Foto: Publicitātes foto
Mēs visi vēlamies veselus, spēcīgus, skaistus un baltus zobus. Mutes higiēnai ir ļoti svarīga nozīme labas zobu un smaganu veselības saglabāšanai. Tomēr, izmantojot parasto manuālo zobu birsti, šādu efektu ir diezgan grūti panākt. Bet neuztraucieties, jo tirgū ir pieejamas ierīces, kas piedāvā daudz labāku zobu tīrīšanu!

Kā tā strādā?

Elektriskās zobu birstes no manuālajām atšķiras ar to, ka tās efektīvāk un precīzāk notīra zobus, tādējādi sekmējot labāku mutes veselību. Sākotnēji elektriskās zobu birstes tika izgudrotas, lai atvieglotu ikdienu gados vecākiem cilvēkiem, kuriem ir grūtāk lietot manuālo birsti. Tomēr ar laiku ražotājiem radās ideja, ka šāda zobu suka var būt noderīga ikvienam. Un tā tas tiešām ir!

Bieži vien, lietojot manuālo zobu birsti, zobus tīrām nepietiekami ilgu laiku un dažreiz pat izmantojam arī nepareizu tehniku. Pēc kāda laika šādiem ieradumiem parādīsies arī negatīvas sekas, piemēram, zobu aplikums un zobakmens.

Elektrisko zobu birsti darbina tās rokturī iebūvēts akumulators, bet zobu birstes uzgalis jāmaina ik pēc trīs mēnešiem. Savukārt mums visiem zināmā manuālā zobu birste sastāv no plastmasas/koka/bambusa roktura un nenomaināma uzgaļa. Šīm zobu birstēm nav nepieciešama jauda, bet, kad pienācis nomaiņas laiks, tās vienkārši izmetam.

Vairāki klīniskie pētījumi ir pierādījuši, ka elektriskās zobu birstes labāk rūpējas par mūsu mutes un zobu veselību nekā manuālās zobu birstes. Nelielais, apaļais elektriskās zobu birstes uzgalis kustas veidā, kādu cilvēka roka (izmantojot manuālo zobu birsti) nespēj veikt, tādējādi nodrošinot labāku tīrīšanu. Tā, piemēram, "Philips Sonicare" elektriskās zobu birstes vairākos pētījumos ir uzrādījušas daudzkārt labākus rezultātus salīdzinājumā ar manuālo zobu birsti.

Vai to ir vērts iegādāties?

Elektriskajām zobu birstēm ir daudz priekšrocību. Labākie modeļi noņem līdz pat 100% aplikuma, salīdzinot ar manuālajām zobu birstēm. Tā ilgāk saglabājas mutes tīrība un svaiga elpa, turklāt labāka aplikuma noņemšana nāk par labu arī smaganu veselībai. Cits pārākuma faktors, salīdzinot ar manuālo zobu birsti, ir arī lielāks kustību skaits. Elektriskās zobu birstes vienā minūtē veic vairāk kustību nekā parastās zobu birstes mēneša laikā. Papildu ērtībām tirgū ir pieejamas arī elektriskās zobu birstes ar iebūvētu divu minūšu taimeri, kas palīdzēs ievērot zobu tīrīšanai ieteicamo laiku.

Sākumā varētu šķist, ka šīs zobu birstes ir dārgas, tomēr jāņem vērā, ka labi tīrīti zobi un smaganas palīdz saglabāt mutes dobuma veselību. Ar manuālo zobu birsti ir ļoti grūti pietiekami kvalitatīvi noņemt aplikumu, kas ir daudzu slimību parādīšanās cēlonis. Tāpēc labāk novērst mutes slimības, ieguldot labākās mutes higiēnas tehnoloģijās, nekā tērēt krietni lielākas summas un arī laiku, lai tās pēc tam ārstētu.

Tāpat ir svarīgi padomāt arī par pareizu zobu birstes uzgaļa izvēli. Tirgū ir daudz dažādu izmēru uzgaļu ar atšķirīgiem sariņu izvietojumiem. Jāņem vērā, ka uzgalim vienmēr jāatbilst birstes modelim. Dažādi elektriskās zobu birstes uzgaļu varianti ir piemēroti dažādām lietotāju vajadzībām, piemēram, cilvēkiem ar breketēm (tādām kā "Philips Sonicare"). Tāpat arī, ja jums ir jutīgi zobi vai smaganas, vajadzētu izvēlēties uzgali ar īpaši mīkstiem sariņiem.

Pareiza zobu kopšana ir svarīgs elements, lai iegūtu skaistu un veselu smaidu, bet jo īpaši svarīgs zobu kopšanas solis ir kārtīga zobu aplikuma noņemšana. Neliedziet sev iespēju sniegt savam mutes dobumam labāko iespējamo aprūpi!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!