Foto: Publicitātes attēls

Trīs mīti par kartona iepakojumu

Lai arī Tetra Pak kartona iepakojumu izgudroja pirms vairāk nekā 60 gadiem, joprojām pastāv vairāki maldīgi priekšstati. Viena no svarīgākajām kartona iepakojuma īpašībām ir tā spēja aizsargāt produktu no gaismas un gaisa, kuri var paātrināt produkta bojāšanos. Pateicoties kartona iepakojuma vairākiem slāņiem un iepildīšanas tehnoloģijai, produktu ilgāk var saglabāt svaigu bez vajadzības pievienot konservantus.

Kartona iepakojums ir arī videi draudzīga izvēle, jo transportējot tas ir daudz vieglāks un kompaktāks nekā, piemēram, stikls. Tādējādi, piegādājot kartona iepakojumu, tiek ietaupīts daudz vairāk energoresursu. Turklāt kartona iepakojumu ražo no atjaunojama materiāla — koksnes —, pretēji stiklam vai plastmasas pudelēm.

Tetra Pak kartona iepakojumu ir iespējams pārstrādāt, tāpēc to vajadzētu šķirot. Pēc izlietošanas iepakojums vienkārši jāiemet atbilstoši marķētā atkritumu konteinerā. Augstākai pārstrādājamā materiāla kvalitātei ieteicams pirms tam iepakojumu nedaudz izskalot un plastmasas vāciņu izmest plastmasai paredzētajā konteinerā.

MĪTS #1 — 78 % LATVIJAS IEDZĪVOTĀJU[1] UZSKATA, KA SULA KARTONA IEPAKOJUMĀ, KAS VEIKALĀ NETIEK GLABĀTA LEDUSSKAPĪ, DROŠI VIEN SATUR KONSERVANTUS.

PATIESĪBA — ASEPTISKAIS IEPAKOJUMS PALĪDZ PRODUKTU SAGLABĀT ILGĀK SVAIGU UN NODROŠINA GARŠAS ĪPAŠĪBU SAGLABĀŠANOS PAT LĪDZ VIENAM GADAM BEZ PIEVIENOTIEM KONSERVANTIEM.

Vispirms pievērs uzmanību, vai uz iepakojuma rakstīts — sula, nektārs vai sulas dzēriens.

Vai zināji, ka Latvijas normatīvie akti aizsargā apzīmējumu "sula"? Ja uz produkta iepakojuma uzrakstīts "100 % sula" — tas nozīmē, ka tai nedrīkst pievienot konservantus un tā ir ražota no svaigiem augļiem vai arī no koncentrētas sulas. Sulai nedrīkst pievienot arī papildu cukuru, jo tās saldumu veido augļu dabīgie cukuri.

Aseptiskā iepakojuma vairāki slāņi — kartons, plastmasa un alumīnijs — pasargā sulu no gaisa un gaismas, saglabājot tās krāsu, konsistenci, garšu un uzturvērtību. Neatvērtā veidā sulu aseptiskajā iepakojumā var uzglabāt līdz pat 12 mēnešiem, neturot ledusskapī. Pirms produktu iepilda sterilā kartona iepakojumā, to strauji uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, lai neļautu attīstīties mikroorganismiem, vienlaikus saglabājot vērtīgās uzturvielas un vitamīnus. Process ir līdzīgs tam, kā mājas apstākļos konservējam sulu ziemai.

MĪTS #2 — KATRS TREŠAIS LATVIJAS IEDZĪVOTĀJS DOMĀ, KA DZĒRIENU KARTONA IEPAKOJUMU NEVAR PĀRSTRĀDĀT, TĀPĒC TAS JĀIZMET KOPĒJĀ ATKRITUMU TVERTNĒ.

PATIESĪBA — DZĒRIENU KARTONA IEPAKOJUMU VAR PĀRSTRĀDĀT.

