Latvijā daudzi būs patīkami pārsteigti, cik ļoti pēdējo gadu laikā ir attīstījušās mācību iespējas starptautiskajiem studentiem gan Igaunijā kopumā, gan tieši Tartu universitātē.

Tartu universitāte jau līdz šim ir uzņēmusi vairākus desmitus Latvijas studentu ik gadu.

Tagad iespējas uzņemt  studentus ir vēl lielākas, jo ir palielinājies to programmu skaits, kas pilnībā tiek pasniegtas angliski.

Līdztekus iespējai mācīties angliski, labs jaunums  mūsdienu ekonomiskajā situācijā ir iespēja saņemt finansiālu atbalstu. Ļoti daudzām maģistrantūras programmām ir piešķirta "Nacionālā kvalitātes zīme", kas apliecina ne tikai šo mācību kvalitāti, bet arī sedz studentiem mācību maksu. Tartu universitātē tās ir semiotikas, praktisko mērījumu zinātnes (metroloģijas) un programmatūras inženierzinātnes programmas.

Vēl labvēlīgāki nosacījumi ir doktorantiem - papildus bezmaksas mācībām jaunie zinātnieki  var saņemt vienreizējas  vai ikmēneša stipendijas  no 3 mēnešiem līdz 4 gadiem.

Par izglītības kvalitātes strauju lēcienu  liecina gan Tartu universitātes atrašanās starp 600 labākajām pasaules augstskolām ( pēc Times Higher Education - QS World University Rankings 2009. gada datiem),gan to programmu daudzums universitātē, kam piešķirts  Erasmus Mundus  un Euro Master statuss.

Neskaitot jau minētās maģistrantūras mācību programmas, ir vērts atzīmēt arī  citas interesantas iespējas, piemēram, SPA pakalpojumu attīstības un vadības programma, finanšu un apdrošināšanas matemātika, baltistikas studijas, Eiropas Savienības un Krievijas pētniecība. Sarakstu var turpināt ar programmām, kuras tiek pasniegtas sadarbībā ar partneruniversitātēm: drošība un mobilās datortehnoloģijas, datoru drošība, ilgtspējīgās enerģētikas materiāli un procesi, cilvēktiesības un demokratizācija.

Vidusskolu absolventiem, kuri šobrīd izvēlas, kur mācīties tālāk, iesakām iepazīties ar informāciju par biznesa administrācijas bakalaura programmu.

Tartu universitātes izglītības kvalitāte jau ir sasniegusi pasaules līmeni, toties cena joprojām ir pieejama.

Dzīves kvalitāte un dzīvošanas izmaksas Tartu ir ļoti pievilcīgas. Mācīties  un dzīvot šeit nemaz nav sliktāk, bieži pat labāk nekā vidēji Eiropā.

Pēc starptautisko studentu aptaujas ISB ( International Student Barometer) 2009.gada vasaras datiem, Tartu ir ieguvusi augstu reitingu tādos studentu dzīvei svarīgos rādītājos kā kopmītņu kvalitāte un dzīvošanas izmaksas, piekļuve internetam un drošība.

No Rīgas līdz Tartu ir tikai 220 kilometri, katru dienu kursē komfortabls autobuss, ir regulāri avioreisi. Pēc dažu mūsu studentu domām, transporta satiksme varētu būt labāka, taču brīvdienās nokļūt mājās var.

Un vēl viens svarīgs arguments par labu studijām Tartu- unikālā Eiropas studentu pilsētas atmosfēra.  20% no visiem Tartu iedzīvotājiem ir studenti. Godā tiek turētas vēsturiskās studentu tradīcijas, bet vēstures šeit patiešām netrūkst, jo universitāte ir dibināta jau 1632. gadā.

Vietējie iedzīvotāji un studenti apliecina, ka Tartu ir īpaša gaisotne, kuras ietekmei labprāt ļaujas tās iedzīvotāji. Uz tikšanos Tartu!

Informāciju sagatavoja
Tartu universitātes
Starptautisko attiecību daļa

studyinfo@ut.ee
www.ut.ee

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!