Foto: Publicitātes foto
Katra uzņēmuma veiksmīga biznesa pamatā ir inovatīva ideja. Cilvēka prāts, reaģējot uz dzīves vajadzībām vai interesi izzināt pasauli, spēj radīt vispārdrošākās un interesantākās idejas. Taču pats svarīgākais ir šo ideju realizēšanas process. Lai ideja pārtaptu par kaut ko reālu, diemžēl, reti pietiek ar paša spēkiem. Izcilais franču rakstnieks Viktors Igo savulaik teica: "Nav nekā varenāka par ideju, kuras laiks ir pienācis," līdz ar ko būtiski atbalstīt idejas, kuru laiks ir pienācis šodien un kuras spēs mainīt mūsu dzīvi nākotnē, padarot to ērtāku, drošāku vai labāku. Tāpēc jau 11. reizi Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) izsludina biznesa ideju konkursu "Ideju kauss", lai atbalstītu tos Latvijas iedzīvotājus, kuru idejas ir spējīgas pārtapt par veiksmīgiem biznesiem.

Vairāku gadu garumā, kopš konkursa iedibināšanas 2007. gadā, tajā atbalstu guvušas ļoti daudzas idejas un tas palīdzējis uzsākt uzņēmējdarbību tādiem šodien zināmiem uzņēmējiem, piemēram, HugLock izveidotājam Bruno Mellim un elektrokartingu entuziastam Artim Dauginam. Šogad viņiem var pievienoties jauni daudzsološi uzņēmējii.

LIAA ieskatā "Ideju kauss ir lielākais un ilgtspējīgākais jauno ideju konkurss Latvijā. Konkursa galvenā vērtība ir biznesa mācības, kuru ietvaros soli pa solim katram dalībniekam, kurš iekļuvis konkursa otrajā kārtā, tiek izskaidrota finanšu plānošana, svarīgākās mārketinga atziņas, veikta ideju validācija un noteikts minimālais produkta vai pakalpojuma gatavības līmenis. Tādā veidā sniedzam zināmu "starta paketi" topošajam uzņēmējam, lai viņš varētu veiksmīgi iesākt un attīstīt savu biznesu, savukārt, trim labākajiem - naudas līdzekļus idejas attīstīšanai.

Mācības norisinās sadarbībā ar Latvijas Universitātes (LU) lektoriem, kā arī daudziem citiem speciālistiem savās jomās, kuri sniegs konkursantiem plašas zināšanas biznesa un sevis prezentēšanas jomās. Piemēram, LU Biznesa, ekonomikas un vadības fakultātes lektore Kristīne Bērziņa ievadīs dalībniekus mārketinga zinībās. Digitālā mārketinga speciālists Artis Ozoliņš vadīs apmācības par satura mārketingu, bet finanšu eksperte Nataļja Točelovska pasniegs finanšu plānošanu. LU lektore Līga Leitāne lasīs lekciju par biznesa finansēm, savukārt pie LU Politikas zinātnes nodaļas profesores Žanetes Ozoliņas varēs apgūt prezentācijas prasmes, kas ir neatsveramas jaunu klientu vai sadarbības partneru piesaistīšanas procesā. LU studentu Biznesa inkubatora izveidotājs Mikus Losāns vairāk izskaidros par ideju validāciju un minimālo produktu, kā arī paskaidros, kā darbojas biznesa inkubatori. Šīs mācības var apmeklēt klātienē, taču Latvijas reģionu iedzīvotāju ērtībai tās tiek organizētas sešu vebināru formātā, ar iespēju tās vērot un uzdot jautājumus tiešsaistē.Tiem konkursantiem, kuri sasniegs fināla kārtu, būs iespēja apmeklēt klātienes darbnīcu par prezentāciju prasmēm, kuru vadīs lektori Dāvids Štēbelis un Kristaps Pētersons.

LIAA uzsver, ka dalībniekiem jāzina, ka viņu idejas vērtēs ļoti ziņoša un pieredzes bagāta vērtēšanas komisija. Tāpēc būtiski, piesakoties konkursam, izstrādāt savu ideju tādā kvalitātē, lai tā būtu labi saprotama. Šogad iesniegtās biznesa idejas vērtēs eksperti un uzņēmēji, ar pieredzi dažādās nozarēs – būvniecībā, finanšu, mārketinga, tehnoloģiju, kultūras, modes un citās jomās. Viņu ikdiena saistīta ar inovācijām un to attīstīšanu, darbu ar topošajiem un jaunajiem uzņēmējiem, kā arī ar akadēmisko darbu Latvijas augstskolās.

Vērtēšanas komisiju šogad veido: Jānis Krievāns (JAL), Mārtiņš Pakalniņš (Rīgas dome), Kārlis Purmalis un Kristīne Bērziņa (LU BVEF), Inga Lapiņa, Modris Ozoliņš un Māris Millers (RTU), Claudio Rivera (RBS), Inita Pelse (Everylittlething), Ģirts Ozoliņš (Erica Synths), Uldis Cimdiņš, Egons Liepiņš un Kārlis Litaunieks (finanšu nozares eksperti), Jānis Palkavnieks (Draugiem Group), Mārtiņš Pūpols (MashUp Baltic), Gunita Kuļikovska un Alīna Dolmate (VIVIDLY App), Kārlis Kivlenieks (LU studentu Biznesa inkubators), Terēze Riekstiņa (Turība Business HUB), Iveta Cīrule (RISEBA Radošais biznesa inkubators).

"Ideju kauss" ir iespēja ikvienam interesentam apgūt biznesa pamatus pieredzējušu uzņēmēju vadībā, iegūt jaunus kontaktus, attīstīt savu biznesa ideju un arī iegūt naudas balvu, kas palīdzēs idejas pārvēršanai par reālu biznesu. Konkursa uzvarētāji iegūs 7000 eiro, 2. vietas ieguvēji - 5000 eiro, bet 3. vieta - 3000 eiro. Balvu fonds tiek nodrošināts no LIAA un Eiropas reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Konkursa potenciālu novērtējuši arī citi partneri. Pagājušā gadā izveidota veiksmīga sadarbība ar Rīgas Domes Pilsētas attīstības departamentu, kas 25 idejām, kuru autori apguvuši biznesa zinības, deva iespēju saņemt 2000 eiro grantu savas idejas tālākai attīstībai un šāda iespēja tiks piedāvāta arī šogad.

Pieteikties konkursam vēl var līdz 2019 .gada 8. septembra plkst. 23:59, aizpildot anketu vietnē https://idejukauss.lv/pieteiksanas un nosūtot to uz e-pasta adresi idejukauss@idejukauss.lv. Konkursā var piedalīties ikviens, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu un ir gatavs uzsākt uzņēmējdarbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!