Foto: Shutterstock
Automašīnas iegāde ir uzskatāma par pietiekami nozīmīgu soli, jo tā ir ne tikai vērā ņemama naudas investīcija, bet arī veids, kā tuvākā laikā sevi un savu ģimeni komfortablā un drošā veidā nogādāt no viena punkta uz otru. Tamdēļ rūpīga, iecerētā auto pārbaude pirms tā iegādes, uzskatāma par nozīmīgu soli, kas ietaupīs finanses un nervus nākotnē.

Laikā, kad internets praktiski jebkuram ir pieejams it visur, noskatīt sev kāroto auto ārzemēs, prasīs vien nedaudz pacietības un svešvalodas zināšanas. Tomēr ir nianses, kuras vajadzētu nopietni apsvērt pirms iegādājies jauno auto pašrocīgi.

5 būtiskas lietas, kas jāņem vērā pārbaudot auto pirms tā iegādes

Reālais auto nobraukums. Lai arī ne visām automašīnām odometra rādītāji ir izmainīti un uzrādīts mazāks nobraukums kā patiesībā ir, tomēr auto odometru rādījumam reti kurš tic. Pirms auto tiek iegādāts, ir obligāti jāpārbauda odometra rādījuma patiesums, lai pēc tam varētu pārliecināties vai auto tehniskais stāvoklis atbilst tā nobraukumam un vecumam. Automašīnai esošā servisa apkopju grāmatiņa, kurā ir jābūt fiksētam automašīnas nobraukumam pie konkrētas apkopes, ne vienmēr ir uzskatāma par reālu dokumentu, jo nereti ir gadījumi, kad servisa grāmatiņa ir no cita auto vai vispār viltota. Tāpēc reālais nobraukums ir jāpārbauda konkrēta auto zīmola ražotāja sertificētā servisā.

Vai auto nav cietis avārijā. Protams, ka katrs mazlietota auto pircējs grib zināt vai auto nav iepriekš cietis satiksmes negadījumā, plūdos vai kā citādi, kas varētu atstāt iespaidu uz tā ekspluatēšanu nākotnē. Šobrīd plaši ir pieejami dažādi web servisi ar kuru palīdzību ir iespējams noteikt vai konkrētais auto nav iepriekš cietis. Diemžēl šeit ir viena būtiska nianse. Šie servisi izmanto dažādas apdrošinātāju datubāzes un ne vienmēr par visām mašīnām šādi dati ir pieejami. Gadījumos, kad auto fotogrāfijas nav ievietotas šādās datubāzes, neuzrādīsies, ka auto ir cietis avarijā. Parasti šajās datubāzēs tiek ievietotas bildes, kad auto tiek uzskatīts par norakstāmu un tā atjaunošana nav iespējama. Auto ar mazākiem bojājumiem šādās datubāzes ir retāk sastopami, kas nozīmē, ka reāli virsbūves stāvokli spēs noteikt tikai speciālists apskatot konkrētu auto klātienē un izmantojot speciālu tehniku, izmērot auto krāsojuma biezumu.

Auto tehniskais stāvoklis. Lai auto kalpotu uzticami un ilgi, tam ir jāveic konkrēta apkope un konkrētu detaļu un mezglu regulāra nomaiņa ražotāja noteiktajos nobraukuma intervālos. Ideālā gadījumā tas tiek darīts ar oriģinālām, ražotāja sertificētām rezerves daļām. Ja konkrētajam auto ir ievēroti visi šie nosacījumi, tad var teikt, ka tā zināmā mērā ir garantija auto tehniskajam stāvoklim. Taču lai varētu noteikt vai visas apkopes ir veiktas noteiktajā laikā un apjomā, izmantojot ražotāja noteiktos materiālus un rezerves daļas, tas ir jānogādā pie ražotāja sertificēta auto servisa speciālista.

Auto pēdējās reģistrācijas valsts. Ļoti bieži mūsu pašu auto interneta sludinājumos ir minēts - auto no Vācijas vai tikko no Vācijas, bet vai jūs nojaušat, ka ļoti lielā skaitā gadījumu tas tikai daļēji atbilst patiesībai? Auto fiziski ir atvests no Vācijas, kur ir nonācis piemēram no Itālijas vai kādas citas valsts, kas neizceļas ar labu slavu lietotu vai mazlietotu auto iegādei. Iemesls tam ir pavisam vienkāršs. Vācija ir lielākais lietotu auto tirgus Eiropā un nogādājot auto tur ir daudz lielākas cerības to ātri un izdevīgi pārdot. Šo faktu nepārbaudot jūs varat kļūt par īpašnieku auto, kurš nāk no pilnīgi cita Eiropas nostūra, kā jūs cerējāt.

Izvērtējiet savu kompetenci iegādāties mazlietotu auto paša spēkiem. Iedomājieties, jūs esiet sameklējis Vācijā ar interneta palīdzību savu mazlietoto sapņu auto. Nopircis biļeti vai devies ar kādu citu auto pakaļ jaunajam auto. Jums ir jābūt vai no izcilam auto speciālistam vai arī tas jums prasīs diezgan ilgu laiku, lai pārbaudītu gan reālo nobraukumu, pēdējās reģistrācija valsti, auto tehnisko stāvokli un auto vēsturi. Diez vai jums izdosies to paveikt vienā dienā, bet kamēr to darīsiet var paiet vairākas dienas. Tas nozīmē, ka pie auto iegādes izdevumiem ir jārēķina klāt gan ceļa izdevumi, gan viesnīca. Turklāt, ja pārbaudot augstāk minētos punktus atklāsies fakti, kas iepriekš nebija zināmi un ietekmē automobiļa stāvokļa atbilstību iepriekš sludinājumā lasītajam. Ko tad, meklēt citu vai pirkt tādu kā ir ar defektiem?

Pirms speriet šādu soli ir vērts apdomāt braukt pašam vai pasūtīt speciālistiem sava jaunā mazlietotā auto sameklēšanu, pārbaudi un transportēšanu uz Latviju.

Lai nesanāktu dažādi neparedzēti pārsteigumi un vilšanās, tad jums atliek tikai aizpildīt anketu BALTIE.LV mājas lapā un pateikt kādu auto vēlaties vai atbraukt uz Skanstes ielu 33, Rīgā, kur BALTIE.LV speciālisti jums palīdzes piemeklēt tieši jums vispiemērotāko auto ar jūsu vajadzībām atbilstošāko dzinēju. BALTIE.LV jums ne tikai sameklēs tieši tādu auto kā vēlieties, bet arī:

  • Piegādās auto ar tikai 20% pirmo iemaksu;
  • Sniegs iespēju pasūtīt auto līzingā;
  • Pieņems esošo mazlietoto auto kā pirmo iemaksu;
  • Pārbaudīs jauno auto ražotāja sertificētā, neatkarīgā servisā;
  • Garantēs nobraukuma 100% patiesumu;
  • Piegādās auto uz Latviju;
  • Nokārtos visas formalitātes, kas saistītas ar auto reģistrāciju CSDD;
  • Noformēs apdrošināšanu;
  • Papildus sniegs BALTIE.LV garantiju, lai jūs būtu 100% pārliecināti, ka ar auto viss ir pilnīgā kārtībā.
Jums ir tikai jāaizpilda anketa BALTIE.LV interneta lapā un jāpasaka, kādu auto vēlaties!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!