Foto: Publicitātes foto
Pat labākā superlīme ne vienmēr ir SUPER. Izlasiet, kā atrast darbam piemērotāko līmi.

Neatkarīgi no tā, vai paša spēkiem būvējat, remontējat, atjaunojat mēbeles vai īstenojat kādu citu projektu, visticamāk, jums kādreiz būs nepieciešama līme. Ar līmi var uzstādīt vajadzīgos priekšmetus pareizajā vietā un savienot detaļas tā, lai stiprinājuma vieta nebūtu redzama. Pēc nožūšanas un sacietēšanas līmētā vieta var būt pilnīgi neredzama un tādā pašā krāsā kā līmējamās virsmas, kā arī dažu līmju gadījumā savienojuma vietu var pārkrāsot.

Neatkarīgi no tā, ko vēlaties līmēt, ziniet, ka katram nolūkam ir sava, piemērota, līme. Tomēr nav tādas līmes, kas būtu piemērota vienmēr un visur.

Kas jāzina, lai līmējums būtu noturīgs?


Līmējot jāievēro viens noteikts princips – virsmām jābūt tīrām, bez putekļiem un taukvielām/eļļām. Viss pārējais ir atkarīgs no konkrētā līmējamā materiāla un vides.

Meklējot nepieciešamo līmi, jāņem vērā:

  1. Vai līmējamā virsma ir poraina vai neporaina (absorbē vai neabsorbē līmi)
  2. Cik lielu laukumu nepieciešams noklāt ar līmi
  3. Kāda ir sākotnējā saķere 1 sekundē – cik lielu svaru līme spēj noturēt uz vertikālas virsmas
  4. Kāds ir līmes galīgais žūšanas laiks
  5. Vai tiek līmēts iekštelpās vai ārpus telpām

Jāņem vērā vēl vairāki nosacījumi: temperatūras noturība, vide, kurā tiks uzklāta līme, vai līme uzreiz pielīp vai arī savienojamās detaļas kādu laiku ir stingri jānostiprina. Ja pamatjautājumi ir noskaidroti, varat doties uz veikalu. Un tur – garš plaukts ar dažādiem produktiem, kas izraisa apjukumu!

Kā izdarīt pareizo izvēli?

Būvmateriālu veikalā līmju izvēle ir tik liela un daudzveidīga, ka dažiem amatniekiem var rasties grūtības atrast konkrētajam darbam piemērotāko. Lai tas tā nebūtu un pat iesācējs tiktu galā ar šo uzdevumu,

Moment celtniecības līmes ir apkopotas FIX produktu līnijā, kur skaidri marķētie iepakojumi palīdz ātrāk atrast vajadzīgo produktu.

JAUNUMS: Moment FIX Mirrors & Panels, Moment FIX PVC & Aluminium un Moment FIX Hooks & Accessories


Piemērotas šādiem materiāliem: putuplasts, koks, ģipškartons, zāģu skaidu plāksnes, metāls, plastmasa, ķieģeļi, keramikas flīzes, stikls, spogulis, dabisks akmens. Sākotnējā saķere: 350 kg/m2


Šīs polimēru līmes ir ideāli piemērotas izmantošanai gan iekšējiem, gan ārējiem darbiem uz porainām un neporainām virsmām. Pateicoties spēcīgajai saķerei, līmējamām virsmām nav nepieciešami papildu stiprinājumi vai balsti, un līmi var lietot pat uz mitrām virsmām. Tā kā līme žūstot nesaraujas, nav jāuztraucas par to, ka, piemēram, spogulī vai dabiskā akmens plātnē, varētu rasties plaisas. Līmes var pārkrāsot, un tās ir bez aromāta. Ūdensdrošas. Moment FIX Mirrors & Panels ir labi piemērota spoguļu, paneļu un pretšļakatu aizsargu stiprināšanai. Moment FIX PVC & Aluminium ir labi piemērota kabeļu kārbu, profilu, stūru pārsegu un sliekšņu stiprināšanai. Moment FIX Hooks & Accessories ir labi piemērota āķu, statīvu, plauktu un citu piederumu nostiprināšanai.

Moment FIX Super

Piemērota šādiem materiāliem: putuplasts, koks, ģipškartons, zāģu skaidu plātnes, metāls un plastmasa. Sākotnējā saķere: 120 kg/m2

Moment FIX Super ir piemērota lietošanai iekštelpās uz porainām virsmām, tā ātri žūst un pēc nožūšanas to var pārkrāsot. Vislabāk to ir lietot temperatūrā virs 10 °C. Līme ir uz ūdens bāzes un bez smaržas.

Moment FIX Extreme Power

Piemērota šādiem materiāliem: putuplasts, koka, ģipškartons, zāģu skaidu plātnes, metāls, plastmasa, ķieģeļi un keramikas flīzes. Sākotnējā saķere: 350 kg/m2

Moment FIX Extreme Power ir piemērota lietošanai iekštelpās uz porainām virsmām un spēj aizpildīt līdz 10 mm lielas spraugas. Līme ātri nožūst un pēc nožūšanas to var pārkrāsot. Vislabāk to ir lietot temperatūrā virs 10 °C. Līme ir uz ūdens bāzes un bez smaržas.

Moment FIX Express

Piemērota šādiem materiāliem: koks, ģipškartona plāksnes, skaidu plāksnes, metāls, plastmasa, ķieģeļi un keramikas flīzes. Sākotnējā saķere: 100 kg/m2

Moment FIX Express ir lieliska piemērots porainām un neporainām virsmām. Turklāt to var izmantot gan iekšējiem, gan ārējiem darbiem, un tā ir ērti lietojama pat -10 °C temperatūrā. Tā kā līme ir ūdensizturīga, tā labi iedarbojas mitros apstākļos un pēc nožūšanas to var pārkrāsot. FIX Express ir uz šķīdinātāju bāzes.

MOMENT FIX Decor

Piemērota šādiem materiāliem: putuplasts, koka, ģipsis, ģipškartons, betons un ķieģeļi. Sākotnējā saķere: 120 kg/m2

Moment FIX Decor ir piemērota lietošanai iekštelpās uz porainām un arī jutīgām virsmām, piemēram, putupolistirola. Ar to ir viegli piestiprināt līstes, rozetes un citus dekoratīvos elementus. Līme ātri nožūst un pēc nožūšanas to var pārkrāsot. Līme ir uz ūdens bāzes un bez smaržas.

MOMENT FIX WOOD

Piemērota šādiem materiāliem: koks, ģipškartona plāksnes, skaidu plāksnes, metāls, betons, apmetums, ķieģeļi un keramikas flīzes. Sākotnējā saķere: 350 kg/m2

Moment FIX ir piemērota lietošanai iekštelpās uz uzsūcošām virsmām, līme ir īpaši labi piemērota kokam. Ar to ir viegli piestiprināt koka grīdlīstes, paneļus un pakāpienus. Līme ātri nožūst un pēc nožūšanas to var pārkrāsot. Līme ir uz ūdens bāzes un bez smaržas.

Moment FIX celtniecības līmes ražo Henkel, kas ar līmju izstrādi un ražošanu nodarbojas vairāk jau nekā 50 gadus.

Lasiet vairāk par Moment līmēm

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!