Foto: Publicitātes foto
Kā jūs rīkotos, ja būtu jāpārceļas dzīvot uz citu valsti, kurā ir atšķirīgs klimats un ģērbšanās principi? Vai ņemsiet līdzi ne tikai vairākus čemodānus ar apģērbiem, bet arī sadzīves tehniku, biroja aprīkojumu un mēbeles? Vai varbūt tomēr gudrāk ir atrast kādu uzticamu vietējo cilvēku, kurš palīdzēs visu nepieciešamo sarūpēt uz vietas? Otrais variants šķiet jēgpilnāks. Līdzīgi ir arī ar biznesa uzsākšanu citā valstī – būs vienkāršāk, ja grāmatvedības, juridisko un nodokļu jautājumu kārtošanu uzticēsiet šeit jau pieredzējušiem ekspertiem.

"Leinonen" grupa sniedz kritiskus biznesa pakalpojumus uzņēmumiem, kas ienāk Latvijā, un vēl citās 12 Eiropas valstīs jau vairāk nekā 25 gadus. Lai uzzinātu plašāk par šī uzņēmuma darbības principiem, uz sarunu aicinājām Lasi Henritiusu, "Leinonen Latvia" rīkotājdirektoru.

Pastāstiet par "Leinonen Latvia"! Cik ilgi uzņēmums šeit jau strādā, un kādi ir tā ievērojamākie sasniegumi?

Latvijā esam jau 27 gadus, kad "Leinonen" citu pēc citas veidoja filiāles Igaunijā, Latvijā un Lietuvā. Sākotnējā ideja bija sniegt tikai uzticamus grāmatvedības pakalpojumus starptautiskiem uzņēmumiem. Tolaik grāmatvedības prakse valstiski šeit vēl tikai veidojās, ne viss notika tikai precīzi pēc likumā rakstītajiem burtiem. Tā "Leinonen" centās šeit ievest skandināvu pieeju: būt uzticamiem, godīgiem, caurspīdīgiem. Tagad tiekam uzskatīti par vienu no lielākajiem, ja ne pašu lielāko grāmatvedības ārpakalpojumu uzņēmumu Latvijā. Mums ir aptuveni 250 klientu, tostarp starptautiskie uzņēmumi vai to meitasuzņēmumi.

s esat tikai, kā saka, naudas skaitītāji vai sniedzat arī citus saistītos pakalpojumus uzņēmējiem, ja tie, piemēram, vēlas uzsākt biznesu Latvijā?

Palīdzam ar visu klientam nepieciešamo. Varam sniegt juridiskos pakalpojumus uzņēmuma dibināšanā vai konsultācijas par piemērotāko uzņēmējdarbības formas izvēli, tāpat arī apkopojam iespējamās nodokļu sekas, pētām brīvostas, kas atbilstu uzņēmuma importa un eksporta vajadzībām. Mēs pārbaudām, vai uzņēmumam pienākas kāds valsts finanšu atbalsta mehānisms un palīdzam to saņemt.

Vai tas nozīmē, ka paveicat klienta vietā visus darbus, izņemot pamata biznesa veikšanu?

Iesākot biznesu, uzņēmējiem pašiem allaž ir daudz darāmā, jākoncentrējas uz pamata biznesa jomu. Tāpēc noderīgi, ka noteiktās lietās varam piedāvāt savu atbalstu, kas palīdzēs klientam vienkāršāk risināt, piemēram, dažādus juridiskos jautājumus. Varam izveidot darba līgumus, taču darbiniekus gan nāksies meklēt pašiem vai ar personāla atlases kompāniju palīdzību.

Kas potenciālajiem jaunajiem klientiem būtu jāzina par jūsu pakalpojumiem un darbības veidu?

