Foto: Publicitātes foto
Lai veicinātu vēža pacientu labāku izpratni par onkoloģisko slimību medikamentozo ārstēšanu un tās sniegtajām iespējām, kliedētu neskaidrības un mītus, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija (LOĶA) sadarbībā ar onkoloģisko pacientu organizācijām uzsāk izglītojošu akciju Jautā ķīmijterapeitam par vēža ārstēšanu.

Tās laikā vēža pacienti un viņu tuvinieki tiek aicināti uzdot sev būtiskus, neskaidrus jautājumus ķīmijterapeitiem par vēža medikamentozo ārstēšanu: ķīmijterapijas norisi, zāļu lietošanu, to iespējamām blaknēm, dzīvesveidu ķīmijterapijas laikā un pēc tās u.c.

Kā uzsver Iveta Kudaba, Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācijas vadītāja, vēža pacientu medikamentozajā ārstēšanā pēdējā desmitgadē ir notikušas būtiskas pārmaiņas, kas radikāli maina onkoloģisko slimību ārstēšanas praksi. Tas prasa jaunas zināšanas ne tikai no ķīmijterapeitiem, bet arī labāku pacientu izpratni par ārstēšanas norisi.

"Klasisko ķīmijterapiju ir papildinājuši vairāki jauni efektīvi terapijas veidi – mērķterapija, imūnterapija, hormonterapija, molekulāro marķieru izmantošana u.c. Šīs inovācijas ļauj būtiski pagarināt dzīves ilgumu un nodrošina labāku dzīves kvalitāti. Taču ikdienā redzam, ka pacientiem par zāļu pielietojumu un iespējām ir ļoti daudz jautājumu. Tāpēc vēlamies veltīt īpašu uzmanību pacientu izglītošanai, jo zinošs pacients noteikti var sasniegt ievērojami labākus ārstēšanas rezultātus," uzsver I. Kudaba.

Jautājumus pacienti un viņu tuvinieki var iesūtīt līdz 1. martam, rakstot uz e-pastu: jautaparvezi@gmail.com Atbildes uz jautājumiem tiks apkopotas un reizi mēnesī publicētas LOĶA mājas lapā www.onkomed.lv, onkoloģisko pacientu organizāciju mājas lapās un Facebook kontos (krūts vēža pacientu biedrība Vita, melanomas pacientu atbalsta biedrība Soli priekšā melanomai, zarnu vēža pacientu biedrība Europa Colon Latvija), kā arī plašsaziņas līdzekļos. Akcijas ietvaros plānots sagatavot arī izglītojošu vebināru sēriju pacientiem par ķīmijterapiju un tās nozīmi vēža ārstēšanā, kurā ķīmijterapeiti skaidros un atbildēs uz jautājumiem par klasisko ķīmijterapiju, jaunajiem ārstniecības līdzekļiem kā mērķterapija, imūnterapija u.c.

Akcija iezīmē arī asociācijas profesionālos svētkus – šogad decembrī Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija atzīmē desmit darba gadus un desmit gadus, kopš ķīmijterapija Latvijā ir patstāvīga specialitāte. Par godu šim notikumam LOĶA 10. decembrī rīko konferenci nozares profesionāļiem "Ķīmijterapija – onkoloģijas progresa virzītāja".

Konferences mērķis ir informēt par būtiskākajiem sasniegumiem vēža medikamentozajā terapijā un to ietekmi uz pacientu dzīvildzi un dzīves kvalitāti. Ķīmijterapeiti iezīmēs LOĶA paveikto un formulēs darāmo nākamajiem gadiem. Ar konferences programmu var iepazīties www.onkomed.lv

"Tieši ķīmijterapijai kā patstāvīgai, zinātnē un pētniecībā balstītai medicīnas nozarei vēža ārstēšanā ir vislielākā ietekme uz pacientu dzīves ilgumu un dzīves kvalitāti. Tā ārstē vēzi visā organismā, palīdz novērst un ierobežot metastāžu izplatību, daudzos gadījumos vēzi padarot par hronisku slimību ar garu mūžu," uzsver I. Kudaba.

Latvijā piecu gadu dzīvildze vēža pacientiem pēdējo desmit gadu laikā ir palielinājusies par 10% (SPKC dati), kas ir ļoti būtisks sasniegums, atzīmē I. Kudaba. (sk. grafiku)

Pacientu izpratne par vēža medikamentozo ārstēšanu joprojām balstās uz dažādiem mītiem. Daudzo vēža pacientu bailes no ķīmijterapijas un tās izraisītajām blaknēm apgrūtina veiksmīgu ārstēšanas norisi.

"Sabiedrībā par to ir jārunā vairāk, jāskaidro, lai iedrošinātu un ikviens vēža pacients Latvijā varētu saņemt labāko pieejamo ārstēšanu," uzsver I. Kudaba.

Uzziņai. Latvijas Onkologu ķīmijterapeitu asociācija apvieno aptuveni 30 speciālistu, kas nodarbojas ar pieaugušo onkoloģisko pacientu medikamentozo ārstēšanu specializētos centros Latvijā: Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centrā, P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikā, Daugavpils reģionālajā slimnīcā, Liepājas reģionālajā slimnīcā un Piejūras slimnīcā. Asociācijas mērķis ir izveidot progresīvu onkoloģijas speciālistu sistēmu atbilstoši ES nostādnēm, veicināt labi izglītotu, augsti kvalificētu, Eiropā un pasaulē konkurētspējīgu ķīmijterapijas speciālistu sagatavošanu, panākt ne sliktākus vēža ārstēšanas un pacientu dzīvildzes rādītājus kā Eiropas attīstītajās valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!