Foto: Publicitātes foto
Atbrīvoties no taisnās zarnas polipiem ar transanālās endoskopiskās mikroķirurģijas (bez iegriezumiem vēderā) palīdzību, Latvijā iespējams pavisam nesen. Šobrīd valsts apmaksāta operācija pacientiem pieejama Rīgas 1.slimnīcā, kura iegādājusies šim ķirurģiskās manipulācijas veidam nepieciešamo aprīkojumu. Ar ko šī operācija atšķiras un kam tā nepieciešama, stāsta ķirurgs Vjačeslavs Popkovs.


Ar ko zarnu polipi ir bīstami?

Izplatītākie polipu veidi zarnās ir tubulārie un adenomatozie. Tubulārie polipi ir pseidoaudzēji un īpašu ļaunumu nenodara, savukārt adenomatozie, jo īpaši, ja tie ir lielāki par 2 cm, 25-30% gadījumu pārtop par vēzi.

Parasti polipi zarnās attīstās bez simptomiem. Retos gadījumos var parādīties gļotas vai asiņu piejaukums (ko var konstatēt, veicot analīzes). Reizēm polipi imitē kolikas. Tas arī viss. Pat pārtopot par vēzi, polipi par sevi nekā nesignalizē, līdz situācija nekļūst bīstama.

Vienīgā metode, kas ļauj savlaicīgi atklāt zarnu polipus, ir kolonoskopija. Manipulācija ir nesāpīga, bet pacienta komfortam, Rīgas 1.slimnīcas jaunajā endoskopijas nodaļā, kolonoskopiju iespējams veikt vispārējā narkozē.

"Pacienti ar polipiem pie mums vēršas maz, bet taisnās zarnas vēža gadījumu ir daudz. Kaut gan, kamēr audzēja attīstība noris bez jūtamiem simptomiem, to var ārstēt ar mazinvazīvām metodēm. Kad parādās simptomi, tas jau ir liels audzējs, kuram nepieciešama atvērta operācija. Bieži vien savlaicīgi nepamanīts polips jau pēc pusgada kļūst ļaundabīgs un atbrīvoties no transanāli (tas ir, caur dabīgo izeju) nav iespējams," atzīmē Vjačeslavs Popkovs.

Kādas metodes, lai noņemtu polipus, tika izmantotas agrāk?

Agrāk lielu taisnās zarnas un resnās zarnas polipu gadījumā tika veikta operācija caur vēdera dobumu. "Taisnās zarnas ķirurģija ir ļoti smaga operācija: zem narkozes izņemt no zarnas daļu, kur atrasts polips. Blakus bojātajam orgānam ir ļoti daudz nervu un muskuļu galu, kas ietekmē potenci, libido, iegurņa inervāciju, urīnpūšļa darbību. Lielu onkoloģisko operāciju gadījumā ir augsts impotences risks. Tu glāb no vēža, bet rodas problēmas ar iegurņa orgānu funkcijām," skaidro ķirurgs.

Neliela izmēra polipus var noņemt endoskopiski kolonoskopijas laikā. Manipulāciju var veikt bez narkozes, jo zarnu gļotādā nav sāpju receptoru. Taču šeit ir arī savi trūkumi. Endoskopists var izņemt lielus polipus tikai pa daļām: nereti nelielas polipa daļas paliek veselās zarnas šūnās. Tā rezultātā polipi bieži veidojas atkārtoti.

Polipu iespējams noņemt endoskopiski, ja polipi ir mazāki par 1 cm un daļēji tos ir iespējams noņemt, ja polipi ir līdz 2 cm lieli.

"Agrāk es, tāpat kā citi ķirurgi, lielu polipu noņemšanai veicu lielu operāciju. Es zināju, ka pacientam nav vēzis, bet, lai noņemtu polipu, nācās noņemt daļu no taisnās zarnas. No otras puses, es zināju, ka, ja tas netiks darīts, pēc kāda laika audzējs izveidosies," turpina ārsts.

Kā polipi tiek operēti tagad?

Tagad ir izvēle, lielāko daļu taisnās zarnas polipu var noņemt bez lielas operācijas. Pasaulē jau sen un efektīvi tiek izmantota metode, kas ļauj bez griezumiem vēderā un bez zarnas daļas noņemšanas, efektīvāk operēt pat lielus polipus. Tā ir transanālā polipu izgriešana (TEO), kad veidojuma izņemšana notiek caur dabīgo izeju (NOTES).

