Foto: Publicitātes foto
Aplamais mīts par to, ka laba imunitāte var pasargāt no saslimšanas ar ērču encefalītu, joprojām ir dzīvs. Diemžēl pat tad, ja cilvēkam ir laba veselība, viņš ikdienā sporto un ēd veselīgi, no encefalīta pasargāts viņš nav. Vakcinācija ir vienīgais veids, kā izvairīties no šīs infekcijas.

Ērču encefalīts ir dzīvībai bīstama slimība, kuras simptomi var būt stipras galvassāpes, temperatūra, vemšana, reiboņi, spranda stīvums. Smagos gadījums var iestāties paralīze, rasties kustību un nervu darbības traucējumi. Atceries, ka ērču encefalīta pārslimošana var atstāt postošas sekas uz visu atlikušo mūžu, – sāpes, pasliktinātas darbaspējas un atmiņa, paralīze ir tikai daļa no iespējamajām encefalīta sekām.

Zāļu pret ērču encefalītu nav – ar medikamentiem iespējams nomākt tikai slimības simptomus. Iespējams arī letāls iznākums. Slimības gaitu un komplikācijas paredzēt nav iespējams. Tāpat nav medikamentu, kas mazinātu iespēju saslimt, ja ērce piesūkusies pret ērču encefalītu nevakcinētam cilvēkam.

Vasara beigusies? Ērcēm nē. Vakcinējies tagad!

Vakcinēties pret ērču encefalītu var visu gadu, arī rudenī. Vēlā pavasarī, vasarā un rudenī, kad ērces ir aktīvas, iespējams izmantot ātro vai paātrināto vakcinācijas shēmu, kas pie imunitātes ļauj tikt jau 21 vai 30 dienu laikā. Ērces ir aktīvas, kad gaisa temperatūra pārsniedz +3 līdz +5 grādus pēc Celsija. Latvijas ziemas kļūst arvien siltākas, tāpēc ērču aktivitātes sezona mūsu platuma grādos paliek arvien ilgāka.

Lai saņemtu personiska rakstura medicīniskus ieteikumus, lūdzu, konsultējieties ar veselības aprūpes speciālistu.

Informācija sagatavota GSK projekta Atpazīsti ērču encefalītu ietvaros.
Izmantotā informācija iegūta SPKC, www.spkc.gov.lv, pēdējoreiz skatīts 25.04.2017.
"GlaxoSmithKline Latvia" SIA, Duntes iela 3, Rīga, LV-1013, Latvija
LV/VGU/0001/17n; Sagatavots:09/2017


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!