Ētika. Pirmajā tikšanās reizē ar jaunu uzņēmumu es saku: ja jūs esat iesaistīts kādās šaubīgās biznesa jomās, sarunu varam tālāk neturpināt. Jau esmu ziņojis iestādēm par pāris šādiem gadījumiem, un to darīšu arī turpmāk. Es būšu godīgs arī attiecībā uz to, ko mēs spējam vai nespējam paveikt. Man bija klients, kas vēlējās atrast cilvēkus Latvijā augsti kvalificētam darbam Somijā. Es viņam teicu, ka šādi cilvēki nav pieejami darbam pat Latvijas uzņēmumos. Tas bija mans godīgais viedoklis.

Ja runājam par klasisko ārpakalpojumu sniegšanas modeli, kurā uzņēmums nodarbojas ar savu pamata biznesu un jūs darāt citas vajadzīgas lietas, kuras no tām "Leinonen" veic vislabāk?

Grāmatvedības jomā esam gatavi paveikt šķietami garlaicīgākos darbus, taču uzņēmumiem tie ir būtiski, un mēs tos varam paveikt augstā kvalitātē. Kādēļ vispār mazam uzņēmumam ir nepieciešami grāmatvedības ārpakalpojumi? Vadība precīzi zina, cik daudz naudas viņiem ir kontos, kam tā pieder utt. Bet ir arī jāzina, par ko uzņēmumiem Latvijā ir pienākums sagatavot atskaites valstij. Savukārt lielākiem uzņēmumiem sagatavojam atskaites, ko pieprasa, piemēram, mātes uzņēmums Amerikā.

Starptautisku uzņēmumu meitasuzņēmumi nereti maina īpašniekus. Tas saistās ar virkni formalitāšu. Vai varat palīdzēt arī šādos gadījumos?

Mēs izmantojam dažādas pasaulē pazīstamas uzņēmumu resursu plānošanas sistēmas, ar kuru palīdzību varam klientiem un to mātes uzņēmumiem ērti sagatavot dažādus dokumentus, tostarp kontu plānus, atskaites u. c.

Vai arī klienti ir gatavi strādāt un izmantot šīs starptautiskās informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas?

Patiesībā mums joprojām ir daži klienti, kuri ikdienā izmanto vecākas programmatūras versijas. Pirms Covid-19 pandēmijas daži klienti mums pat nesa papīra maisiņus ar kvītīm un rēķiniem, taču jāsaka, ka lielākā daļa mūsu darba tomēr notiek elektroniskajā vidē. Mēs gan arī nedaudz atšķiramies no vairuma grāmatvedības uzņēmumu, jo esam gatavi izmantot arī klienta programmatūru, ja viņam tā ir ērtāk.

Līdz ar grāmatvedību sniedzat arī juridiskus pakalpojumus un konsultācijas. Ko tas nozīmē?

Pārsvarā galvenie juridiskie jautājumi, ar kuriem nodarbojamies, saistīti ar uzņēmuma dibināšanu vai slēgšanu, likvidāciju. Tāpat arī varam sagatavot visu dokumentāciju, kas saistīta ar imigrāciju un cilvēkresursiem saistītām tēmām, sagatavojam darba līgumus vai, ja nepieciešams, dokumentāciju, kas vajadzīga, ja klients vēlas samazināt darbinieku skaitu. Šajos jautājumos ārvalstu meitasuzņēmumiem ir jābūt ļoti uzmanīgiem. Parasti ir pāris soļu, kas ir labi jāpārzina un jāpilda, citādi var sanākt maksāt kompensācijas vai sodus.

Vai jūs varat sniegt plašu juridisko padomu spektru uzņēmējiem jautājumos, kuros tiem var trūkt specializētu zināšanu?

Nelaipošu – tas īsti nav mūsu lauciņš, jo mēs nekonkurējam ar Latvijas lielākajiem advokātu birojiem. Šie biroji nodarbojas ar lielu uzņēmumu lietām, apvienošanas darījumiem, pārpirkšanām un tamlīdzīgi. Mēs šo jomu neaiztiekam. Tā ir pārāk plaša. Mēs pamatā palīdzam mazākiem uzņēmumiem vai arī lielākiem uzņēmumiem vienkāršos jautājumos.

Kā "Leinonen" sevi pozicionē vietējā tirgū? Kas ir jūsu galvenie konkurenti?