Tetra Pak dzērienu kartona iepakojums galvenokārt sastāv no kartona, kā arī atkarībā no iepakojuma veida tam ir plāns plastmasas un/vai alumīnija slānis. Neskatoties uz to, dzērienu kartona iepakojums ir pārstrādājams. Izlietotā dzēriena paka jāizmet papīram paredzētajā konteinerā, ja plastmasas korķīti var noņemt, to var ielikt pārstrādājamās plastmasas konteinerā. Tetra Pak iepakojumā izmantotās plastmasas detaļas, kuras šķirojot nevar noņemt, pārstrādes procesā tiek atdalītas. Tetra Pak iepakojumu pārstrāde ir vienkāršs process — paku maļot un šķīdinot ūdenī, kartona šķiedras atdalās no plastmasas. Pēc tam atdalītos materiālus iespējams pārstrādāt jaunos produktos — piemēram, no papīra šķiedrām ražot picas kastes, salvetes vai iespiedpapīru, bet no plastmasas — būvmateriālus.

MĪTS #3 — ČETRI NO DESMIT LATVIJAS IEDZĪVOTĀJIEM UZSKATA, KA STIKLS IR VIDEI DRAUDZĪGĀKS PAR KARTONA IEPAKOJUMU.

PATIESĪBA — IEPAKOJUMA DZĪVES CIKLA ANALĪZE RĀDA, KA KARTONA IEPAKOJUMS IR VIDEI DRAUDZĪGĀKS.

Iepakojuma ietekmi uz klimatu parasti vērtē ar tā dzīves cikla analīzes palīdzību. Svarīgi skatīties produkta pilnu dzīves ciklu, sākot ar tā ražošanu un beidzot ar pārstrādi. Kartona iepakojums uz vidi atstāj četras reizes mazāku ietekmi nekā stikls un turklāt ir divas reizes videi draudzīgāks par plastmasu — liecina Zviedrijas Nacionālās pārtikas administrācijas aprēķini.

Pirmkārt, kartona iepakojums ir efektīvi transportējams. Tas ir vieglāks nekā, piemēram, stikls, kā arī to ražotājiem piegādā plakanās loksnēs.Tāpēc vienā kravas automašīnā kartonu var iekraut ievērojami vairāk nekā stikla pudeles. Turklāt, izvietojot veikala plauktā vai arī pārvadājot jau pildītus produktus kartona iepakojumā, tos var salikt cieši kopā, tādējādi nepārvadājot lieku gaisu. Tāpēc kartons nodrošina videi draudzīgāku produktu transportēšanu, ietaupot energoresursus un samazinot ietekmi uz klimatu.

Otrkārt, kartonu ražo no koksnes, kas ir atjaunojams resurss. Ja uz Tetra Pak iepakojuma redzi FSC® (Forest Stewardship Council) sertifikāta zīmi, vari būt drošs, ka kartons ražots no atbildīgi un videi draudzīgi apsaimniekotiem mežiem. Nocirstos kokus iespējams atjaunot, iestādot to vietā jaunus, tādejādi sabalansējot ietekmi uz vidi. Turpretī stikla ražošanai izmanto smiltis, bet plastmasas — naftas produktus. Tie ir resursi, kas dabā neatjaunojas. Tetra Pak, attīstot inovatīvus un videi draudzīgus risinājums, tagad patērētājiem piedāvā iepakojumus ar vāciņiem, kas ražoti no bioetanola, ko iegūst no atjaunojama materiāla — cukurniedrēm.

Treškārt, kartona iepakojums ir pārstrādājams. Katrs izlietotais kartona iepakojums ir vērtīgs materiāls jaunu produktu radīšanai. Turklāt kartona iepakojumus ir vieglāk transportēt otrreizējai pārstrādei — tie ir ērti saplacināmi un aizņem mazāk vietas nekā stikla pudeles vai metāla bundžas.

Ja tu vēl nešķiro dzērienu kartona iepakojumu, aicinām to sākt darīt. Tas ir vienkāršāk, nekā tu domā!


[1]Pētījums veikts 2016. gada aprīlī sadarbībā ar tirgus un sociālo pētījumu aģentūru "Latvijas Fakti", aptaujājot 3112 respondentu izlasi vecumā no 15 līdz 74 gadiem Latvijā, Lietuvā un Igaunijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!