Foto: Publicitātes foto
Finansiālās grūtībās un parādu jūgā var nonākt ikviens – gan privātpersonas, gan uzņēmumi. Saprotams, ka tas var radīt daudz stresa, jo parādu slogs kļūst neizturami smags. Šādā situācijā ir vērts apsvērt dažādus risinājumus, no kuriem viena iespēja ir jurista vadīts maksātnespējas process. Tas ir tiesisks veids, kā atbrīvoties no parādsaistībām, atjaunojot maksātspēju samērīgā termiņā.

Ceļā uz jaunu sākumu – kas jāzina privātpersonai?

Privātpersona maksātnespējas procesu var uzsākt, ja parādsaistības ir vismaz 5000 eiro apmērā. Ņemot vērā pamatparāda atlikumu (bez blakus prasījumiem – procentiem, līgumsodiem), tiesa nosaka sešu mēnešu līdz trīs gadu atmaksas periodu. Šajā laikā persona saskaņā ar saistību dzēšanas plānu maksā 1/3 no saviem ienākumiem, bet atlikusī parāda summa tiek dzēsta. Protams, jāņem vērā, ka maksātnespējas procesā tiek ņemts vērā ne tikai regulāro ienākumu apjoms, bet personai piederošā manta.

Zinošs jurists ir priekšnoteikums veiksmīgam maksātnespējas procesam

Lai gan privātpersonas gadījumā rezultāts ir finansiāla brīvība, svarīgi saprast, ka maksātnespējas process var būt laikietilpīgs un sarežģīts. Kreditori ir ieinteresēti cīnīties pretī un panākt, lai personai netiek piemērota saistību dzēšanas procedūra, apstiprināts saistību dzēšanas plāns jeb atmaksas grafiks un daļēja parāda dzēšana. Tieši tādēļ maksātnespējas procesa pirmais solis ir atrast pieredzējušu šīs jomas juristu, kas būs galvenais atbalsts ceļā uz risinājumu.

Visbiežāk jau pirmā konsultācija ar juristu ļauj saprast, vai jurists ir gana zinošs, sniegs nepieciešamo atbalstu un padomus visā procesa gaitā. Jurists arī konsultācijā spēs novērtēt jūsu individuālo situāciju un izvērtēt vai jūsu gadījumā ir augsta iespēja piemērot saistību dzēšanas procedūru. Juridiskais birojs MNP piedāvā pirmo konsultāciju bez maksas, tādēļ, ja vēlies pārrunāt savu konkrēto situāciju, tad piesakies online šeit.

Ir vairāki iemesli, kādēļ ir vērts uzsākt maksātnespējas procesu

Sākotnēji var šķist, ka maksātnespējas process ir kas negatīvs, bet patiesībā tas ir instruments, kas ļauj sakārtot savu finansiālo situāciju un dod iespēju atgūt kontroli pār savu dzīvi. Pabeidzot maksātnespēju, esat brīvs no parādiem.

Pirmkārt, maksātnespējas process sniedz aizsardzību pret kreditoriem, jo kreditoru līgumi tiek iesaldēti un blakus prasījumi, tai skaitā procenti, līgumsodi netiek ņemti vērā. Tas nozīmē, ka jūs varat izvairīties no parādu piedziņas un iegūt vairāk laika un elastības, lai risinātu savas finanšu problēmas.

Otrkārt, maksātnespējas process ļauj panākt izdevīgus atmaksas noteikumus. Tā kā personai jāatmaksā samērīgi pret saviem pastāvīgājiem ienākumiem un piederošo mantu, daļa no parāda tiek dzēsta ar tiesas lēmumu. Mēdz būt arī apstākļi, pie kuriem pamatparāds tiek dzēsts pilnā apmērā.

Treškārt, maksātnespējas procesa pabeigšana ļauj personai sākt vadīt savas finanses tikpat kā no baltas lapas. Jāpatur tikai prātā, ka maksātnespējas reģistrā saglabājas ieraksts, ka personai bijis maksātnespējas process. Līdz ar to, tas atstāj iespaidu uz kredītvēsturi. Taču ar laiku ir iespējams atjaunot kredītdevēju uzticību, lai nākotnē saņemtu jaunus aizdevumus.

Ceturtkārt, maksātnespējas process sniedz emocionālu atvieglojumu. Bieži vien tieši mainīgais procentu maksājumu slogs ir nepanesamākais, taču maksātnespējas gadījumā proceni un līgumsodi netiek ņemti vērā. Godprātīgi sekojot atmaksas grafikam, kas pielāgots jūsu spējai atmaksāt parādu, jūs varat mērķtiecīgi dzēst visas savas parādsaistības un virzīties uz jaunu sākumu.

Vai maksātnespējas process ir piemērots man?

Katra situācija ir izskatāma individuāli, tāpēc, ja jūs vai jūsu uzņēmums ir nonācis finansiālās grūtībās, meklējiet atbalstu pie profesionāliem un uzticamiem ekspertiem. Tīmekļa vietnē www.maksatnespejasprocess.lv atradīsiet plašāku informāciju, kā arī varat aizpildīt pieteikumu bezmaksas konsultācijas saņemšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!