Foto: Publicitātes foto
Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) vērsusies Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā ar alternatīvu likumprojektu, kas aizstātu ilgi diskutētos "Grozījumus Tabakas aprites likumā", lai novērstu iespējamu un nekontrolētu ēnu ekonomikas pieaugumu nozarē, kā arī izvairītos no strīdiem un tiesvedības ar Eiropas Komisiju par šiem jautājumiem.

LTA ieskatos iepriekšējā Saeimā apspriestā likumprojekta redakcija aizliegtu nikotīna spilventiņu un elektronisko cigarešu apriti Latvijā, jo likumā iekļautajām normām atbilstoši produkti netiek ražoti nekur pasaulē. Tādējādi piedāvātais regulējums dotu iespēju attīstīties kontrabandai, nelegālai un nekontrolētai tabakas produktu apritei.

"Piedaloties minētās komisijas darbā, pārliecinājāmies, ka kopā ar regulatoru un visām ieinteresētajām personām mēs varētu sasniegt to, lai tabakas produktu likumdošana būtu skaidra, nepārprotama, ar vienādiem noteikumiem un drošu tabakas kaitīgās ietekmes samazinājumu sabiedrībā. Diemžēl šobrīd virzītā likumprojekta redakcija ir pretrunīga un radīs kontrabandas un nelegālās tirdzniecības riskus. Bez tam, iepriekšējo piedāvājumu nevarēs pamatot Eiropas Komisijai ar kuru būtiski preču aprites ierobežojumi ir jāsaskaņo," uzsver LTA prezidents Henriks Danusēvičs.

Danusevičs norāda, ka normas, kas apstiprinātas likumprojekta 2. lasījumā, aizliegtu nikotīna spilventiņu un elektronisko cigarešu apriti Latvijā un atgādina: "Mazumtirdzniecības uzņēmumi ir jau pirms gadiem savā praksē pārliecinājušies par to, ka pilnīgiem aizliegumiem, kuri varbūt šķietami ir populistiski pievilcīgi, ir pārāk daudz negatīvu seku un reizēm nav nekāda sabiedrības veselības ieguvuma. Tā sauktie jaunie tabakas produkti ir legālā pārdošanā citās ES valstīs, tāpēc tos var un vajag stingri ierobežot un aplikt ar nodokli, bet ne pilnībā aizliegt."

Ņemot vērā minētos riskus, LTA izstrādājusi alternatīvu priekšlikumu likumprojektam sabalansēta regulējuma ieviešanai, kurā akumulēti labākie priekšlikumus no komisijā darba laikā apspriestajām idejām, kā arī jaunākie regulējumi no Eiropas Savienības institūcijām, kurus arī Latvijai ir jāiekļauj normatīvajos aktos.

"Mēs nevaram izlikties un neredzēt realitāti. Jaunie tabakas produkti iekaro plašu popularitāti, arī jauniešu vidū – ja šie produkti būs pieejami citās ES valstīs, jaunieši tos iegādāsies tik un tā. Mēs vienmēr esam iestājušies par stingriem ierobežojumiem, kas kalpotu sabiedrības veselības interesēm, bet vienmēr skaidri norādījusi uz pretrunīgiem priekšlikumiem, kas radītu ēnu ekonomikas pieaugumu," skaidro LTA prezidents.

LTA uzsver, ka alternatīvā likumprojekta būtība paredz saprātīga regulējuma ieviešanu tabakas izstrādājumu aromatizētājiem un samērīgus nosacījumus nikotīna daudzumam nikotīna spilventiņos un aicina Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputātus izmantot piedāvātos priekšlikumus Tabakas aprites likuma pilnveidošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!