Foto: Rīgas Biznesa skolas Sagatavošanas centra universitātei direktore Tatjana Ginzburga
Ja esi talantīgs skolēns, kas plāno pēc vidusskolas doties studēt kādā no labākajām ārzemju universitātēm, tad noteikti jau laicīgi sāc par to domāt. Protams, labu augstāko izglītību ir iespējams iegūt arī Latvijā, taču bieži vien mērķis ir augstāks - studēt ārzemēs, kas mūsdienās vairs nav neiespējami. Tik jāatceras, ka studijām pasaules līmeņa augstskolās ir nepieciešams sagatavoties laicīgi. Katrā vadošajā augstskolā, kas starptautiskajos reitingos atrodas saraksta augšpusē, ir milzīgs reflektantu pieteikumu skaits (parasti tās ir tieši Lielbritānijas un ASV augstskolas). Kā konkurēt ar ārvalstu jauniešiem? Kā palielināt savas iespējas iekļūt vadošajās augstskolās?

Kas nepieciešams universitātēm jeb kāpēc uzņemšanas komisijas nepieņem visus reflektantus?

Kādi ir atlases kritēriji? Jāsaprot, ka jebkura universitāte ir ieinteresēta uzņemt studentus, kuri spēs veiksmīgi pabeigt studijas, tas nozīme - tikt galā ar akadēmisko un psiholoģisko slodzi. Turklāt uzņemšanas komisija cenšas novērtēt arī potenciālā studenta personību, motivāciju, kā arī ārpusskolas nodarbības - dziedāšana, sports, brīvprātīgais darbs vai papildmācības.

Pirmais jeb formālais atlases posms ir izglītības dokumenti. Visas universitātes savās tīmekļa vietnēs norāda dokumentus un minimālos vērtējumus, kas nepieciešami, lai iekļūtu universitātē. Parasti tiek pieņemts sertifikāts, kas apliecina britu skolas absolvēšanu (A-level), Starptautiskais vai Eiropas bakalaurāta diploms (IB vai EB), amerikāņu Advanced Placement sertifikāts vai vidējo izglītību apliecinošs dokuments. Un šeit Latvijas skolēniem rodas problēma - vairākas vadošās universitātes nepieņem Latvijas atestātu par vidējo izglītību[1], [2], jo Latvijas un Lielbritānijas izglītības sistēmas atšķiras.

Ko darīt?

Rīgas Biznesa skolas Sagatavošanas centra universitātei (RBS SCU) direktore Tatjana Ginzburga skaidro, ka ir vairākas iespējas, kā sagatavoties studijām:

  • Dažas Rīgas skolas (piemēram, Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas Valsts 2. ģimnāzija, kā arī visas starptautiskās skolas) piedāvā iespēju iegūt Starptautiskā bakalaurāta diplomu.
  • Skolēns var 2 gadus mācīties kādā no Lielbritānijas privātskolām un iegūt A-līmeņa diplomu, tādējādi iegūstot atbilstošu izglītības līmeni, apgūstot angļu valodu, iepazīstot dzīvi Lielbritānijā, kā arī iemācoties dzīvot patstāvīgi. Šajā gadījumā mācību maksa būtu vismaz 15000 mārciņu gadā, kā arī jārēķinās ar dzīvošanas izdevumiem.
  • Iespējams pieteikties Foundation year jeb sagatavošanas gadam topošajiem studentiem, ko piedāvā daudzas universitātes. Lai studētu šajās programmās, būs jākārto arī eksāmens. Turklāt šīs programmas izmaksas būs samērā augstas – gada maksa būs no 11000 mārciņu, kā arī jārēķinās ar dzīvošanas izdevumiem. Absolvējot šo programmu, students saņem sertifikātu, kas viņam garantē iekļūšanu tikai un vienīgi attiecīgajā augstskolā.
  • Studijām ārzemēs iespējams pieteikties pēc viena studiju gada kādā no Latvijas augstskolām, kuru izglītību atzīst izvēlētā universitāte.

Vēl viena iespēja ir izvēlēties Londonas Universitātes Starptautisko sagatavošanas programmu augstskolai, kuru īsteno Rīgas Biznesa skola. Šo programmu izstrādājuši Londonas Universitātes mācībspēki. Kā zināms - Londonas Universitāte ir atzīta par akadēmiskās ekselences centru ar ilggadēju pieredzi starptautiskas izglītības nodrošināšanā. Mācības RBS starptautiskajā sagatavošanas programmā augstskolai ir unikāla iespēja mērķtiecīgiem Latvijas jauniešiem 14 mēnešu laikā papildināt zināšanas, lai iestātos vadošajās Lielbritānijas universitātēs un daudzās Eiropas, ASV un Austrālijas augstskolās, konkurējot ar britu vidusskolu A-līmeņa (А-level) un Starptautiskā bakalaurāta absolventiem. Programma būs pieejama par trīs reizes zemāku maksu nekā Londonā, un skolēnam mācību laikā nevajadzēs atstāt Latviju. Sagatavošanās notiks paralēli mācībām vidusskolā.

Programmas ietvaros skolēniem būs jāapgūst matemātika un statistika, ekonomika, socioloģija, kā arī starptautiskās attiecības. Katra priekšmeta apguvei paredzētas 150 akadēmiskās stundas. Papildus tiks pasniegta arī akadēmiskā angļu valoda. Mācības notiks angļu valodā. "Turklāt programmas ietvaros skolēns apgūst ne tikai teorētiskās zināšanas, bet arī iemācās tās integrēt, pielietot reālajā dzīvē,» skaidro RBS SCU direktore Tatjana Ginzburga. Tas nozīmē, ka jaunietis mācīsies apskatīt problēmas no vairākiem aspektiem, pielietojot iegūtās zināšanas un teoriju.

Starptautiskās sagatavošanas programmas akadēmisko kvalitāti un rezultātu objektivitāti nodrošinās eksāmeni, kurus pārbaudīs Londonas Universitātes pārstāvji un kas notiks neatkarīgā eksaminācijas centrā.

Soļi, lai iestātos IFP

Lai pretendētu uz mācībām RBS piedāvātajā Starptautiskajā sagatavošanas programmā augstskolai, jauniešiem šajā mācību gadā jābūt vismaz 11. klases skolēniem, līdz 23. oktobrim jāpiesakās IELTS angļu valodas eksāmenam (pats eksāmens notiks 30. novembrī, testa rezultātam jābūt vismaz 6.0), 14. decembrī jānokārto tests matemātikā un līdz 8. novembrim jāpiedalās pārrunās ar programmas direktori.

Atceries! Kopā ar vecākiem tu vari atnākt uz konsultāciju, lai izrunātu visus jautājumus, kā arī apspriestu savas iespējas uzsākt mācības Starptautiskajā sagatavošanas programmā augstskolai jau šī gada janvārī!

Vairāk informācijas par pieteikšanos, individuālu konsultāciju, programmu un pārbaudījumiem: Sandija.Berzina@rbs.lv vai 67089800.

1. The Latvian Atestāts par vispārējo vidējo izglītību (Certificate of General Secondary Education) is not considered suitable for direct entry to undergraduate study at King's. (https://www.kcl.ac.uk/study/undergraduate/apply/entry-requirements/international#L)

2. For general entry to undergraduate programmes at UCL we require a minimum of:

Successful completion of one year of a Bachelor Degree at a Latvian university recognised by UCL, with an average of 9/10, will also be considered. (https://www.ucl.ac.uk/prospective-students/international/latvia)

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!