Foto: Publicitātes foto
Katram uzņēmumam pienāk pārmaiņu laiks, kurā svarīgākais ir skaidri apzināties mērķi un izprast pārmaiņu nepieciešamību. "DiaMed", kā arī "OlainMed" gadījumā tā ir atgriešanās pie sākotnējās uzņēmuma vīzijas — nodrošināt un sniegt mūsdienīgus, kvalitatīvus pakalpojumus veselības aprūpes jomā, tostarp precīzu un ātru diagnostiku, nodrošinot sekmīgu ārstniecības procesu gan Latvijas, gan ārvalstu iedzīvotājiem.

Kopumā vērtējot, pakalpojumu līmenis Latvijā medicīnas nozarē ir augsts, un pakalpojumu maksa salīdzinājumā ar līdzīgiem pakalpojumiem citās valstīs ir samērīga. Lai noskaidrotu diagnozi, pacientam vidēji nepieciešamas divas līdz trīs dienas nepieciešamo izmeklējumu veikšanai, kā arī lai saņemtu speciālistu ieteikumus, nepieciešamības gadījumā veicot visaptverošu diagnostiku. Lai spētu sniegt augsta līmeņa pakalpojumus, ir jābūt augsti kvalificētiem speciālistiem, kas tos nodrošina.

Uzņēmējs un akciju sabiedrības "Olainfarm" ilggadējais vadītājs Valērijs Maligins savulaik iegādājās klīniku "DiaMed", vēlāk arī klīniku "OlainMed" ar konkrētu mērķi. Viņš bija saskatījis perspektīvu medicīnas pakalpojumu jomā un sapratis, ka nav iespējams panākt izcilus rezultātus bez izcilas komandas. Tas arī noteica "DiaMed" iegādi. Diemžēl V. Maligina iecere īstenota netika, proti, pretēji sākotnējam mērķim pēdējos gados notika būtiska atkāpšanās no klīnikas specializācijas radioloģijā.

Šobrīd, vēloties īstenot šo ieceri — izveidot augstas klases diagnostikas centru, kurā strādā atbilstoši kvalificēti speciālisti, īsā laikā ir izdevies ne tikai sakārtot jautājumus, kas saistīti ar uzņēmuma vadību un pārvaldību, bet ir atrisināti daudzi ļoti būtiski jautājumi, kas saistīti ar klīnikas pamatpakalpojuma — radioloģiskie izmeklējumi — sniegšanu un nodrošinājumu. Arī problēmas saistībā ar lielo darbinieku mainību. Klīniku joprojām vada un tajā strādā arī viens no tās dibinātājiem — profesors Kārlis Kupčs, kurš ir izcils speciālists, viens no vadošajiem invazīvajiem radiologiem Latvijā, zināms un novērtēts arī tālu aiz tās robežām.

Citāds stāsts iezīmējas poliklīnikas "OlainMed" iegādē.

V. Maligina lēmums par "OlainMed" iegādi pamatā tika balstīts uz vēlmi sniegt kvalitatīvus pakalpojumus veselības aprūpes nodrošināšanai pilsētas, kurā atrodas viņa vadītais uzņēmums "Olainfarm", iedzīvotājiem. Jāsecina, ka tas vairāk uzskatāms par V. Maligina mecenātismu, nevis biznesa projektu. Tā kā viņa vadītajā uzņēmumā strādāja arī Olaines iedzīvotāji, mērķis bija un ir nodrošināt šiem darbiniekiem, kā arī citiem Olaines iedzīvotājiem augstas kvalitātes medicīniskos pakalpojumus. Ieceri bija paredzēts īstenot arī sadarbībā ar "DiaMed", lai nodrošinātu Olaines iedzīvotājus ar augstas klases speciālistiem un diagnostikas iespējām un pakalpojumiem. Diemžēl tas netika realizēts.

Vadot "DiaMed" un "OlainMed", man ir svarīgi nodrošināt šo uzņēmumu sekmīgu darbību, ātri un precīzi identificēt pilnveides iespējas un rast risinājumus to īstenošanai. Lai sasniegtu izvirzītos mērķus un attīstītos, bija jāsaprot, kādi ir tie iemesli un cēloņi, kas liedza veiksmīgi attīstīt šos uzņēmumus. Tagad esam tikuši pāri šim posmam, ir rūpīgi izanalizēta situācija, un ir ieguldīts liels darbs, lai sakārtotu un noregulētu daudzus būtiskus ar uzņēmuma vadību, pārvaldību un nodrošinājumu saistītus jautājumus un varētu veikt uzņēmumu restrukturizāciju. Klīnikās turpina strādāt augsta līmeņa speciālisti, tiek piesaistīti arī jauni. Visas šīs izmaiņas ir absolūti nepieciešamas, taču vissvarīgākais ir tas, ka uzņēmumi atgriežas pie specializācijas — "DiaMed" radioloģijā un "OlainMed" kā poliklīnika —, proti, pie jomam, kuru dēļ tika iegādāti.

"DiaMed" ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kurā ir transmagnētiskās stimulācijas iekārta, ar kuru iespējams veikt smadzeņu struktūru stimulēšanu ar magnētiskajiem viļņiem, nodrošinot neiropātisku sāpju, migrēnas, depresijas, galvas traumu, insulta seku u. c. ārstēšanu. Klīnika gatavojas attīstīt arī mazinvazīvu ķirurģiju, tuvākajā laikā tiks apmācīti speciālisti darbam ar pilnīgi jaunu neiroķirurģijas metodi, tādējādi samazinot ne tikai pašas operācijas veikšanas laiku, bet arī mūsdienu steidzīgajā dzīves ritmā tik svarīgo pacienta ātrāku atgriešanos ierastajā dzīvē, proti, pēcoperācijas periodu.

Lai "DiaMed" un "OlainMed" sekmīgi strādātu un attīstītos ilgtermiņā, nepieciešama stabilitāte. Un tas nav tikai šo uzņēmumu vadības jautājums. Diemžēl jāsecina, ka biežās pārmaiņas mātes uzņēmuma vadībā un kontroles trūkums par notiekošo tajā ir atstājušas negatīvu ietekmi uz šiem meitas uzņēmumiem. Un tie ir zaudējumi visiem — gan "Olainfarm", gan pacientiem, jo laiks nestāv uz vietas. Un konkurence medicīnas jomā dara savu un ievieš savas korekcijas. Būt pirmajiem šajās medicīnas jomās, kā to bija iecerējis V. Maligins, ir augsti uzstādīta latiņa. Lai to īstenotu, ir aktīvi jāstrādā pie izvirzīto mērķu realizācijas, tas šobrīd ir uzņēmumu vadības galvenais darba uzdevums, izaicinājums un spēju sekmīgi strādāt arī šādā situācijā un apstākļos apliecinājums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!