Foto: Publicitātes attēli
Tā kā prostatas vēzis ir otrā biežāk sastopamā vīriešu onkoloģiskā slimība, visiem vīriešiem, īpaši veseliem, nepieciešams zināt un atcerēties būtiskus faktus par šo onkoloģisko saslimšanu:
  • Pirmkārt, jo jaunāks ir ar prostatas vēzi saslimušais vīrietis, jo vēzis ir agresīvāks.
  • Otrkārt, ja ar prostatas vēzi ir slimojis vīrieša tēvs, vectēvs vai brālis, saslimšanas iespējamība divkāršojas. Ja saslimšana ir konstatēta diviem no minētajiem radiniekiem, risks pieckāršojas.
  • Treškārt, prostatas vēzis īpaši bīstams ir tādēļ, ka tā agrīnās stadijās nav izteikti simptomi un tas progresē ļoti lēni – gadiem un pat gadu desmitiem.

Vīrieši, atcerieties – prostatas vēža simptomi parādās tikai tad, kas slīmība jau ir stipri progresējusi, un pilnīgas izveseļošanās iespējas ir ļoti mazas. Tādēļ vismaz reizi gadā pārbaudiet PSA līmeni asinīs pat tādā gadījumā, ja jūtaties pilnīgi vesels!

Ja prostatas vēža ārstēšana jau notikusi:

10-20% gadījumu pacientiem, kuri jau ir ārstējuši vēzi (ķirurģija vai staru terapija), vēzis attīstās atkārtoti. Par to visbiežāk liecina PSA līmeņa izmaiņas asinīs.

Prostatas vēža recidīvs – tas ir atkārtota ļaundabīgā audzēja rašanās pēc radikālas prostatas vēža ārstēšanas. Recidīvs var būt lokāls, sistēmisks vai bioķīmisks.

Lai recidīva ārstēšana būtu maksimāli efektīva, nepieciešams pēc iespējas ātrāk diagnosticēt, tieši kurā ķermeņa vietā vēzis no jauna ir parādījies.

Konsultējieties pie urologa nukleārās medicīnas centrā Medvision:

Ir dažādas metodes un veidi, lai ārstētu prostatas vēzi. Katram vīrietim, kurš saskāries ar minēto slimību ir tiesības uzzināt par savam konkrētajam gadījumam piemērotākajām ārstēšanas metodēm, to norisi un blakus efektiem. Medicīnas tehnoloģijas attīstās un ārstēšanas metožu sarakstu papildina jaunas un progresīvas metodes.

Valsts slimnīcās un poliklīnikās, lai saņemtu onkologa konsultāciju ir jāpiesakās ilgu laiku iepriekš , jāgaida rindās un pati konsultācija nereti ir īsa un neapskatot visus jautājumus. Saskaņa ar nepietiekošu valsts finansējumu ārsts nevar veltīt vienam pacientam vidēji vairāk par 10-15 minūtēm, jo viņam nav laika, lai jūs uzklausītu, vispusīgi un saprotami izskaidrotu tālāko ārstēšanu un tās iespējamos, optimālos variantus un to izvēles noteicējus.

Onkoloģisko saslimšanu gadījumos rekomendē īpaši sekot savai veselībai tad, kad noteikta ārstēšanās jau ir notikusi un vēzis, šķiet, ir atkāpies. Tas ir labs laiks, lai atjaunotu spēkus un veselību, bet šajā periodā nepieciešams regulāri apmeklēt urologu, lai nepalaistu garām iespējamo vēža recidīvu. Jo ātrāk tiks konstatēts recidīvs, jo izveseļošanās iespēja ir lielāka.

Nukleārās medicīnas centrā Medvision urologa konsultācija ilgst vismaz 40 minūtes. Tās laikā pieredzējis ārsts urologs Jūs uzklausīs, izmeklēs un iepazīsies ar Jūsu slimības vēsturi, kā arī dos rekomendācijas tālākai ārstēšanai.

Pasaulē arvien biežāk notiek vairāku ārstu viedokļu uzzināšana vienam un tam pašam gadījumam, lai izvēlētos individualizētu piemērotāko ārstēšanu. Diagnostikas centrā Medvision jums ir iespēja iegūt cita speciālista papildus viedokli (second opinion).

Pieteikties konsultācijai pie urologa jūs varat šeit

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!