Ar katru dienu vairāk jūtam un ticam, ka drīz būs vasara. Tuvojas lielās vasaras brīvdienas. Kopā ar tām arī iespēja nosūtīt bērnu uz ārzemēm – mācīties svešvalodu. Par šī pasākuma lietderību, šķiet, neviens jau sen vairs nešaubās. Bet kļūst skumji – nāksies uz kādu laiku šķirties no sava lolojuma, jo, pēc speciālistu domām, apmācības minimums ir tikai no trim nedēļām.

Kas notiek valodas skolā, ar ko tur nodarbojas bērni, kā dzīvo, mācās, ko ēd, kā guļ, izklaidējas? Par to visu mums izstāstīja Natālija Zeļeņina, populārās angļu valodas skolas International House Riga Satva direktore, kas jau 15 gadus pārstāv Latvijā labākās ārzemju valodu skolas bērniem un pieaugušajiem.

- Šodien parunāsim par bērniem. Par ļoti daudz ko būtisku vecākiem būtu jāzina jau līdz tam, kad viņi bērnu pavada ceļā. Pats svarīgākais - cik lielā mērā pusaudzis ir gatavs valodu brīvdienām ārzemēs? Kā likums, vasaras programmas pret bērniem neizvirza gandrīz nekādas prasības. Izņemot vecuma ierobežojumu, un arī ne visur - dažos kursos tiek uzņemti arī pirmskolas vecuma bērni no trim gadiem, bet kopā ar vecākiem.

Atsevišķas programmas prasa no bērniem kaut elementāras valodas zināšanas, bet daži uzņem arī iesācējus. Kas attiecas uz bērna raksturu, īpatnībām un ieradumiem, par tiem nekas netiek minēts. Bet tieši tas daudzējādā ziņā nosaka mazā atpūtnieka pašsajūtu neierastā vidē, svešā valstī.

Neaizmirsīsim, ka bērni dodas uz ārzemēm ne tikai mācīties, bet arī atpūsties. Turklāt tās ir viņu ilgi gaidītās mīļās vasaras brīvdienas. Un, ja bērnam nepatīk sports, bet izvēlētajā skolā akcents tiek likts uz sporta programmu, tad ir maz ticams, ka jūsu skolnieks atgriezīsies no brīvdienām kā apmierināts sportists. Labāk izdarīt izvēli, kas labāk atbilst viņa raksturam. Un ja nu radoša personība alkst pašrealizēties, vēlas parādīt sevi uz skatuves vai izmēģināt sevi jaunā kvalitātē?

Tad jāizvēlas skola ar radošu ievirzi, kur valodas apguve turpinās arī pēc nodarbībām -  teātra studijā, fotolaboratorijā, modelēšanas darbnīcā, mākslas studijā. Arhitektūras un arheoloģijas studijas, teātri un mūzikli, filmu uzņemšana, skaņu ierakstu studijas. Skolas piedāvā milzīgas izvēles iespējas visizmeklētākajām gaumēm! Mūsu pieredzējušais konsultants sīki un detalizēti iepazīstinās jūs ar valodu skolu dažādajām iespējām.

Mazie talanti

Ja aizsūtītu mācīties arī kautrīgu bērnu uz starptautisku nometni, kur pieredzējuši pedagogi piedāvā viņam milzīgu nodarbību izvēli pēc interesēm, tad pēc 3 - 4 nedēļām vecāki, kā likums, pamana pašas pozitīvākās izmaiņas. Paralēli angļu valodas zināšanām jūsu bērns gūst vērtīgu dzīves pieredzi, ļaujot viņam kļūt par neatkarīgu, patstāvīgu personību. Viņš dedzīgi stāstīs, ka ir redzējis Kembridžā ābolu, kas ir izaudzis no tā paša ābola sēkliņas, kas nokrita uz galvas Īzakam Ņūtonam. Kā viņš ir rāpies īstās klintīs un uzvarējis futbola turnīrā, spēlējot pret Brazīlijas izlasi. Kā viņi laidušies pa upi un šāvuši ar loku Šervudas mežā, kur ir palikušas Robina Huda pēdas. Kā mācījās skolā, kas ir ļoti līdzīga tai, kurā savus brīnumdarbus ir pastrādājis Harijs Poters, un kā tika iestudēta luga Karaliskā teātra režisora vadībā.

Mājas bērns

Ir komunikabli bērni, kas jebkuros apstākļos jūtas kā zivs ūdenī, bet ir tādi, kuriem nav viegli adaptēties jaunā kolektīvā. Bērns, kurš nav pārāk komunikabls, nejūtas labi nezināmā vidē. Nav brīnums, ja viņam nepatiks valodu nometne, kurā ir tik daudz bērnu, kur visa pamatā ir saziņa. Šiem bērniem piemērotākas būs individuālās nodarbības pedagoga ģimenē. Šādi kursi savā ziņā ir unikāli un ekskluzīvi, un tie tiek vērtēti kā paši efektīvākie, jo viss laiks un uzmanība tiek veltīta vienam audzēknim, ņemot vērā viņa raksturu, spējas un zināšanu līmeni.

Process ir sācies

Vasaras programmas atšķiras no citām tieši ar savu „brīvlaika raksturu". Vasarā bērniem ir jāatpūšas no skolas nodarbībām - bet tieši nodarbības ir atslēgas elements jebkurai valodas programmai. Veidojot programmas, pedagogi cenšas sasniegt pareizo proporciju mācībām un izklaidei.