Tas ir labs jautājums – mēs konkurējam ar grāmatvedības uzņēmumiem. Viens lielisks Latvijas konkurents ir, piemēram, "Numeri", kas ir patiešām labs uzņēmums – cienījams "pretinieks". Un daļēji mēs konkurējam ar lielā četrinieka grāmatvedības uzņēmumiem, bet tie strādā vairāk konsultāciju jomā. Grāmatvedībā konkurē varbūt "Rödl & Partner". Mēs mazliet vairāk kombinējam grāmatvedības, algu aprēķinu, nodokļu un juridiskos pakalpojumus.

Pastāstiet sīkāk par to!

Manuprāt, algu aprēķinu un izmaksas jautājumi katrā valstī ir ļoti specifiski, tāpēc pat starptautiskās IT programmas nenodrošina Latvijas specifiskās algu aprēķināšanas sistēmas. Tām vienmēr ir jābūt lokalizētām. Piemēram, tāds liels uzņēmums kā "Ikea" vēlas, lai Latvijā tiktu aprūpēti vairāki algu saraksti. Skaidrs, ka uzņēmums nemainīs savas sistēmas, lai pielāgotos vietējiem tiesību aktiem. Viņi izmanto tādus uzņēmumus kā mēs, lai vienkārši veiktu galīgos aprēķinus.

Kā redzat sava biznesa nākotni?

"Leinonen Latvia" šobrīd ir pamatlīmeņa grāmatvedības ārpakalpojumu sniedzējs, taču šī biznesa joma samazinās, jo daļu darbu aizstāj IT sistēmas. Skandināvijā jau tagad redzam, ka lielākā daļa šāda veida pamata grāmatvedības vairs nepastāv, jo tā ir automatizēta. Tas jau ir izdarīts ar dokumentu aprites sistēmām. Būtībā grāmatvedība mainās uz tikai skaitļu pārbaudēm un uzņēmējdarbības pārskatu un tamlīdzīgu lietu gatavošanu. Līdz ar to jau šobrīd ir skaidrs, ka nākotnē būs vairāk konsultāciju. Vairāk biznesa vadīšanai vajadzīgās grāmatvedības, kas apkopo skaitļus, kas nepieciešami, lai uzņēmuma vadība pieņemtu lēmumus. Tā ir joma, uz kuru virzāmies.

Bet arī to var izdarīt ar automatizētu grāmatvedības sistēmu palīdzību, ko atbalsta mākslīgais intelekts, kas analizē skaitļus un sniedz ieteikumus.

Jā, te runa pēc būtības ir par grāmatvedības rūpnīcām. Tādas pastāv. Tās ir ļoti lielas, bet mums ir kaut kas tāds, kā tām nav. Mēs varam pielāgoties klienta vajadzībām. Ar šīm lielajām rūpnīcām klientam ir jāpielāgojas.

tad, ja jums ir klients, kurš vēlas būt pēc iespējas "zaļāks", jūs varat palīdzēt ziņot par visiem uzņēmuma darījumiem, kas saistīti ar fosilo degvielu vai fosiliem degvielas produktiem un pakalpojumiem?

Protams, no otras puses, mūsu klients, kā jau minēju, var arī būt mazas darbnīcas īpašnieks, kurš mums atnes papīra tūtā savas kvītis un dokumentus.

Jūs sakāt, ka grāmatvedība kā ārpakalpojums ir bizness norietā?

Jā. Tas lēnām izzudīs. Tas, protams, joprojām ir būtiska "Leinonen" darbības daļa, bet es teiktu, ka pēc pieciem vai desmit gadiem situācija varētu būt citāda.

Ko liksiet tā vietā?

Liela loma ir un būs algu aprēķiniem, nodokļu un juridiskiem pakalpojumiem, kā arī citām konsultācijām. Es teiktu, ka mēs augsim ar konsultāciju pakalpojumiem, lai gan tad mazliet konkurēsim ar lielo četriniekam, taču mēs noteikti atradīsim sev tirgū vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!