Foto: Publicitātes foto
Pēc garās ziemas dārzu, mazdārziņu, balkonu un terašu īpašnieki alkst pēc iespējas ātrāk rokas iegremdēt zemē. Lai gan saules stari mūs lutina, tomēr laikapstākļi vēl ir nepastāvīgi un aprīlī gaidāmas salnas, tādēļ svarīgi ir nepārsteigties. Bet ir trīs galvenie dārza darbi aprīlī, kuriem ir pienācis īstais laiks!

Pirmais no tiem – siltumnīcas izvēle.

Pirmais solis, ar ko būtu jāsāk – jāapdomā, ko siltumnīcā vēlies audzēt. Jo lielākus augus audzēsi, jo lielāka izmēra siltumnīca būs nepieciešama. Piemēram, tomātiem atbilstoša būs lielāka arkveida siltumnīca, lai pietiekami daudz vietas galotnēm, kur tās neskaras pie siltumnīcas griestiem un netiek traumētas. Bet, ja ir vēlme audzēt nelielus augus, piemēram, papriku, lokus, salātus u.c., derēs mazāka siltumnīca.

Tāpat siltumnīcas izvēlē jāņem vērā plānotā siltumnīcas atrašanās vieta, karkasa veids, materiāls, ventilācija un pieejamais budžets.

Svarīgi atcerēties, ka ēna, vējš un blakus augošie augi var ļoti nelabvēlīgi ietekmēt siltumnīcas augu augšanu.

Arvien populārākas kļūst siltumnīcas ar polikarbonāta pārklājumu, taču joprojām plaši tiek izmantotas stikla un plēves siltumnīcas.

Polikarbonāta siltumnīcas ir populārākas, jo tās ir lētākas par stikla siltumnīcām, taču lieliski saglabā siltumu, ir izturīgas un neprasa daudz pūļu uzturēšanai.

Veikalos "Kurši" un e-veikalā www.kursi.lv pieejamas dažāda izmēra, formas un materiāla siltumnīcas ar pievilcīgām atlaidēm līdz pat 50% apmērā. Turklāt polikarbonāta siltumnīcām "Baltic LT" un "Klasika" tiek nodrošināta bezmaksas piegāde uz jebkuru vietu Latvijā!

Interesants fakts!

Baziliks ne tikai lieliski garšo kopā ar tomātiem, bet šī kombinācija ir pat ļoti ieteicama arī siltumnīcā. Bazilikam ir spēja labvēlīgi ietekmēt tomātu veselību augšanas laikā, jo tā lapas veido labvēlīgu mikrovidi un novērš nelabvēlīgo mikroorganismu ietekmi uz tomātu lapām.

Plašāka informācija par to, kā pareizi izvēlēties siltumnīcu, atrodama "Kuršu" mājaslapas Padomu sadaļā.

Siltumnīca ir izvēlēta un uzstādīta, taču kādi vēl ir galvenie dārza darbi aprīlī?

Košs, mīksts mauriņš ir katra latvieša sapnis, bet, lai zāliens tiešām izskatītos skaists, par to ir jārūpējas. Aprīlī pēc sniega nokušanas un augsnes virskārtas nožūšanas ir īstais laiks ķerties pie zāliena kopšanas darbiem.

Pirmais darbs – zāliena vertikulēšana. Vertikulēšana ir augsnes virskārtas irdināšana apmēram 2 cm dziļumā, kas ļauj samazināt zāliena blīvumu, attīrīt to no sūnām, skujām un gružiem. Vertikulācija nepieciešama zāliena retināšanai, lai uzlabotu gaisa caurlaidību, kas sekmē kuplāka un veselīgāka mauriņa veidošanos. Vertikulāciju veic ar speciālu ierīci – vertikulieri, kuru var iegādāties vai noīrēt, bet, ja rocība neļauj vai zālienam nav liela platība, labi var izlīdzēties ar kārtīgu metāla grābekli.

Pēc vertikulācijas zāliens ir jānogrābj ar lapu grābekli un jāļauj zālienam augt.

Kad zāliens paaudzies, pēc pirmās pļaušanas ir laiks zāliena aerācijai. Zāliena aerācija ir zāliena sadurstīšana ar mērķi nodrošināt gaisa piekļuvi zāliena sakņu sistēmai. Aerācija labi palīdz arī pamatīgi nomīdīta zāliena atjaunošanai.

Zāliena aerācijai izmanto benzīna, elektriskos vai akumulatora aeratorus, kurus var iegādāties vai noīrēt, bet, ja zāliena platība nav liela, labi var izlīdzēties ar parastajām dārza dakšām. Mērķtiecīgi un vienmērīgi sadurstot visu zāliena platību, tiks panākts tikpat labs rezultāts.

Pēc aerācijas zāliens ir jāmēslo ar pavasara mēslojumu zālienam un labi jāsalaista, lai mēslojums iedarbojas.

Visbeidzot, zāliens jāpiesēj ar zāliena sēklām vietās, kur tas kļuvis retāks.

"Kuršu" veikalos un e-veikalā ir pieejams viss nepieciešamais zāliena kopšanai – gan aeratori, gan grābekļi un dakšas, gan zāliena mēslojums un dažāda veida zāliena sēklas. Pieejamas zāliena sēklas gan vietām ar intensīvu noslodzi, gan sausām, smilšainām augsnēm, gan dekoratīvam zālienam – ir pat iespēja iegādāties baltā un sarkanā āboliņa sēklas, ja vēlaties savā pagalmā ziedošu zālienu.

Trešais labais darbs, ko aprīlī pēc garās ziemas vari paveikt sava dārza labā – kārtīgi pabarot augus. Kad zeme atmodusies un sācies jauns veģetācijas periods, ir īstais brīdis pavasara mēslojumam.

Ar augu mēslošanu nepārsteidzies, jo liela daļa daudzgadīgo augu aprīlī mostoties vispirms izmanto savas iekšējās rezerves.

Aprīļa sākumā droši vari pamēslot pavasara sīpolpuķes, rododendrus un skujkokus.

Lai skujeņi vasarā plauktu un zaļotu, papildus kompleksajam mēslojumam ieteicams izmantot magnija sulfātu, kas paspilgtinās un izcels skujkoku krāsas un košo dabu.

Kuršu veikalos pieejams ļoti plašs organisko un minerālmēslojumu klāsts. Šeit atradīsi visu nepieciešamo savam dārzam – gan mēslojumu zālienam, rododendriem un skujeņiem, gan rozēm, hortenzijām, gurķiem, tomātiem, lilijām, zemenēm, petūnijām, acālijām un daudziem citiem augiem, ziediem, krūmiem.

Foto: Egils Trumpe

Visu nepieciešamo, lai galvenie dārza darbi aprīlī ietu no rokas, vari atrast "Kuršos" ar iespaidīgām pavasara atlaidēm! Starp citu, tur ir īstie materiāli ne tikai darbam, bet arī jaukai atpūtai dārzā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!