiz redzes korekcijas metodes izvēlē izšķiroša loma ir radzenes biezumam un pacienta acu stāvoklim.

A person on a microscope Description automatically generated

- Kāpēc nedrīkst atlikt redzes lāzerkorekciju?

- Daudzi no mūsu pacientiem atzīst, ka izvēlēties redzes korekciju bija labākais lēmums viņu dzīvē. Vai ir jāatliek pilnvērtīga dzīve uz vēlāku laiku? Mēs augstu vērtējam savu pacientu uzticību, tāpēc ar prieku dodam iespēju atbrīvoties no brillēm.

Īpašs rudens piedāvājums! Redzes lāzerkorekcija "SuperLASIK" par īpašu cenu - 950 eiro*.

Ja jūs sapņojat par izcilu redzi, aizpildiet anketu www.acucentrs.lv/akcija līdz 30. novembrim, lai mēs varētu ar jums sazināties un vienoties par ērtu laiku, lai apmeklētu Dr. Solomatina Acu centru. Pierakstieties uz konsultāciju jau šodien! Jūs redzēsiet atšķirību!

A person sitting at a table Description automatically generated

* Operācijas izmaksas abām acīm, izmantojot SuperLASIK metodi. Padziļināta diagnostika un individuālas programmas sagatavošana redzes lāzerkorekcijai tiek veikta par papildus samaksu 75 eiro. Ja kāda iemesla dēļ operācija ar SuperLASIK metodi pacientam nav indicēta medicīnisku apsvērumu dēļ, akcijas laikā mēs piedāvājam 10% atlaidi citām redzes korekcijas metodēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!