Foto: Lauksaimniecības ministrs G. Surplys, Žemaitijos Pienas ģenerāldirektors R. Pažemeckas, Eiropas komisārs Phil Hogan
Lietuviešu "Džiugas" cietajam sieram jau piešķirts "Aizsargātās ģeogrāfiskās izcelsmes norādes" marķējums. Tā ir ļoti svarīga ziņa pircējiem. Šāds marķējums garantē, ka pircēji izvēlās unikālu, tikai noteiktā reģionā ražotu sieru.

"Aizsargātā ģeogrāfiskās izcelsmes norāde" – marķējums, ko drukā tikai uz unikālām pārtikas produktu vai dzērienu etiķetēm. Šis marķējums raida signālu patērētājam, ka tas, ko patērētājs paņēma rokās, ir īpašs, unikāls un kvalitatīvs produkts. Kā arī to, ka šis produkts tiek ražots tikai noteiktā ģeogrāfiskā vietā un nekur citur pasaulē.

Sagaidīja novērtējumu

"Džiugas" – vienīgais cietais lietuviešu siers, kuram Eiropas komisija piešķīra "Aizsargātās ģeogrāfiskās izcelsmes norādes" marķējumu. Šādā veidā marķētie pārtikas produkti ir aizsargāti pret viltošanu un vienlaicīgi garantē, ka to izcelsme ir īsta.

Šādu svarīgu atpazīstamību siers "Džiugas" ieguva, pateicoties ilgajai siera meistaru pieredzei, kas tika krāta kopš 1924. gada, kā arī žemaitiskai izcelsmei, nevainojamai garšai un, protams, leģendai.

Šo novērtējumu "Žemaitijos pienas" (Lietuva) tiecās iegūt vairāk nekā piecus gadus.

Tas bija liels darbs, pamatot un pierādīt siera unikalitāti, apkopojot lielo informācijas daudzumu.

Vēl jo vairāk, ka lēmums par marķēšanu tiek pieņemts nevis Lietuvā, bet Eiropas Savienības iestādē Briselē.

Tātad, uzņēmumam nācās savākt un iesniegt Eiropas Komisijas reģistram daudz ziņu – uzņēmuma vēstures, dibināšanas dokumentus. Nācās pierādīt, ka reģionā tika uzturētas un no paaudzes paaudzē nodotas šī siera ražošanas tradīcijas. Šobrīd jau ceturtā tehnologu paaudze rada šo cieto sieru.

Katrs piena vai citu pārtikas produktu ražotājs var censties saņemt šo novērtējumu, bet noteikti ne katram tas izdosies. Jo jāpierāda, ka produkts ir unikāls un ka tam ir sava vēsture, ražošanas metode, pieredze, reģionāls raksturs un citi svarīgi aspekti.

Svarīgākais – vasaras piens

Tuvojas simtgade, kad Lietuvas Telšu pilsētā esošais uzņēmums "Žemaitijos pienas" ražo tādus piena produktus, kuru labākie novērtētāji ir laiks un pircējs. Tieši ilgstošā pieredze, tradīcijas un moderno tehnoloģiju izmantošana ļāva radīt sieru, kas nosaukts Telšu pilsētas dibinātāja milža Džuga (Džiugas) vārdā.

Siers "Džiugas" tiek ražots tikai no tādu govju piena, kuras ganās pļāvās no pavasara līdz rudens beigām. Šis ir augstākās kvalitātes piens un piešķir sieram bagātīgu, vasarīgu aromātu un maigu garšu. Siera sastāvā ir tikai četras sastāvdaļas: piens, raugs, ne dzīvnieku izcelsmes fermenti un sāls.

Vienai, 4 kg nogatavinātā siera galvai nepieciešami aptuveni 60 litri piena. "Džiugas" siera krāsa ir dabiska. Govs sāk ganīties pļavās maijā, un siers, pateicoties tajā laikā slaucamajam pienam, ir gaiši dzeltenā krāsā, savukārt augustā – piesātināti dzeltenā krāsā.

