Foto: Publicitātes foto
Vai attālināta mācīšanās varēs nodrošināt procesa nepārtrauktību, un kāda prakse ir citviet Eiropā.

12. martā, sekojot citu Eiropas valstu piemēram, Latvijā tika izsludināta ārkārtēja situācija, nosakot vispārēju karantīnu. Koronavīrusa "Covid-19" izplatīšanās dēļ valstu valdības pieņēma lēmumu apturēt skolu un universitāšu darbību.

Arī ASV lielākajās universitātēs – Hārvardas, Masačūsetas Tehnoloģiju institūtā, Kolumbijas universitātē Ņujorkā – nodarbības ir atceltas un studiju process noritēs attālināti.

Taču pastāv bažas, ka izglītības programmu īstenošana karantīnas dēļ varētu tikt iesaldēta uz nenoteiktu laiku. Tam gan ir risinājums – tālmācība. Pateicoties tai, bērni var apgūt dažādas prasmes un attīstīties, neizejot no mājas. Savukārt to, vai skolēni un studenti patiesi turpina mācīties, arī mājās esot, iespējams noskaidrot ar dažādu izglītojošu tiešsaistes servisu palīdzību.

Pretplaģiātisma resursa "Plag.lv" pārstāvis Arturas Vinckevičus atklāj, ka viņi savos serveros reālā laika režīmā seko līdzi tam, kā dažādās valstīs tiek pieņemti karantīnas ierobežojumi.

"Sākotnēji baidījāmies, ka epidēmija un izglītības iestāžu slēgšana negatīvi atsauksies uz mūsu pārdošanas rādītājiem. Taču notika pretējais – studenti mācībām sāka aktīvi lietot internetu. Būtiski palielinājās viņiem uzdoto rakstu darbu skaits – ziņojumi, referāti, kursa darbi, – līdz ar ko pastiprinājās plaģiātisma kontrole," skaidro Vinckevičus. Viņš atzīmē, ka digitālais rīks ļauj novērtēt Eiropas kopējo situāciju, jo šis serviss darbojas visā reģionā.

Jaunākie dati liecina, ka pašlaik Itālijā ir lielākais ar koronavīrusu inficēto skaits, salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm. Lai gan visas skolas un augstskolas šajā valstī ir slēgtas, tieši Itālijā plaģiātisma meklēšanas sistēma tiek lietota visaktīvāk. Pēdējo nedēļu laikā lietotāju skaits palielinājies par 45 procentiem.

Tomēr ne visās valstīs attālinātu mācību organizēšana norit gludi: "Mūsu dati liecina, ka, piemēram, Spānijā un Francijā pāreja uz jauno izglītošanās kārtību ir haotiska."

"Aizvadītajā – karantīnas pirmajā – nedēļā, izglītības sistēmā valdīja apjukums, tomēr Itālijas piemērs rāda, ka nedēļas laikā notiek adaptēšanās jaunajiem apstākļiem un viss turpina ritēt savu gaitu. Patiesi ceram, ka vīruss Latvijā neizplatīsies, taču esmu pārliecināts, ka studenti karantīnas periodā arvien vairāk savu darbu pārbaudīs "Plag.lv" digitālajā rīkā," pauž Vinckevičus.

Skolas un augstākās izglītības iestādes Latvijā slēgtas līdz 14. aprīlim. Plānots, ka mācību process tiks organizēts attālināti, taču konkrēta rīcības plāna šobrīd nav.

Mediķi neiesaka doties ceļojumos, tāpēc karantīnas periodu vērtīgi izmantot, lai izglītotos. Mūsdienās tas ir iespējams, pateicoties dažādiem on-line servisiem.

Par "Plag.lv"

"Plag" ir globāls plaģiātisma noteikšanas serviss, kas apkalpo klientus vairāk nekā 90 pasaules valstīs. "Plag" sniedz pakalpojumus, kas saistīti ar tekstu, īpaši – ar plaģiātisma noteikšanu. Fokusējoties uz daudzvalodības iespējām, serviss darbojas ASV, Lielbritānijā, Francijā, Vācijā, Lietuvā, Latvijā, kā arī daudzās citās valstīs. Kompānija dibināta 2011. gadā, Lietuvas galvaspilsētā Viļņā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!