Foto: Publicitātes foto
Policistisko olnīcu sindroms (PCOS) ir visbiežāk sastopamais endokrīnās sistēmas traucējums. Tas rodas hormonālu vai kompleksu vielmaiņas traucējumu dēļ, taču precīzi attīstības iemesli nav zināmi. Simptomi PCOS pacientēm mēdz atšķirties, tomēr mazākā vai lielākā mērā tie ietekmē pašsajūtu un dzīves kvalitāti: neregulāras mēnešreizes vai to iztrūkums, paaugstināts insulīna līmenis asinīs, cistiskas vai palielinātas olnīcas, svara pieaugums, akne, nevēlams apmatojums un citi. PCOS ir bieži sastopams grūtniecības neiestāšanās cēlonis. To diemžēl izārstēt nav vienkārši, taču ar dzīves veida izmaiņām un piemērotu terapiju, simptomus var mazināt vai pat novērst.

CycleBalance: dabīgs veids simptomu mazināšanai

CycleBalance aktīvā viela mio-inozitolu palīdz stabilizēt menstruālo ciklu, līdzsvarot hormonus un samazināt PCOS izpausmes. Savukārt sastāvā esošajai folijskābei ir galvenā loma šūnu augšanas un dalīšanās procesā. Tā mazina iedzimtu defektu risku, īpaši nervu caurulītes defektus, tāpēc CycleBalance ir svarīgi turpināt lietot arī grūtniecības laikā. Lietojot CycleBalance vismaz 3 mēnešus vai līdz pat 12 mēnešiem, menstruālais cikls kļūst regulārs un ciklisks. Lietojot 1-2 paciņas dienā, tas nodrošinās pilnu vienas diennakts mio-inozitola devu organismā. Regulārs un ciklisks cikls ir 21 līdz 45 dienas garš (gadā ir 9 – 12 cikli).

Fakti par CycleBalance aktīvo vielu mio-inozitolu

Inozitolu pirmo reizi atklāja auga – Bougainvillea specitablis lapās. Tas visbiežāk sastopams citrusaugļos (visvairāk greipfrūtos), dārzeņos, sēklās un riekstos (pupiņās, mandelēs un visvairāk valriekstos). Mio-inozitolu plaši izmanto PCOS ārstēšanā. Ir pierādīts, ka 4 mg mio-inozitola dienā veicina menstruālā cikla regulāciju un ovulācijas atjaunošanos. Lietojot 2 gramus divas reizes dienā organisms tiek nodrošināts ar pilnu vienas diennakts mio-inozitola devu organismā. Ginekologi deviņās Eiropas valstīs, ieskaitot Beļģiju, Nīderlandi un Luksemburgu, rekomendē CycleBalance PCOS ārstēšanā.

Veselīgs un sabalansēts uzturs

PCOS ārstēšanā liela loma ir veselīgam un sabalansētam uzturam. Lai sekmīgi samazinātu svaru un iegūto rezultātu saglabātu ilgtermiņā, PCOS pacientēm, kurām ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir starp 18,5 un 24,9, ieteicams sabalansēts un daudzveidīgs uzturs gluži tāpat kā pārējā populācijā. Tas nozīmē ik dienu uzņemt piecas augļu un dārzeņu porcijas un pietiekamu daudzumu šķidruma, savukārt cieti saturoši produkti nedrīkst pārsniegt vienu trešdaļu no apēstā. Izvēloties piena produktus, priekšroka jādod produktiem ar zemāku tauku un cukura saturu. Sievietēm ar PCOS, kuru ķermeņa masas indekss (ĶMI) ir lielāks nekā 25 vai 30, enerģijas uzņemšanu ieteicams samazināt par 30% (500-700 kalorijas mazāk), nepārsniedzot 1200 līdz 1500 kalorijas dienā.

Fizisko aktivitāšu nozīme

Fizisko aktivitāšu ieteikumi PCOS pacientēm atkarīgi no svara samazināšanas mērķiem. Lai uzturētu esošo svaru un mazinātu tā pieaugumu, tiek rekomendētas mērenas intensitātes fiziskās aktivitātes vismaz 150 minūtes nedēļā vai vismaz 75 minūtes augstas intensitātes aktivitātes. Lai sasniegtu svara samazinājumu un labvēlīgi ietekmētu veselību, ieteicams vidējas intensitātes fiziskās aktivitātes palielināt līdz 250 minūtēm nedēļā vai augstas intensitātes fiziskās aktivitātes līdz 150 minūtēm. Abos gadījumos jāiekļauj muskulatūru stiprinoši vingrinājumi. Fiziskās aktivitātes veiksmīgi var iekļaut ikdienas paradumus, piemēram, uz darbu var doties ar kājām vai braukt ar velosipēdu, neizmantot liftu u.c. Arī enerģiska mājas uzkopšana var sniegt vēlamos rezultātus. Pētījumu dati liecina, ka fiziskās aktivitātes PCOS pacientēm samazina risku saslimt ar sirds-asinsvadu un vielmaiņas slimībām.

Stresa samazināšana

Nav noslēpums, ka stresam ir liela ietekme uz cilvēka veselību. Lai mazinātu PCOS izpausmes, ir svarīgi samazināt arī stresa līmeni ikdienā. Lai tas veiksmīgi izdotos, speciālisti rekomendē nodarboties ar tīkamām fiziskām aktivitātēm, ievērot miega higiēnu, samazināt informācijas un trokšņa piesārņojumu, pavadīt laiku kopā ar cilvēkiem, kas liek justies labi, veikt elpošanas vingrinājumus, daudz smieties u.c.!

Vairāk informācijas: https://cyclebalance.lv/#sakums

Pirkt tiešsaistē: https://cyclebalance.lv/kur_iegadaties_cyclebalance

Uztura bagātinātājs. Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!