Foto: Rūme arhīvs

Vai jūs pārceļaties uz jaunu mājokli, iekārtojat istabu mazulim vai arī pārveidojat esošo bērnu istabu, jo mazulis nu jau ir izaudzis, un nepieciešams iegādāties jaunas bērnu mēbeles? Bērnu guļamistabas atsvaidzināšana un iekārtošana var būt aizraujoša nodarbe. Tomēr prieka virpulī ir svarīgi izveidot funkcionālu istabu ar pietiekamu uzglabāšanas vietu.

Izvēlieties priekšmetus un mēbeles, kas ir elastīgas un var tikt izmantotas vairākos veidos, tādējādi izvairīsieties no nepieciešamības pastāvīgi pirkt jaunas lietas. Turklāt, ja izvēlaties kvalitatīvas mēbeles jau no bērna dzimšanas, tās kalpos ilgāk. Bet ar ko sākt?

Ceļvedis bērnu istabas mēbelēm

Pirmo reizi māmiņai ir aizraujoši un nedaudz satraucoši organizēt istabu savam mazulim. Bez tam, cik liela, lai arī būtu paredzētā vieta, to ir svarīgi uzturēt kārtībā. Meklējiet mēbeles, kas ir paredzētas vairākiem pielietojumiem. Piemēram, kumode ir ideāla vieta, kur novietot autiņu pārtinamo virsmu, un Jums būs arī vieta, kur glabāt autiņus, mitrās salvetes, drēbes un citus priekšmetus, tādā veidā taupot vietu, neiegādājoties atsevišķi autiņu pārtinamo galdu.

1. Gulta – ērta un funkcionāla

Ērta gulta ir obligāta neatkarīgi no vecuma. Ja bērnam ir saraustīts vai bezmiegs, iespējams būs laiks iegādāties jaunu matraci. Tāpat kā pieaugušo gultām, arī bērnu gultām ir dažādas uzglabāšanas vietas. Gulta ar iebūvētu uzglabāšanas vietu ir gudrs veids, kā paslēpt rezerves gultas veļu, segu vai nesezonas apģērbu, vienlaikus visu vienmēr saglabājot pieejamu. Arī mazuļu gultas var būt funkcionālas, piedāvājot uzglabāšanu zem gultas.

Vecākiem bērniem lielisks risinājums ir izvelkamās gultas. Ja pie bērna ciemos atnāks draugs, kurš paliks pa nakti, tad šādu gultu būs ātri un viegli saklāt, un pēc tam novākt. Bet tas ir lielisks veids, kā radīt papildu guļamvietu. Lielākoties gan vecāki izvēlas vienvietīgu gultu ar kādu tematisku dizainu (princeses, mašīnas, dzīvnieki u.c), bet, ja diviem bērniem jādala viena istaba – divstāvu gulta ir vispopulārākais variants.

2. Skapis – ietilpīgs

Bērni aug ātrāk, nekā spējam izsekot tam līdzi, un viņu drēbes šķiet vairojas pa naktīm. Ar jauniem tērpiem, ko saņem dāvanās no vecākiem, radiniekiem un draugiem nav brīnums, ka drēbes izklīst pa visu māju. Pat ar lielu skapi var rasties nepieciešamībā pēc papildu uzglabāšanas risinājumiem, kā kumode, lai būtu iespējams uzglabātu visas drēbes.

Un, kad bērns aug, viņš vēlēsies brīvību, izvēloties savus tērpus pats. Tāpēc radiet telpu, kas ir gan praktiska, gan moderna! Pievienojot nelielu spoguli bērna istabai, ne tikai uzlabojas interjers, bet arī tiek veicināts, lai bērns spētu ģērbties patstāvīgi, veidojot pašpārliecību un neatkarību.

3. Kastes, plaukti un citi rotaļlietu uzglabāšanas risinājumi

Rotaļlietas atradīsies katrā mājas kaktā un spraugā. Bet vai nebūtu jauki visas mantas ierobežot tikai bērna istabā? Ar atbilstošiem uzglabāšanas risinājumiem jūs varat pārvērst haosu kārtīgi organizētā telpā. Izmēģiniet kastes, rotaļlietu maisus vai plauktus, lai savāktu lielās un mazās rotaļlietas. Variet katru kasti vai plauktu nozīmēt konkrētu mantu uzglabāšanai, lai pēc spēlēšanas mantu sakārtošana liktos jautra nodarbe. Izveidojot speciālu vietu rotaļlietām, jūs ne tikai saglabāsiet kārtību istabā, bet arī mācīsiet bērnam svarīgas atbildības un kārtības ievērošanas mācības.

4. Galds ar krēsliem

Ja jūsu bērns jau ir sācis apmeklēt skolu vai tikai mācās zīmēt dažas lietas uz papīra, viņam būs nepieciešama vieta savai radošajai darbībai. Pavisam noteikti palīdzēs neliels galds, kas piemērots bērna augstumam. Tā vietā, lai skrietu apkārt kā akmens laikmeta cilvēks un izpostītu māju, jūsu bērns var sēdēt pie galda un veikt klusas, radošas aktivitātes. Tā rezultātā mamma un tētis var paveikt citas ikdienas aktivitātes, kā trauku vai veļas mazgāšana.

Pie šī galda bērns var arī baudīt maltītes, pēc tam mācoties aiz sevis visu sakopt. Bērns var viegli pats apsēsties un pieceltie, jo kājas atrodas pie zemes, nevis visu laiku jālūdz vecāku palīdzība, lai izkāptu no barošanas krēsla. Vairāki bērni var sēdēt un spēlēties kopā pie viena galda, ja galda komplektā nāk vairāki krēsli (apdomājiet, cik krēslus nepieciešams iegādāties).

5. Aksesuāri

Katram bērnam ir tiesības uz mājīgu stūrīti, kur viņi var aizbēgt no ikdienas spriedzes. Vai tas būtu grāmatu stūris ar skaistu un plaši atvērtu grāmatu plauktu, vai paklājs, kur braukāt ar mašīnām. Tai ir jābūt vietai, kur bērns var justies brīvi un darīt to, ko patiesi mīl. Papildiniet šīs vietas ar nepieciešamajiem dekoriem, kā lampu, lai vieglāk lasīt vakaros. Spilvenus, lai ērtāk sēdēt uz zemes. Gaismu virtenes atmosfērai un citus aksesuārus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!