Foto: Publicitātes foto
Valsts apmaksātas studijas, akreditētas studiju programmas, stipendija, sākot no 900 eiro, bezmaksas dienesta viesnīca un sporta bāze, nodrošināta darba vieta pēc studijām. Izklausās nereāli, vai ne?

Patiesībā tā ir realitāte, kādu saviem studentiem – kadetiem – nodrošina vienīgā militārā augstskola valstī – Latvijas Nacionālā aizsardzības akadēmija, kurā vairākās studiju programmās var apgūt Nacionālo bruņoto spēku virsnieka profesiju.

Virsnieks ir komandieris un līderis, kurš, darbojieties komandā, militārās karjeras pirmsākumā vada aptuveni 30 karavīru lielu apakšvienību, bet, sasniedzot militārās karjeras augstāko virsotni –Nacionālo bruņoto spēku komandiera amatu –, pat vairāku tūkstošu karavīru lielos bruņotos spēkus.

Pieteikšanās studijām jau ir sākusies, un tā noritēs līdz pat 31. jūlijam!

Bet neatliec pieteikšanos uz pēdējo brīdi! Piesakies pat tad, kad pēc eksāmenu nokārtošanas vēl neesi saņēmis izglītību apliecinošu dokumentu – līdz tā saņemšanai paspēsi nokārtot nepieciešamos atlases pārbaudījumus!

Ar pamatprasībām, pieteikšanās kārtību un atlasi studijām aizsardzības akadēmijā vari iepazīties bruņoto spēku tīmekļvietnes www.mil.lv sadaļā "Kļūsti karavīrs".

Kādas studiju programmas piedāvā aizsardzības akadēmija?

Vidējo izglītību ieguvušajiem jauniešiem un jaunietēm aizsardzības akadēmija piedāvā apgūt trīs akreditētas studiju programmas militārajā vadībā dienestam Sauszemes, Jūras un Gaisa spēkos. Šajās studiju programmās uzņem Latvijas pilsoņus vecumā līdz 30 gadiem.

Savukārt profesionālā augstākās izglītības programma "Komandējošā sastāva virsnieks" piedāvā jauniešiem un jaunietēm ar akadēmisko vai otrā līmeņa augstāko profesionālo izglītību studēt aizsardzības akadēmijā, lai iegūtu otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību. Studijas notiek Sauszemes, Jūras un Gaisa spēku plūsmās. Tajā uzņem vecumā līdz 35 gadiem.

Papildus profesionālajām studiju programmām aizsardzības akadēmija piedāvā arī Virsnieka speciālista pamatkursu. Tajā uzņem augstskolu absolventus un absolventes, kuras ir ieguvušas akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību tiesību zinātnē, profesionālo maģistra grādu un kvalifikāciju psihologa specialitātē, ārsta grādu un kvalifikāciju ārsta specialitātē, akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību farmācijā, akadēmisko vai otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību informācijas tehnoloģiju, datortehnikas, elektronikas, telekomunikācijas, telemātikas, kiberdrošības, datorvadības vai datorzinātnes specialitātē, bakalaura grādu teologa specialitātē un bakalaura grādu un profesionālo kvalifikāciju diriģenta specialitātē.

Ar aizsardzības akadēmijas piedāvātajām studiju programmām var iepazīties tās tīmekļvietnes www.naa.mil.lv sadaļā "Studijas".

Kā norit studijas?

Studiju process aizsardzības akadēmijā ir pat ļoti dinamisks: teorētiskā apmācība auditorijās nemitīgi mijas ar praktisku iemaņu apgūšanu poligonā un praksē vienībās vai apmaiņas programmās ārvalstīs.

"Studijas nav tikai teorija, ir jāapgūst arī praktiskie priekšmeti kā lauka kaujas iemaņas, kaujas šaušana, medicīna, sakari, navigācija, topogrāfija, izdzīvošana un citas būtiskas iemaņas," uzsver kaprālis Kārlis Šenbergs, Sauszemes spēku militārās vadības 2. kursa kadets.

"Pirmie iespaidi par akadēmiju bija tādi, ka būs pārāk grūti, pārāk daudz atbildības. Tā, protams, ir, bet pie tā visa pierod, un viss kļūst vieglāks ar laiku. Es uzskatu, ka jebkurš mērķtiecīgs jaunietis ir spējīgs kļūt par virsnieku!" atzīst dižmatrozis Gints Zikmanis, Jūras spēku militārās vadības 5. kursa kadets, kurš jau pavisam drīz saņems leitnanta uzšuves un dosies dienēt uz viena no Jūras spēku kuģiem.

Studiju laikā ir iespēja nodarboties arī ar pētniecisko darbu un publicēties žurnālā "Kadets", aktīvi piedalīties studējošo pašpārvaldes – Krīvu padomes – darbā un tās organizētajos pasākumos, kā arī atpūsties Kadetu klubā.

Kādas ir kadetu sociālās garantijas?

Iestājoties aizsardzības akadēmijā, kadetus un kadetes sagaida vairākas priekšrocības, kādu nav citās mācību iestādēs: studijas ir bez maksas - tās tiek finansētas no valsts budžeta līdzekļiem; studiju laikā kadeti un kadetes ir pilnā valsts apgādē, nodrošinot arī visas karavīra sociālās garantijas, tostarp apmaksātu veselības aprūpi.

Kadeti un kadetes saņem karavīra atalgojumu (stipendiju), sākot no 900 eiro pēc nodokļu nomaksas. Kadetus un kadetes nodrošina ar bezmaksas izmitināšanu dienesta viesnīcā un iespēju bez maksas izmantot Sporta kluba kompleksu.

Pēc aizsardzības akadēmijas absolvēšanas visiem jaunajiem virsniekiem ir nodrošināta dienesta vieta bruņoto spēku vienībās.

Plašāk par militārās karjeras ieguvumiem un karavīru sociālajām garantijām lasi rakstā "Latvijas armija: Kļūsti karavīrs! Atlīdzība – sākot no 900 eiro".

Esi virsnieks savas valsts armijā – studē aizsardzības akadēmijā!

Neskaidrību gadījumā zvani mums uz numuru 67137137 vai raksti uz e-pasta adresi rekrutesana@mil.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!