Foto: Publicitātes foto
Vasarā labdarības fonda "Ticība, Cerība, Mīlestība" svētās Sofijas bērnu hospis turpina braukāt uz Latvijas mazām pilsētiņām un laukiem un palīdzēt tiem bērniem, kuriem nav pieejama valsts paliatīvā aprūpe.

Mēs jau stāstījām par Laukšteinu ģimeni no Talsiem. Trīs dēli jau ir izauguši un atstājuši vecāku māju, bet māsas Sāra un Estere no mazotnes cieš no bērnu cerebrālās triekas. Sāra, kaut arī ar pieturēšanos, taču prot staigāt, bet Estera pavada laiku lielākoties guļot gultā. Ilgstošas gulēšanas dēļ meitenes roku un kāju muskuļi kļūst nespēcīgi. Lai viņa nepazaudētu jau esošas iemaņas, tādas kā spēja noturēt rokās priekšmetus, kustinās pirkstus, Esterei ir nepieciešamas speciālas ortozes. Fizioterapeite no Rīgas Lidija Guitane kopā ar Sanktpēterburgas rehabilitācijas centra direktori Mariju Maldovu speciāli apmeklēja ģimeni, lai uzvilktu Esterei šīs ortozes un parādītu meitenes mammai, kā ir iespējams patstāvīgi tās aiztaisīt un nostiprināt uz meitas rokām. Ortozēšanai tika izmantots speciāls materiāls – turbokasts. To ir nepieciešams sagriezt nelielās plāksnēs un pēc tam pielāgot Esteres roku formai. Pateicoties ortozēm, meitenes roku locītavu fizioloģiskais stāvoklis būs pareizāks nekā tas ir tagad. Meitenes mamma tika apmācīta patstāvīgi modelēt ortozes. Tas būtiski atvieglos Esteres un viņas mammas ikdienu, jo meitene varēs palīdzēt mammai sevis aprūpē, veicot kaut arī vienkāršas, bet tomēr patstāvīgas darbības.

Vislabāk būtu ortozēt visas locītavas, bet vienlaicīgi tāds ortožu daudzums būtu pārāk liela slodze Esterei, tāpēc pagaidām ortozes tika pielietotas tikai rokām.

Sākumā Estere baidījusies no nesaprotamajiem priekšmetiem, kas tika uzvilkti uz rokām, bet pēc tam sapratusi, ka ar ortozēm viņai ir vieglāk noturēt priekšmetus. Pēc ortožu nēsāšanas un pēc to noņemšanas ir gaidāms pozitīvs rezultāts: roka "iegaumēs" pareizu pozīciju, un locītava nedeformēsies.

Diemžēl tādu bērnu kā Sāra un Estere, kuriem ir nepieciešama paliatīvā aprūpe viņu dzīves kvalitātes uzlabošanai, Latvijā ir diezgan daudz. Sv. Sofijas hospisā ir vesels saraksts ar ģimenēm ar bērniem, kuriem ir vajadzīga visdažādākā palīdzība. Mēs sirsnīgi lūdzam visus palīdzēt, ziedojot līdzekļus speciālu gultu, matraču, elpināšanas aparātu un citu palīgierīču iegādei bērniem ar īpašām vajadzībām.

Zvanot uz numuru 90006788, Jūs ziedosiet 1,42 eiro. Zvanot uz numuru 90006566, Jūs ziedosiet 4,27 eiro.

Naudu ir iespējams arī pārskaitīt uz NORDEA bankas kontu:
Konts: LV64NDEA0000084106742
SWIFT/BIC: NDEALV2X
Saņēmējs: Svētās Sofijas Bērnu Hospis Sabiedriskais Fonds
Reģ. Nr. 40008218337

Paldies visiem, kas atsauksies!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!