Foto: Publicitātes foto
Nepareizs uzturs, ikdienas stress, mazkustīgs dzīvesveids, liekais svars, paaugstināts asinsspiediens, smēķēšana – tie visi ir faktori, kas veicina vecuma izraisītas mākulas deģenerācijas attīstību jeb Rietumu pasaulē visizplatītāko redzes zuduma iemeslu. Dr.Lūkina acu klīnika Rīgā ir pirmā klīnika Baltijā, kas, pateicoties jauna lāzera iegādei, uzsāk slimības ārstēšanu tās agrīnajā stadijā, kad pacients vēl nejūt izmaiņas redzē, bet slimības pazīmes ir konstatējamas izmeklējuma laikā pie tīklenes speciālista. Šī jaunā ultraīsā pulsu nanosekunžu lāzera efektivitāte ir oficiāli atzīta Eiropas Savienībā, un beidzot tīklenes rejuvenācijas terapija ir pieejama arī Baltijā.

Ko skar vecuma izraisīta mākulas deģenerācija?

Daudzi pētījumi liecina, ka katram desmitajam 50–65 gadu vecumā ir novērojami agrīnās VMD simptomi, bet šī slimība, kā daudzas citas mūsdienās, kļūst ar vien "jaunāka". Tā kā VMD skar centrālo tīkleni, pirmās VMD agrīnās stadijas pazīmes var noteikt tīklenes speciālists, veicot izmeklējumus. Jāpiebilst, ka agrīnajā stadijā pacients nejūt izmaiņas redzē, tādēļ ir ļoti būtiski veikt regulāras pārbaudes pie tīklenes speciālista.

Statistika rāda, ka agrīnās (sausās) VMD simptomi ir:

  • katram desmitajam 50–65 gadu vecumā
  • katram piektajam 65–74 gadu vecumā
  • katram trešajam 75–84 gadu vecumā

Kādas ir slimības pazīmes?

Attīstītajās valstīs 50% gadījumu VMD ir galvenais iemesls smagiem redzes traucējumiem un redzes zudumam. VMD skar centrālo tīkleni un izraisa centrālā redzes asuma zudumu. Cilvēkam tas izpaužas, kā rakstītā izkropļojums, sejas izplūst.

Ja pacients ir pamanījis redzes traucējumu, tas liecina jau par vēlīno stadiju, kuras gadījumā tā vairs nav ārstējama, ir tikai apstādināms tās progress, jo tīklene ar fotoreceptoriem ir neatgriezeniski deģenerējusies. Cilvēks uztver vairs tikai apkārt esošo, perifēro redzes lauku. Šajā stadijā vairs nav iespējams lasīt, vadīt automašīnu vai pat skatīties televīziju.

Šobrīd Latvijā VMD ārstēšana tika veikta tās vēlīnajā stadijā ar medikamentu injekcijām acīs, kas ir regulāri jāatkārto. Daļā gadījumu izdodas pasargāt pacientu no slimības progresēšanas. VMD ārstēšana agrīnajā stadijā līdz šim netika veikta.

Foto: Publicitātes foto

Kas ietekmē slimības attīstību?

VMD galvenais iemesls ir dabīgais novecošanās process, bet agrāku slimības parādīšanos tiešā veidā ietekmē dzīvesveids (stress, mazkustība, neveselīgs uzturs, smēķēšana) un ģenētika. Ja ģimenē vecākā paaudze ir slimojusi ar VMD, pastāv liela varbūtība, ka tā attīstīsies arī nākamajās paaudzēs.

Jāņem vērā, ka:

  • VMD saslimšanas biežums pieaug līdz ar vecumu
  • 85% gadījumu agrīnā (sausā) VMD ir visizplatītākā vecuma izraisītas mākulas deģenerācijas saslimšanas forma
  • 15% pacientu agrīnā (sausā) VMD pāriet smagajā (mitrajā) VMD stadijā.

Pateicoties 2RT lāzera izveidei, VMD var ārstēt tās agrīnajā stadijā.

2RT ir ultraīsa pulsa nanosekunžu lāzers, ko ir radījis austrāliešu uzņēmums Ellex, sadarbībā ar vienu no pasaules slavenākajām acu klīnikām – Morfīldas slimnīcu Londonā. Šis ir pirmais lāzers, kura efektivitāte agrīnā VMD ārstēšanā ir oficiāli atzīta Eiropas Savienībā.

Tīklenes rejuvenācijas terapija ir unikāla lāzera terapija, kas, izmantojot maigu, ārkārtīgi īsu impulsu lāzeri, stimulē dabisku tīklenes atjaunošanās procesu, lai ārstētu agrīno VMD. Tā ir neinvazīva un nesāpīga ārstēšanas metode. Terapijas laikā tīklenē tiek stimulēta dabīga bioloģiskā reakcija, kuras laikā tiek sākts šūnu reģenerācijas process, tiek novērstas esošās, sākotnējās saslimšanas pazīmes un tiek apkarots saslimšanas progress. 80% gadījumu tiek novērsta pāreja uz vēlo, mitro VMD, tādējādi ievērojami samazinās redzes zuduma risks VMD dēļ.

Foto: Publicitātes foto

Terapijas gaita

Pati procedūra tiek veikta ambulatori Dr.Lūkina acu klīnikā Rīgā, tās ilgums ir 10–20 minūtes. Procedūra ir nesāpīga. Pēc procedūras nav atļauts vadīt automašīnu. Var būt sūdzības par vieglu apsārtumu vai miglainumu, kas dažu stundu laikā pāriet. Gadījumā, ja VMD pazīmes ir novērotas abās acīs, procedūras tiek veiktas ar dažu dienu intervālu.

Jāņem vērā, ka pirms procedūras ir jāveic izmeklējums pie tīklenes speciālista, lai izvērtētu acs tīklenes stāvokli un noteiktu vai ir manāmas agrīnās VMD pazīmes. Tikai pēc padziļināta tīklenes speciālista izmeklējuma tiek plānota pati procedūra.

Speciālista ieteikums

VMD ir slimība, ar kuru saskaras ar vien vairāk cilvēku, bet kuru līdz šim nebija iespējams ārstēt tās agrīnajā stadijā, kad pacientam vēl nebija jūtams redzes zudums. Slimības ārstēšana tās agrīnajā stadijā ir jaunums ne tikai Latvijā, bet visā Baltijā, jo Dr.Lūkina acu klīnika ir vienīgā klīnika Baltijā, kurā kopš 2018.gada tiek veikta tīklenes rejuvenācijas terapija. Eiropā tīklenes rejuvenācijas terapija tiek veikta jau kopš 2012.gada.

Vairāk par slimību un tās ārstēšanas iespējām ir iespējams uzzināt Dr. Lūkina acu klīnikas mājas lapā - vai zvanot 67 288 181.

Laba redze šodien negarantē labu redzi rīt, tādēļ rūpēsimies par sevi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!