Foto: Publicitātes foto
Atgriezties Latvijā, lai kopā sargātu valsti – šādu darba iespēju, pievienojoties kustībai "Latvija strādā", Nacionālie bruņotie spēki piedāvā tiem pilsoņiem, kuri patlaban dzīvo ārvalstīs, bet arī apsver domu par atgriešanos. Bruņotie spēki ir ne tikai stiprākais, bet arī visapņēmīgākais kustības partneris, kurš profesionālajam dienestam apņēmies piesaistīt pat 30 ārvalstīs dzīvojošos pilsoņus vecumā no 18 līdz 40 gadiem.

Īpaši aicināti atgriezties ir tie pilsoņi, kuru dzimtā puse ir Latgale – tur izveidotajā bruņoto spēku bāzē Lūznavā jau tiek veidots profesionāls kaujas atbalsta bataljons, kura apbruņojumā būs pat nesen iegādātās pašgājejhaubices. Tāpat atgriezties aicināti ir arī karavīri, kuri savulaik ir atvaļinājušies rezervē, bet dienesta pakāpei noteiktais maksimālais vecums vēl ļauj slēgt profesionālā dienesta līgumu. Atjaunošanās dienestā ir kļuvusi izdevīga - par katru izdienas stāža gadu pēc atjaunošanās aktīvajā dienestā izdienas pensija tiks paaugstināta par diviem procentiem.

Piesaista bruņoto spēku attīstība

Bruņoto spēku aicinājumam atgriezties Latvijā jūnijā – septembrī vien atsaucās vairāk nekā 20 Somijā, Vācijā, Lielbritānijā, Īrijā, Dānijā un pat ASV dzīvojošo pilsoņu. 14 no viņiem jau dienē bruņotajos spēkos. Viņu vidū ir arī Oskars, Edmunds, Guntis un Ksenija.

Kareivis Oskars Kreize pēc četriem ārvalstīs nodzīvotajiem gadiem atgriezās Latvijā, sekmīgi pabeidza atlasi un septembrī sāka dienestu bruņotajos spēkos kopā ar vēl 63 karavīriem. "Esmu atgriezies dzimtenē viena mērķa vadīts: lai kalpotu savai valstij," uzsver aktīva dzīvesveida piekritējs Oskars, kuram ļoti pietrūkusi Latvijā palikusī ģimene.

Kareivis Edmunds Riters uz ārvalstīm devās pirms deviņiem gadiem, jo pēc obligātā dienesta viņu pievilināja turienes lielā alga. "Šajos gados profesionālais dienests un infrastruktūra ir attīstījusies, tāpēc nolēmu atgriezties un pamēģināt, kā būs. Te es varu veidot karjeru, arī mājas tuvāk," pirms došanās uz Ādažu bāzi, kur militārās pamatapmācības kursā trīs mēnešus apgūs kareivja profesijas iemaņas, savu izvēli atklāj Edmunds.

Lielās algas un draugu aicinājumi kareivi Gunti Karkovski mudināja doties uz Lielbritāniju pirms desmit gadiem. "Strādāju industriālos darbus. Īpaši viegli nebija, bet alga bija visai liela, salīdzinot ar to, kāda tā bija tajā laikā Latvijā," atzīst Guntis, kurš tomēr nolēmis atgriezties Latvijā. "Te uzreiz piesaistīja militārais dienests, jo tajā ir lielas izaugsmes iespējas, stabils darbs un atalgojums," norāda tikko dienestu sākušais kareivis.

Kopš bērnības par karavīra arodu sapņojusī Ksenija Tihomirova izmantoja iespēju studēt ārvalstīs un devās uz ASV, kur ieguva augstāko izglītību un kādu laiku tur palika arī strādāt. Tomēr ceļs veda mājup un īstenot bērnības sapni – kļūt par karavīru. "Esmu tam gatava, nekas mani nebiedē, varbūt mazliet dzīvošana mežā," atzīst kareive.