Daudzas valodu skolas liek uzsvaru uz nodarbību intensitāti, iekļauj programmā pa 20 - 40 nodarbībām nedēļā, no bērniem tiek prasīta stingra atbildība, dažviet ir paredzēti pat eksāmeni. Citi, pretēji, organizē ārpusklases nodarbības bērniem saziņai savā starpā, kopā ar vietējiem iedzīvotājiem organizē dažādus izzinošus - izklaides pasākumus, par būtiskāko uzskatot angļu sarunvalodas apguvi. Un motivē to ar to, ka vairākums mazo klausītāju diezgan labi zina gramatiku - viņi to mācās vispārizglītojošajās skolās - bet viņiem trūkst tieši dzīvās komunikācijas iemaņu.

Dzīvokļa jautājums

Dažiem vecākiem ne tik būtiska ir mācību programma, cik sadzīves apstākļi - ēdiens, higiēna, drošība. Pirmkārt, protams, pati dzīves vieta. Askētisms, ar kuru, kā mums visu laiku apgalvo, atšķiras skolu dienesta viesnīcas ārzemju valstīs, īpaši britu, - tas nav tas, ko jūs domājat.

Viss, kas patiešām nepieciešams bērniem, tur ir, taču uz īpašu greznību nevajadzētu cerēt. Uzņemšanas mājās viesu istabas ir ierīkotas diezgan pieticīgi. Ticiet, pusaudzim psiholoģiskais komforts ir daudz svarīgāks par lieku mēbeli, bērni sadzīvē ir mazāk prasīgi nekā pieaugušie. Atkarībā no tā, kur viņi jutīsies komfortabli - ģimenē vai dienesta viesnīcā, arī ir jāizdara saprātīga izvēle. Pirms izvēlēties valodas skolu, nepieciešams aprunāties ar International House Riga Satva izglītības konsultantu, pastāstot viņam par bērnu, tā raksturu, ieradumiem, īpatnībām un veselību. Nepieciešams kopā izvēlēties skolu, programmu, dzīvesvietu. Vienoties par pastāvīgiem sakariem gan ar bērnu, gan ar aģentūru. Un - ne no kā nebaidīties! Bērniem ir jākļūst pieaugušiem!

Un ko gan šogad piedāvā International House Riga Satva?

„Satriecoši atklājumi jūs sagaida šajās vasaras brīvdienās! Mēs jums piedāvājam labākās ārzemju valodu skolas individuāliem braucieniem un grupās biznesa cilvēkiem un bērniem no trīs gadu vecuma! Grūti izstāstīt par visām, tikai par pašām mīļākajām..." ar prieku saka direktore Natālija Zeļeņina.

Saulaina vasara un maiga ziema, smilšainas pludmales, palmas un persiku koki rada angļu valodas skolā  TLC (Torbay Language Centre) Anglijā ierašanās iespaidu līdzīgu atpūtai okeāna krastā. Skolai ir teicama reputācija, pateicoties labai atrašanās vietai, mācību kvalitātei un interesantai un pilnvērtīgai ekskursiju programmai.

Jauniešu vidū populārajā kurortā universitātes pilsētā Bormuta atrodas valodu skola Westbourne Academy - ideāla cenas un kvalitātes proporcija. Tiem, kuri vēlas saņemt maksimāli daudz zināšanu īsā laika posmā, tiek piedāvāta papildus opcija Extra Intensive English - 40 stundas nedēļā.

International Student Club (ISC) ir īpaša skola, par kuru 10 gadu sadarbības laikā studentu atsauksmes ir bijušas tikai un vienīgi pozitīvas! Mācību kvalitāte, ēdināšana un ārpusklases nodarbības radošu spēju attīstīšani ISC ļoti augstā līmenī.

Mācies angļu valodu un atklāj sev Londonu! Tā var nosaukt mācības Londonas Whitgift Scool. Tikai dzīvojot Londonā, patiešām ieraudzīsi visu, par ko var sapņot tas, kas mācās angļu valodu!!! Programma English&Super London Discovery Programme piedāvā 20 angļu valodas stundas un 4 ekskursijas nedēļā, sporta nodarbības mūsdienīgā sporta bāzē privātajā skolā.

Skola Vindmill Hill - īsti piedzīvojumi angliski, šī gada jaunums!!! Programma speciāli orintēta sporta cienītājiem  un dod unikālu iespēju pilnveidot angļu valodas zināšanas, izmēģinot savus spēkus neredzētās aizraujošās nodarbībās, tādās kā alpīnisms slēgtās telpās, braukšana ar kvadracikliem, kaijakings un daudz kas cits.

Protams, piedāvāju jums International House (IH) skolas, kas piedāvā efektīvu 19 valodu apmācību vairāk nekā 45 pasaules valstīs!

Ja jums pati būtiskākā ir MĀCĪBU KVALITĀTE, neapšaubāmi rekomendējam Jums IH skolas jebkurā Jums vēlamā valstī!

International House Riga
A. Kalniņa iela 1а, Rīga
Pirmdiena - Piektdiena 9.00-19.00, Sestdienās 9.00-14.00
Tālr.: + 371 67503058, + 371 29102773

studyabroad@ihriga.lv
www.ihriga.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!