"Džiugas" vērtību un unikālo garšu radīja trīs dažādu tautu sieru ražošanas tehnologi: lietuvieši, kuri strādā "Žemaitijos pienas" uzņēmumā, kā arī tehnologi no Itālijas un ASV.

"Džiugas" siera saistības ar ģeogrāfisko vietu pamatā ir labais produkta vārds, kas radies pateicoties vietējo meistaru pieredzei, ražojot un nogatavinot šo cieto sieru. Siers "Džiugas" tiek ražots Lietuvā, Telšu pilsētas seņūnijā, kurā atrodas pilskalns ar nosaukumu Džuga kalns.

"Džiugas" tiek ražots, nogatavināts, fasēts un nogādāts pircējiem no viena ražotāja rokām – "Žemaitojos pienas" uzņēmuma, kurš atrodas Sedos ielā 35, Telšos, Lietuvā. Tas nodrošina visu procesu nevainojamu kontroli.

Svarīgākā īpašība

Siers "Džiugas" nesatur laktozi. Tas ir svarīgi cilvēkiem, kuru organisms to nepanes.

Tas ir piemērots veģetāriešiem, jo ražošanā tiek izmantoti ne dzīvnieku izcelsmes fermenti.

Siers nesatur konservantus – ražošanā netiek izmantotas nekādas papildu piedevas vai krāsvielas.

Tas satur daudz kalcija un fosfora, kas palīdz saglabāt labu kaulu un zobu stāvokli.

"Džiugas" satur daudz augstas bioloģiskās vērtības – 100 g produkta satur 33 mg olbaltumvielu. To daļa ir sadalījusies līdz brīvajām aminoskābēm, no kurām 50 % ir neaizvietojamās. Šīs īpašības dēļ sierā esošās olbaltumvielas vieglāk un ātrāk tiek uzņemtas. Tās ir būtiskas daudzām funkcijām – ir muskuļu būvmateriāls un piedalās imūnsistēmas stabilitātes uzturēšanā. Šāds produkts nodrošina cilvēkam labu pašsajūtu un kļūst par ātru enerģijas avotu.

"Džiugas" tiek nogatavināts telpā, kurā klusi skan slavenā lietuviešu komponista M. K. Čurļoņa (M. K. Čiurlionis) simfonijas un citi darbi. Apgalvo, ka šī iemesla dēļ siera garša ir unikāla, un ēšanas laikā rodas labas emocijas.

Lauksaimniecības ministrs G. Surplys, Žemaitijos piena ģenerāldirektors R. Pažemeckas, Eiropas komisārs Phil Hogan

Vēl viens svarīgs gada novērtējums

Šobrīd tiek piedāvāti sieri ar astoņām dažādu mēnešu nogatavināšanas pakāpēm: "Mild" – 12, "Piquant" – 18, "Delicate" – 24, "Gourmet" – 36, "Luxuriuos" – 48, "Exclusive" – 60, "Special Aged" – 100 un "Extra Aged" – 120.

"Džiugas" ir vienīgais siers Lietuvā, kas ieguvis 58 starptautiskus novērtējumus.

Svarīgākais šī brīža novērtējums – zelta medaļa, kas tika pasniegta par 100 mēnešu jeb 8 gadu nogatavināto sieru "Special Aged".

Šo apbalvojumu siers ieguva 3. jūnijā "Premio Roma" izstādes-konkursa laikā, kas norisinājās sieru meistarības šūpulī Itālijā. Tajā tika eksponēti 123 produkti, no kuriem vairums bija itāliešu sieri, bet ārvalstis pārstāvēja tikai Spānija un Lietuva – uzņēmums "Žemaitijos pienas", Telši.

Lietuvas sieru meistari no Telšiem vērtēšanas komisijai un apmeklētājiem piedāvāja īstu pārsteigumu – sieru, kurš nedz pašiem itāļiem, nedz citiem ražotājiem pasaulē vēl nav.

"Džiugas" – laiks nogaršot, laiks novērtēt!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!