Foto: flickr.com
Ērces piesūkšanās cilvēkam var izraisīt vairākas nopietnas saslimšanas, no kurām zināmākās ir ērču encefalīts un Laimas slimība. Taču, atšķirībā no Laimas slimības, ko agrīnā stadijā sekmīgi var ārstēt ar antibiotikām, pret ērču encefalītu zāļu nav – vienīgā efektīvā profilakse ir vakcinācija.

Vīruss nonāk asinīs jau pāris minūtēs
Inficēšanās ar ērču encefalītu notiek daudz ātrāk nekā ar Laimas slimību. Ar Laimas slimību jeb Laimas boreliozi var inficēties, ja ērce pie ādas ir piesūkusies vairākas stundas. Savukārt ērču encefalīta izraisītājs ar ērču siekalām jau dažu minūšu laikā var nonākt cilvēka organismā un izraisīt pastāvīgus centrālās nervu sistēmas darbības traucējumus vai pat apdraudēt dzīvību.

Saslimt var arī no inficēta piena
Daudzi iedzīvotāji nezina, ka ar ērču encefalītu var saslimt arī bez tieša kontakta ar ērci, dzerot termiski neapstrādātu govs vai kazas pienu. Ja govs vai kaza ir inficēta ar ērču encefalītu, vīruss nonāk arī pienā un, cilvēks, tādu dzerot, var saslimt. Latvijā ir bijuši gadījumi, kad slimnīcā ar ērču encefalītu nonāk vesela ģimene, kas dzērusi inficētu lopiņu pienu. Latvijā pēdējo desmit gadu laikā ar ērču encefalītu no kazas piena saslimuši 39 cilvēki, liecina Slimību profilakses un kontroles centra dati.

Lai izvairītos no ērču encefalīta gan dabā, gan dzerot lauku pienu, veselības aprūpes speciālisti un epidemiologi ir vienisprātis, ka vislabākā aizsardzība ir vakcinācija. Vakcināciju pret ērču encefalītu ar Vācijā ražoto vakcīnu Encepur var uzsākt jau no viena gada vecuma un turpināt visa mūža garumā.

Nav jābaidās vakcinēties arī vasarā
Svarīgi ir zināt, ka vakcināciju nevar nokavēt - vakcinēties var visu gadu, arī pavasarī un vasarā, kad ērces ir aktīvas. Aplamais pieņēmums par to, ka vakcinēties var tikai gada aukstajos mēnešos, ir saglabājies vēl no padomju laikiem. Toreiz bija pieejamas vakcīnas, kuru sastāvā bija dzīvas vīrusa daļiņas, un inficētas ērces piesūkšanās vakcinācijas starplaikos varēja izraisīt smagu saslimšanu. Tāpēc vakcinācija tikai veikta tikai tajos gada mēnešos, kad ērces guļ.

Vakcīna Encepur ir ražota atbilstoši augstākajām drošības prasībām un satur nedzīvas vīrusa daļiņas, kas organismā nespēj izraisīt saslimšanu, bet gan veido antivielas pret infekcijas ierosinātāju. Līdz ar to ērces piesūkšanās vakcinācijas kursa laikā mūsdienās neapdraud cilvēka veselību un vakcinēties var augu gadu.

Ja ir piesūkusies ērce, noteikti nedrīkst lietot alkoholu. Gadījumā, ja ērce ir inficēta un cilvēkam pastāv risks saslimt ar encefalītu, alkohola ietekmē slimība var attīstīties ļoti smagā formā, brīdina neirologi.

Pirms zāļu lietošanas konsultējieties ar ārstu vai farmaceitu un izlasiet zāļu lietošanas instrukciju.

ZĀĻU NEPAMATOTA LIETOŠANA IR KAITĪGA VESELĪBAI

Reklāmas devējs: GlaxoSmithKline Latvia SIA, Rīga, Duntes iela 11, LV-1013
Sagatavošanas datums: 04/2016; LV/ENC/0020/16g

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!