Foto: Publicitātes attēli

Stāsts par Polijas ekonomiku krīzes laikā ir tipisks veiksmes stāsts amerikāņu stilā. Polija bija vienīgā valsts Eiropā (Eiropas Savienībā), kur ekonomiskā izaugsme neapstājās ne uz mirkli. Samazinājās distance starp Poliju un visvairāk attīstītajām valstīm. Situācijā, kad visa Eiropa cīnās ar pārmērīgajiem budžetu deficītiem, pateicoties ierakstam Polijas Konstitūcijā, ka budžeta deficīta robeža nevar pārsniegt 60% no IKP, Polija notur savu parādu drošā līmenī.
Tas viss ļauj apgalvot, ka Polija ir atraktīva un izdevīga vieta investīcijām, kā arī pievilcīgs un stabils tirdzniecības partneris.

Latvijai Polija ir vistuvākais lielākais Eiropas tirgus un vienlaikus partneris, kas izrāda pieaugošu interesi par sadarbību. Mums ir kopīgās politiskās intereses Eiropā, un tāpat arī sabiedrību un pilsoņu līmenī varam veidot labu biznesu, vai runa būtu par lielām investīcijām enerģētikas un transporta infrastruktūrā, vai arī mazo un vidējo uzņēmumu investīcijām tūrismā un pārtikas ražošanā. Strādājot Rīgā jau vairāk kā divus gadus redzu, ka Latvija Polijai irsolīds un stabils partneris, kas var kalpot par piemērureformu apjomaun fiskālās disciplīnas ziņā. Domāju, ka pavisam reāla ir tiekšanās uz mērķi, lai Polija kļūtu par Latvijas svarīgāko ekonomisko partneru un Latvija Polijai kļūtu par pievilcīgu mērķi investīcijām un tūrisma ceļojumiem.

Jerzy Marek Nowakowski

Polijas Republikas vēstnieks Rīgā

EKONOMIKA

Polijas ekonomikas stiprais pamats liela mērā ļāva pasargāt valsti no pasaules ekonomiskās krīzes. Polija ir vienīgā ES dalībvalsts, kurai ir izdevies izvairīties no lejupslīdes. Līdz šai dienai pēc ekonomiskās izaugsmes tempa rādītājiem Polija atrodas valstu ar visdinamiskāko IKP pieaugumu saraksta augšgalā.

ES tirgus attīstības un aizsardzības instrumenti, kas Polijā darbojas jau vairāk nekā divus gadus, kā arī kopienas muitas tarifi nodrošina iespēju pastāvīgi palielināt Polijas ārējās tirdzniecības apgrozījumu. Muitas barjeru atcelšana samazināja tirdzniecības apmaiņas izmaksas, un pateicoties tam poļu produkti cenu un kvalitātes ziņā sekmīgi konkurē ES tirgū. Nozīmīgs preču eksports uz ES valstīm savienojumā ar stipru iekšējo tirgu piešķir Polijas ekonomikai lielāku noturīgumu pret globālo notikumu virpuļiem salīdzinājumā arlielāko daļu Eiropas valstu.Polija ir lielākais noieta tirgus Centrālajā Eiropā, kā arī 6. skaitliski lielākais noieta tirgus ES un 32. pasaulē.

Polija ir viens no galvenajiem Latvijas tirdzniecības partneriem, ierindojoties 4. vietā starp Latvijas importa un 5.vietā starp Latvijas eksporta partneriem. Sakarā ar Polijas zlota kursa krišanos un spēcīgu konkurenci vietējā tirgū, poļu preces cenu ziņā ir kļuvušas ārkārtīgi pievilcīgas Latvijas un daudzu Centrālās un Austrumu Eiropas valstu iedzīvotajiem.

Visu papildus informāciju par Latvijas un Polijas ekonomisko sadarbību, kā arī informāciju par iespējam uzņemt tirdzniecības sadarbību ar Polijas firmām ir iespējams saņemt, kontaktējoties ar mums personīgi.