"Lai ieviestu šo metodi Latvijā, Rīgas 1.slimnīca ir iegādājusies speciālu aprīkojumu, bet es stažējos Vācijā, Itālijā un Nīderlandē. Mācījos operēt ar īpašiem simulatoriem pieredzējušu ķirurgu vadībā, kuri veikuši jau vairāk nekā 300 šāda tipa operācijas," dalās dakteris Popkovs.

Ar ko jaunā metode atšķiras no tām, kas tika izmantotas agrāk?

Jaunā tehnoloģija ir mazinvazīva. Salīdzinot ar citām metodēm, tai ir:

  • lielāka rezekcijas precizitāte;
  • mazāks sarežģījumu risks;
  • īss pēcoperācijas periods.

Šī metode ļauj operēt lielus polipus un pat vēža sākuma stadiju (T1), kad audzējs vēl ir gļotādā un nav nokļuvis līdz muskuļaudiem.

Valsts apmaksāta transanālā endoskopiskā zarnas operācija pieejama Rīgas 1. slimnīcas pacientiem.

Kā nokļūt uz operāciju?

Uz operāciju galda nonāk tikai tie pacienti, kuriem rūpīgi veikti izmeklējumi. Pēc ģimenes ārsta vai ārsta – speciālista nosūtījuma tiek veikta kolonoskopija, lai noteiktu precīzu polipa atrašanās vietu. Izmeklējuma laikā tiek veikta polipa biopsija, kas sniedz precīzu informāciju par tā šūnu struktūru.

Reizēm pacientam nepieciešamības gadījumā papildus tiek veikta endorektālā ultrasonoskopija un magnētiskā rezonanse.

"Pašlaik mēs endoskopistiem, kuri veic kolonoskopiju, lūdzam necensties noņemt taisnas zarnas polipus patstāvīgi, bet gan nosūtīt cilvēkus pie mums. Ir svarīgi, lai polipu izgriešanas rezultāts būtu simtprocentīgs. Jo pacienti recidīva gadījumā var neierasties uz atkārtotu operāciju un pa to laiku polips var pārveidoties par vēzi. Mūsu Rīgas 1. slimnīcas endoskopisti pacientus ar polipiem uzreiz nosūta pie manis," skaidro ārsts.

Kā tiek veikta operācija?

Taisnā zarna ir sarežģīts posms, kur veikt operāciju, tās garums ir līdz 18-20 cm, piekļūt polipam, kas atrodas augstu, ķirurgam ir samērā grūti. Ar transanālo endoskopisko mikroķirurģiju šādu problēmu nav. Polipi tiek izņemti caur anālo atveri, procesu kontrolējot ar videokameras un speciālu instrumentu palīdzību.

Ir ļoti svarīgi, ka tiek pilnīga polipa noņemšana un vieta, kur tas atradies, tiek aizšūta. Tas ir gandrīz kā juveliera darbs, kas no ārsta prasa augstu meistarību, taču vēderā netiek veikti nekādi iegriezumi!

"Operācija vidēji ilgst 1,5 stundas. Polips tiek izņemts no veselajiem audiem, lai nepaliktu nekādu "sakņu" un tas neizaugtu atkārtoti. Tā ir veiksmīgas operācijas atslēga," atzīmē dakteris Popkovs.

Pirmās divas dienas pacients patērē pusšķidru un šķidru pārtiku, pirmo nedēļu izvairās no pārēšanās. Pēc tam atgriežas pie ierastā režīma. Pēcoperācijas sāpju nav, pēc vairākām dienām, ja tas nav fizisks darbs, var doties uz darbu. Bet pēc nedēļas – nodarboties ar sportu. Sēdēt pēc operācijas var uzreiz.

Kontroles kolonoskopija tiek veikta pēc pusgada.

Kas izraisa polipu rašanos?

Visbiežāk tā ir ģenētiska predispozīcija. Ja radiniekiem ir bijuši polipi vai zarnu vēzis, ja ir neskaidra anēmijas etioloģija, nepatīkamas sajūtas anālās atveres apvidū, nenāks par ļaunu veikt analīzes, lai noteiktu, vai izkārnījumos nav asiņu un veikt kolonoskopiju. Polipi var veidoties gan jauniem, gan veciem cilvēkiem.

Ķirurgs Vjačeslavs Popkovs pieņem poliklīnikā "Bruņinieku" katru otrdienu no plkst. 16.00 līdz 19.00. Ārsta konsultācijai, un, ja nepieciešams, valsts apmaksātai operācijai, nepieciešams ģimenes ārsta vai ārsta – speciālista, nosūtījums. Pieraksts tiek veikts pa Rīgas 1. slimnīcas reģistrācijas tālruni 67366323 vai internetā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!