Foto: Publicitātes foto
Mūsdienās vajadzīgo preci var iegādāties neizejot no mājām. Iepirkšanās tiešsaistē ir vilinoša ne tikai cenas ziņā, bet arī labākas preču kvalitātes dēļ. Daudzas nepieciešamās preces cilvēki meklē Eiropas tiešsaistes veikalos, jo tur ir plašāks preču klāsts. Tomēr dažreiz rodas problēma - prece vai nu netiek nosūtīta uz Latviju, vai arī tiek piedāvāta pārāk augsta piegādes cena.

Kā viss sākās? Kauņas uzņēmējs Toms Bacīs, pamēģināja izveidot iepirkumu grozu ārvalstu tiešsaistes veikalos, un pamanīja, ka pat tādi zināmi tiešsaistes zīmoli kā ,,Amazon'' vai ,,Ebay'' dažreiz nesūta preces uz Latviju. Tā tika dibināta platforma ,,PercEU", kuras lietotāji šodien var iegādāties preces un tās sūtīt uz Latviju no Vācijas, Lielbritānijas, Polijas, nesen pievienojās arī Francija un Itālija. Mēs palīdzam nosūtīt preces cilvēkiem, kuri vēlas iegādāties no tiem tiešsaistes veikaliem, kuri nesūta preces uz Latviju vai nosūtīšanas izmaksas ir ļoti augstas un kuri pērk no vairākiem veikaliem vienā valstī. Piemēram, jūs pērkat kleitu, džinsus, kurpes un maksājat par viena sūtījuma kopējo svaru, un tas ir daudz lētāk nekā sūtot no katra interneta veikala atsevišķi, "- saka platformas dibinātājs.

Kā tas darbojas? Pirmkārt, jums jāreģistrējas ,,PercEU'' platformā. Pēc nepieciešamās informācijas ievadīšanas klients iegūst tās valsts adresi, kurā viņš plāno iepirkties, un norāda to izveidojot savu pirkuma grozu, kā piegādes adresi. Uz šo adresi iegādātās preces arī tiek piegādātas. Kā jau minēts iepriekš, jūs varat iegādāties vairākos tās valsts veikalos , bet visas preces nonāk tajā pašā noliktavā, tiek komplektētas un nonāk pie klienta vienlaikus. Pircējs platformā var redzēt, kad preces nonāk noliktavā un kad tās tiek nosūtītas uz Latviju.

Mums ir savs transports, noliktavas Vācijā, Polijā, Lielbritānijā, Francijā un Itālijā. Cilvēku preces, kas nonāk mūsu noliktavās, vairākas reizes nedēļā tiek izvestas uz Latviju. Preces klientiem tiek nosūtītas, izmantojot paku dienestus, kurjerus vai saņemot pakomātos. Turklāt preces Latvijā ierodas diezgan ātri, dažos gadījumos klientu tās sasniedz pat divu darba dienu laikā, sacīja T. Bacīs.

Cik var ietaupīt uz sūtījuma izmaksām? Summa atkarībā no situācijas var būt ievērojama vai mazāk nozīmīga. Piemēram, pasūtot preces no dažādiem veikaliem, katrs no jums var iekasēt no 10 līdz 15 eiro par nosūtīšanu, pat ja jūs pērkat sīkumu. Taču izmantojot paku nosūtīšanu caur PercEU sistēmu, nokomplektēta sūtījuma atvešana klientam var maksāt vidēji 5-6 eiro.

Kāpēc iepirkties Eiropas tiešsaistes veikalos ir izdevīgi? Pirmkārt, daudz plašāka produktu klāsta un pievilcīgākas cenas dēļ, ko nosaka lielāki tirgi un konkurence. Tāpēc, pat iekļaujot nosūtīšanas izmaksas, produkta gala cena parasti ir zemāka nekā tā pirkšana Latvijā. Vēl viens svarīgs aspekts - kvalitāte. Par to, ka vienas un tās pašas preces, kuras piegādā Latvijas vai citu Austrumu valstu tirgiem ir zemākas kvalitātes ir diskutēts vairākas reizes. Veicot pirkumu izcelsmes valstī, klients var būt pārliecināts, ka produkts būs kvalitatīvs. Turklāt Eiropas tirdzniecības sistēmai ir ļoti augsts patērētāju aizsardzības līmenis, tāpēc, ja saņemts produkts ar trūkumiem vai tas ir nekvalitatīvs, saskaņā ar noteikumiem to var atgriezt un atgūt visu samaksāto summu.

Kuru valsti izvēlēties? Bacīs saka, ka kritēriji var būt dažādi. Katrā valstī noteikta preču grupa var būt lētāka vai augstākas kvalitātes, ekskluzīva. Pieņemsim, ka Polijā visbiežāk tiek pasūtītas automašīnu rezerves daļas, uztura bagātinātāji, jo tie ir lētāki. Turklāt daži patērētāji izvēlas šo valsti, jo viņi saprot poļu valodu, un visi produktu apraksti viņiem ir skaidri. Lielbritānijā patērētāji biežāk meklē elektronikas preces, savukārt Vācijā meklē kvalitāti.

Kā salīdzināt cenas un pārliecināties par drošību? Gadās arī tā, ka viens un tas pats produkts tajā pašā valstī maksā atšķirīgi. Šajā nolūkā ir izveidotas produktu salīdzināšanas sistēmas, ja veikals ir iekļauts šajā sistēmā, to var automātiski uzskatīt par drošu tajā iepirkties. Droši var iepirkties arī tajos veikalos, kas ir zināmi ar savu patērētāju tiesību ievērošanu.

Vācijā iesakām izmantot šīs cenu salīdzināšanas sistēmas: idealo.de, preisvergleich.de, heise.de, geizhals.de, guenstiger.de, preissuchmaschine.de, priceunner.de. Vispopulārākie Lielbritānijā ir: idealo.co.uk, pricerunner.co.uk, pricespy.co.uk, idealprice.co.uk. Polijā: ceneo.pl, skapiec.pl, cenowarka.pl. Francijā iesakām šīs: idealo.fr; i-comparateur.com; ledenicheur.fr; comparer.be; fr.comparis.ch/preisvergleich. Itālijā - https://www.idealo.it/ https://www.ciao.it/ https://www.trovaprezzi.it/ https://www.kelkoo.it/ Atverot kādu no šīm vietnēm, jums atliek tikai ievadīt vēlamās preces nosaukumu, un sistēma nekavējoties parādīs šīs preces cenas visos tiešsaistes veikalos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!