Foto: Publicitātes foto
Kas, kad un kāpēc mainīsies?

No 1. jūlija gaidāmas izmaiņas elektroenerģijas sadales tarifos mājsaimniecībām (sadales tarifs veido daļu no ikmēneša elektrības rēķina).

- Tarifu struktūra kļūs vienkāršāka. 1. jūlijā visi klienti tiks automātiski pieslēgti "Pamata" tarifu plānam – iedzīvotājiem nekādas darbības šajā brīdī nebūs jāveic. Nepieciešamības gadījumā klients izvēlēto tarifu plānu varēs mainīt reizi mēnesī.

- Tarifa maksa klientiem pieaugs inflācijas, pārvades tarifa pieauguma un citu faktoru dēļ. Izmaiņu lielums būs atkarīgs no pieslēguma parametriem un patēriņa apjoma. "Sadales tīkls" aicina mājsaimniecības ar jaudīgu pieslēgumu (trīsfāžu, 25 vai vairāk ampēru) izvērtēt iespēju to samazināt, tā pazeminot maksu par tarifu. Slodzes samazināšana ir bezmaksas pakalpojums. Bet jāņem vērā ‒ ja pēc laika tomēr radīsies vajadzība pēc lielākas slodzes, tās palielināšana būs par maksu, tāpēc lēmumam jābūt izsvērtam.

Lai nodrošinātu ikvienam iespēju iepazīties ar paredzamo maksājuma summu savā īpašumā, "Sadales tīkla" mājaslapā ir pieejams gan plašāks skaidrojums, gan tarifu kalkulators. Ievadot tajā datus par īpašumam pieslēgto fāžu un ampēru skaitu, kā arī vidējo elektroenerģijas patēriņu mēnesī, ikviens var uzzināt maksājuma summu.

Kā izvēlēties sev piemērotāko tarifu plānu?

Iedzīvotājiem no 1. jūlija būs pieejami divi tarifu veidi – "Pamata" un "Speciālais". "Pamata" tarifi būs izdevīgi iedzīvotājiem ar regulāru ikdienas elektroenerģijas patēriņu (tādi varētu būt apmēram 90 % klientu), savukārt "Speciālie" – īpašumiem, kuros elektroenerģijas patēriņš ir ļoti mazs vai neregulārs, piemēram, īpašumiem, kas izlikti pārdošanā un netiek ikdienā apdzīvoti, vasarnīcām ziemas mēnešos, uzņēmumiem ar sezonālu darbību ārpus sezonas u. tml.

Svarīgi, ka tarifu būs iespējams nomainīt, izvēloties piemērotāko nākamajā mēnesī plānotajam elektroenerģijas patēriņam (piemēram, pārceļoties uz vasarnīcu vasarā). To viegli un bez maksas īpašnieki varēs izdarīt savā profilā "Sadales tīkla" klientu portālā e-st.lv (izmaiņas iespējams veikt reizi mēnesī, turklāt pārejas laikā no 2023. gada jūlija līdz septembrim izmaiņas stāsies spēkā jau esošā mēneša ietvaros).

Kāpēc tarifu kalkulatorā parādās divas dažādas summas par klientam prognozēto jauno tarifa maksu?

Kalkulatorā norādīta iespējamā maksa ar abiem tarifu plāniem ("Pamata" un "Speciālo"), tā palīdzot izvēlēties piemērotāko variantu. Jo lielāks patēriņš, jo salīdzinoši izdevīgāks kļūst "Pamata" plāns, tāpēc, izvēloties "Speciālo" plānu, ļoti rūpīgi jāseko līdzi gan savam esošajam patēriņam, gan prognozētajam pieaugumam nākotnē, ja tāds ir gaidāms, lai nepieciešamības gadījumā laikus pārietu uz "Pamata" plānu.

Svarīgi! Tarifu veido gan fiksētā ikmēneša maksa par pieslēgumu elektrotīklam, gan mainīgā maksa par piegādātajām kilovatstundām (atkarīga no piegādāto kilovatstundu skaita). Tāpēc, vērtējot gaidāmās izmaiņas, kalkulatorā noteikti jāievada ne tikai pieslēguma parametri, bet arī mēneša elektrības patēriņa prognoze un jāizvēlas sev piemērotākais plāns. Tikai tā varēs iegūt patiesu priekšstatu par gaidāmajām izmaiņām.

Vai gaidāmo izmaksu pieaugumu iespējams samazināt?

Elektrības rēķinu veido ne tikai pārvades un sadales tarifs, bet arī maksa par elektrību un nodokļi. Tāpēc uz elektroapgādes pakalpojumu jāraugās kopumā:

- izvēloties piemērotāko elektroenerģijas tarifu pie elektrības tirgotāja,

- izvēloties piemērotu pieslēguma jaudu (to izvērtēt varētu būt īpaši aktuāli privātmājām ar jaudīgu (trīsfāžu, 25 vai vairāk ampēru) pieslēgumu),

- taupot elektrību ikdienā.

Ja mājsaimniecībai pieslēgta arī gāze, iespējams, ir vērts izvērtēt pāreju uz elektrību, atsakoties no gāzes pakalpojumu izmaksām un padarot efektīvāku savu elektrības pieslēgumu. Protams, katra situācija ir individuāla, tāpēc viena standarta risinājuma te nebūs.

Aprēķināt patēriņa paradumiem atbilstošu slodzi mājsaimniecībā var palīdzēt "Sadales tīkla" mājaslapā pieejamais slodzes aprēķina kalkulators. Papildu ieteikumus var jautāt elektrospeciālistiem.

Joprojām ir spēkā arī valsts atbalsts aizsargātajiem elektroenerģijas lietotājiem: trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām (personām); iedzīvotājiem, kuru aprūpē ir bērns ar invaliditāti; iedzīvotājiem ar I invaliditātes grupu vai to aizgādņiem; daudzbērnu ģimenēm.

Kāpēc elektroapgādes tarifs pieaug, ja elektroenerģijas cena ir kritusies?

Patiesi, redzot, kā pēdējās nedēļās nokritusies elektrības cena, šķiet, ka tarifa maksas pieaugumam vairs nav pamata. Tomēr jāatceras, ka tarifs tiek veidots, balstoties uz faktisko elektrības cenu, inflāciju, "Augstsprieguma tīkla" tarifa izmaksu pieaugumu šobrīd un uz ilgtermiņa nākotnes prognozēm.

Ģeopolitiskie apstākļi un inflācija ir skāruši praktiski visu Latvijas tautsaimniecību, un būtu grūti atrast nozari, kurā nebūtu vērojams izmaksu pieaugums. "Sadales tīklam" arī šajā situācijā ir pienākums garantēt nepārtrauktu uzņēmuma darbību un augstu sniegto pakalpojumu kvalitāti, nodrošinot kritisko infrastruktūru, un tas bez tarifu izmaksu pieauguma, ko rūpīgi vētījusi Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), vairs nav iespējams.

Būtiski, ka atbilstoši SPRK metodikai reizi gadā tarifu apjomu varēs koriģēt gadījumā, ja būs mainījušies tarifu izmaksas ietekmējošie ārējie faktori, piemēram, inflācija, samazinājusies elektroenerģijas cena u. tml.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!