Polijas Republikas vēstniecība Rīgā
Politikas un ekonomikas nodaļa

Mednieku ielā 6b, Rīgā, LV-1010, Latvija
Tālr. : +371 67 031 500, + 371 67 031 524
Fax: +371 67 031 549
www.ryga.msz.gov.pl
e-mail: ryga.ambasada@msz.gov.pl

INVESTĪCIJAS

Nozīmīgs ārvalstu tiešo investīciju apjoma pieaugums liecina, ka investori uzticas Polijai, atzīstot to par drošu vietuuzņēmējdarbībai. Jaunākajā ziņojumā„The World Investment Report 2011" investīciju pievilcīguma ziņā Polija tika ievietota 6. vietā pasaulē (2010. g. - 11. vietā). Tas liecina par mūsu arvien stiprāku pozīciju pasaules investīciju arēnā.  Poliju šajā ziņā apsteidz  tikai tādas pasaules lielvalstis, kā Ķīna, ASV un Indija.

Polija piedāvā plašu investīciju veicināšanasun grantu klāstu. Katram investoram ir  iespēja izmantot visā valsts teritorijā izvietoto 14 speciālo ekonomisko zonu izdevīgos piedāvājumus. Tiešo atbalstu katrā investīciju procesa etapāsniedz Polijas Informācijas un ārvalstu investīciju aģentūra.

Polska Agencja Informacji i Inwestycji Zagranicznych S.A. (PAI i IZ)
(A/S Polijas Informācijas un ārvalstu investīciju aģentūra)

ul. Bagatela 12
00-585 Warszawa, Polska
tel.:   +48 22 3349800
faks: +48 22 3349999
e-mail: post@paiz.gov.pl
www.paiz.gov.pl


Departament Inwestycji Zagranicznych

(Ārvalstu Investīciju departaments)

Tel.: +48 22 3349875

Visiem, kas interesējas par iespējām investēt Polijā, Departaments sniedz konsultācijas, kā arī palīdz vest sarunas par iespējam saņemt valsts atbalstu.

TŪRISMS

Polija ir ne tikai valsts ar pievilcīgiem nosacījumiem uzņēmējdarbībai, bet arī zeme, uz kuru ir vērts doties atvaļinājumā. Katrā no mūsu reģioniem atrodami senatnes pieminekļi, kas liecina par Polijas vēstures un kultūras bagātību. Slavenā poļu viesmīlība un augsts tūrisma pakalpojumu standarts ik gadu piesaista dažus miljonus viesu.

Polijas dabasskati dažādos reģionos ir ļoti daudzveidīgi: plaši meži un ezeri valsts ziemeļaustrumos, kalnu grēdas dienvidos, ielejas, aizas un līdzenumi - valsts centrālajā daļā. Gandrīz trešdaļu valsts teritorijas klāj visuveidu meži. Domājot par dabas aizsardzību Polijā ir izveidoti 22 nacionālie parki, 72 dabas parki un pāri par 500 dabas rezervātu. Polija var lepoties arī ar 13 UNESCO objektiem.

Polija ir iemantojusi arī slavenās gardās poļu virtuves cienītāju uzmanību, jo šeit vai iepazīt gan vecpoļu virtuves tradīcijās, gan arī modernās kulinārijas piedāvājumus no visiem reģioniem. Poļu ēdieniem ir raksturīgas slāvu virtuves kopējās īpatnības, bet vienlaikus tos liela mērā ietekmējušas vācu, austriešu, itāļu, franču, ebreju, lietuviešu, turku un tatāru virtuves.

Š.g. jūnijā Polija bija viena no Eiropas čempionāta futbolā rīkotājvalstīm. Turnīri  norisinājās Varšavā, Poznaņā, Vroclavā un Gdaņskā. Stadionos un līdzjutēju zonās ir pabijuši kopumā vairāk kā 3mln cilvēku.

Noderīgas saites:

www.poland-tourism.pl www.kopalnia.pl www.sopot.pl
www.2012.org.pl www.krakow.pl www.gdynia.pl
www.zakopane.pl www.gdansk.pl www.wrotamalopolski.pl

 


Nevilcinies un izšķiries! Polija Tevi gaida!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!