Foto: Publicitātes foto

Labdien , mani sauc Rustams Gamidovs , esmu uzņēmuma SIA"Irrigation Systems" dibinātājs. Piedāvājam automātiskās laistīšanas sistēmas risinājumus. Pielietojamais šādām sistēmām ir ļoti plašs sākot no mazdārziņa, nelielām siltumnīcām ,privāto sektoru – beidzot ar lieliem projektiem lauksaimniecībā. Tradicionāli laistīšanas vajadzībām izmanto sprinkleru sistēmas , mazāk kapilāro laistīšanas sistēmas veidu

Šoreiz vēlos vairāk pastāstīt par kapilāro laistīšanu ,kas kļūst arvien populārāka ne tikai dienvidos ,bet arī daudzviet ASV un Eiropas valstīs. Tas vairāk ir saistīts ar ūdens ekonomiju un efektīvāku ūdens izmantošanu. Salīdzinājumā ar sprinkleru sistēmām , kapilārās sistēmas ir par 30 % ekonomiskākas ,pateicoties precīzai ūdens padevei un mazākam ūdens iztvaikojumam. Doma ir ļoti vienkārša – ar kapilārajām caurulēm mēs padodam ūdeni tur ,kur tas ir nepieciešams un tik daudz ,cik tas ir nepieciešams .

Visbiežāk Latvijā kapilāro sistēmu izmanto:

1) Ja runa ir par privāto sektoru ,tad tas ir dzīvžogu un dobju laistīšanā – mazāk zāliena laistīšanai.

2) Ja runa ir par lauksaimniecības sektoru ,tad tas ir krūmmelleņu, zemeņu, aveņu, vīnogu, smiltsērkšķu, ķiploku, sīpolu , kāpostu laistīšanā – mazāk kartupeļu, augļu koku laistīšanā.

Kapilāri iedalās vairākās kategorijās, tas atkarīgs no tā ,kādā sektorā tiks izmantota sistēma, kāds tehniskais uzdevums jāizpilda. Ar vārdu kapilāri es domāju sprauslas, kuras ir iebūvētas dažādu sieniņu biezuma un diametra caurulēs. Sprauslas ir ar dažādu ražību, ar spiediena kompencāciju vai bez ,ar pret sakņu sistēmas barjeru vai bez tās u.t.t..

Ir kapilārās caurules ,kuras ir paredzētas ievietošanai zem augsnes, tādā veidā barojot ar ūdeni sakņu sistēmu, piemēram – stādiem vai zālienam.

Pie kapilārajām sistēmām var pieslēgt dozēšanas ierīces, caur kurām ir ērti padot barības vielas stādiem vai zālienam.

Un bez šaubām, kapilārās sistēmas var automatizēt ,padarot sistēmas lietošanu ērtu un pārdomātu. Līdz pat WI-FI kontroles iespējām , kontrolējot savu sistēmu no aplikācijas telefonā ,planšetē vai datorā.

Šis ir tāds neliels ieskats, info no visas apjomīgās informācijas par kapilāriem ka tādiem. Ar šo es vēlējos piesaistīt jūsu uzmanību un padomāt par kapilārās laistīšanas veidu, kurš ir plaši pielietojams valstīs ,kur ūdens tiek ierobežots un taupīts. Pēdējo trīs gadu laika apstākļi Latvijā mums dod vielu pārdomām.

Ja vēl gadus 15 atpakaļ automātiskā laistīšanas sistēma bija kaut kas ekskluzīvs , tad uz šo dienu, tā ir neatņemama sastāvdaļa arī Latvijā.

Arī materiālu izvēle ir pieejama diezgan plašā sortimentā , bet mans ieteikums ,kā nozares pārstāvim, iegūt informāciju ,izvērtēt un padomāt ,pirms iegādāties produktu.

Saulainu un siltu vasaru vēlot, Rustams Gamidovs!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!