Pirmais solis ceļā uz militāro karjeru – pieteikšanās

Pieteikties dienestam var jebkurā laikā. Tev jābūt Latvijas Republikas pilsonim vecumā no 18 līdz 40 gadiem ar vismaz pamatizglītību un valsts valodas zināšanām vidējā līmenī (B1).

Gan Latvijā, gan ārvalstīs dzīvojošajiem pilsoņiem, kuri vēlas iestāties profesionālajā dienestā, vispirms jāizsaka sava vēlme dienēt, Rekrutēšanas un atlases centram elektroniski nosūtot pieteikuma anketu, kura pieejama bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā "Rekrutēšana". Elektroniski aizpildītā anketa nav jāparaksta – parakstīt to varēs, pirmo reizi ierodoties Rekrutēšanas un atlases centrā.

Pēc anketas saņemšanas centrs veiks kandidāta sodāmības pārbaudi un, ja Sodu reģistrā nebūs datu par sodāmību, kuras dēļ nedrīkst pieņemt dienestā, sazināsies ar viņu, lai vienotos par atlases procesa uzsākšanas laiku. Atlase ietver kandidātu veselības un fiziskās sagatavotības pārbaudes, kā arī psihodiagnostikas testus.

Par brīvu izmitinās un paēdinās

Rekrutēšanas un atlases centrs vairākas reizes mēnesī piedāvā veikt atlasi divās dienās. Pirmajā dienā kandidāti veic veselības stāvokļa pārbaudi, bet otrajā – fiziskās sagatavotības pārbaudi un psihodiagnostikas testus. Atlases veicējiem ir nodrošināta bezmaksas nakšņošana militārajās kazarmās Rīgā, arī par ēdienu nav jāuztraucas – divu dienu atlasē tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana.

Šāds atlases veikšanas veids ir ļoti piemērots arī tiem kandidātiem, kuri dzīvo un strādā ārvalstīs, bet tomēr ir izvēlējušies sākt militāro karjeru Latvijā, jo kandidāti var vienoties par precīziem atlases norises datumiem pat vairākus mēnešus uz priekšu, lai laikus varētu iegādāties, piemēram, lētas lidmašīnas biļetes. Savukārt tie kandidāti, kuri sekmīgi pabeidz atlasi, tāpat laikus var vienoties arī par militārās pamatapmacības kursa sākšanas laiku. Kurss notiek vismaz reizi mēnesi, kas ļauj krietni samazināt gaidīšanas laiku militārās karjeras uzsākšanai.

Tavi ieguvumi, kļūstot par karavīru

Izvēloties militāro karjeru un kļūstot par karavīru, tu iegūsi stabilitāti, konkurētspējīgu atalgojumu, kas sākas ar 850 eiro pēc nodokļu nomaksas, un plašas sociālās garantijas, karjeras izaugsmi, bezmaksas apmācību specialitātē, svešvalodās un citās dienestam nepieciešamās jomās, darbu komandā mācībās Latvijā un ārvalstīs, kā arī starptautisko operāciju rajonos, un jautrus, arī par sevi pasmieties spējīgus dienesta biedrus. Karavīru bērnus ir tiesības ārpus kārtas iekārtot pirmsskolas izglītības iestādēs.

Plašāk par ieguvumiem lasi rakstā "Seši ieguvumi, kļūstot par karavīru Latvijas armijā".

Neskaidrību gadījumā zvani mums uz numuru 67137137 vai raksti uz e-pasta adresi rekrutesana@mil.lv.


Kustība "Latvija strādā" ir 'Tele2' sociālā iniciatīva, kura aicina Latvijas darba devējus aktīvi iesaistīties remigrācijas veicināšanā. Katrs darba devējs, kas iesaistās kustībā, publiski apņemas atgriezt vismaz vienu aizbraukušo. Kustības mērķis ilgtermiņā ir atgriezt 1000 darbinieku Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!