Foto: Publicitātes foto
Gūstot iedvesmu no neredzīgu cilvēku stāstiem un idejām visā pasaulē, fonds LEGO Foundation un LEGO Group radījuši inovāciju, kas varēs palīdzēt neredzīgiem un vājredzīgiem bērniem mācīties, rotaļājoties ar LEGO® klucīšiem.

24. aprīlī fonds LEGO Foundation un LEGO Group paziņoja par savu atbalstu novatoriskam projektam, kas palīdzēs neredzīgiem un vājredzīgiem bērniem mācīties Braila rakstu aizraujošā veidā, izmantojot Braila rakstam pielāgotus LEGO® klucīšus. Projekts "LEGO® Braila klucīši" tika atklāts ilgtspējīgu zīmolu konferencē Parīzē, Francijā.

LEGO Braila klucīšu konceptu fondam LEGO Foundation pirmoreiz piedāvāja Dānijas neredzīgo asociācija 2011. gadā, atkārtoti konceptu ierosināja Dorina Nowill neredzīgo fonds, kas atrodas Brazīlijā, 2017. gadā. Kopš tā brīža izveidojās cieša sadarbība starp Dānijas, Brazīlijas, Apvienotās Karalistes un Norvēģijas neredzīgo biedrībām, un šobrīd šajās valstīs tiek pārbaudīts pirmo prototipu koncepts.

"Tūkstošiem pieejamo audio grāmatu un datorprogrammu dēļ arvien mazāks skaits bērnu mācās lasīt Braila rakstā," stāsta Filips Šazals (Philippe Chazal), Eiropas neredzīgo savienības pārstāvis. Tas ir īpaši svarīgi, jo mēs zinām, ka Braila lietotāji bieži ir neatkarīgāki, viņiem ir augstāks izglītības līmenis un labākas darba iespējas. Mēs esam pārliecināti, ka LEGO Braila klucīši var palīdzēt palielināt interesi par Braila raksta apgūšanu, tāpēc esam gandarīti, ka fonds LEGO Foundation palīdz turpināt šo izglītojošo konceptu un nodot to bērniem visā pasaulē."

LEGO Braila klucīši tiks veidoti ar tādu pašu izciļņu skaitu, kāds tiek izmantots atsevišķiem burtiem un cipariem Braila alfabētā, vienlaikus saglabājot pilnīgu savietojamību ar ierasto LEGO rotaļu sistēmu. Lai nodrošinātu, ka jaunradītie elementi iekļaujas kopējā spēlē, ļaujot darboties vienādos apstākļos kopā ar skolotājiem, studentiem un ģimeni, kuriem nav redzes problēmu, katram klucītim būs arī iespiests burts vai simbols. Šī ģeniālā kombinācija rada pilnīgi jaunu un interesantu pieeju, lai neredzīgi un vājredzīgi bērni būtu ieinteresēti apgūt Braila rakstu, ļaujot bērniem attīstīt tik ļoti nepieciešamo prasmju kopumu, lai gūtu panākumus šajā strauji mainīgajā pasaulē.

LEGO Group vecākais mākslinieciskais direktors Mortens Bonde (Morten Bonde), kuram pašam ir ģenētiska acu slimība, kas pakāpeniski padara viņu neredzīgu, šajā projektā darbojās kā iekšējais konsultants. Šobrīd Mortenam ir atlicis tikai 4 grādu redzes leņķis, bet viņš ir apņēmies neļaut redzes zudumam sevi ierobežot.

"Gan studentu, gan pasniedzēju reakcija uz LEGO Braila klucīšiem ir bijusi ļoti iedvesmojoša un likusi man atcerēties, ka vienīgie ierobežojumi manā dzīvē būs tie, ko pats būšu izveidojis savā prātā. Bērnu iesaistīšanās līmenis un viņu interese būt neatkarīgiem un iekļautiem sabiedrībā vienlīdzīgi ar citiem ir tik acīmredzama. Es esmu pacilāts, redzot šī produkta pozitīvo ietekmi uz neredzīgu un vājredzīgu bērnu akadēmiskās pārliecības attīstību un zinātkāri."

Šobrīd produkts tiek pārbaudīts dāņu, norvēģu, angļu un portugāļu valodā, savukārt vācu, spāņu un franču valodā to pārbaudīs 2019. gada 3. ceturksnī. Paredzams, ka LEGO Braila klucīšu komplekti būs gatavi 2020. gadā un tiks piešķirti bez maksas atsevišķām iestādēm. Vienā komplektā būs aptuveni 250 LEGO Braila klucīšu, kas aptvers visu alfabētu, ciparus no 0 līdz 9, dažādus matemātiskus simbolus, kā arī iedvesmojoši materiāli mācībām un interaktīvām spēlēm.

"Arī neredzīgiem un vājredzīgiem bērniem, tāpat kā redzīgiem, ir sapņi un vēlmes nākotnei," saka Džons Godvins (John Goodwin), LEGO fonda izpilddirektors. "Viņiem ir tāda pati vēlēšanās un nepieciešamība pētīt pasauli un socializēties rotaļājoties, bet bieži vien viņiem nākas sastapties ar piespiedu izolāciju, ko veicina neiekļaušana dažādās aktivitātēs. Mēs, fonds LEGO Foundation, ticam, ka bērni vislabāk mācās tieši rotaļājoties, tā apgūstot arī tādas prasmes kā radošums, spēja sadarboties un komunicēt, kas nepieciešamas pēc ceturtās industriālās revolūcijas. Ar šo projektu mēs sniedzam bērniem interesantu un saistošu pieeju Braila raksta apguvei. Es ceru, ka bērni, vecāki, aprūpētāji, pasniedzēji un speciālisti visā pasaulē būs tik pat sajūsmināti, cik mēs, un nevaram vien sagaidīt, kad varēsim redzēt produktu pozitīvo ietekmi."

FAKTI:

  • Pasaules Veselības organizācija lēš, ka pasaulē ir 19 miljoni bērnu ar redzes traucējumiem, no kuriem 1,4 miljoniem bērnu ir neatgriezenisks aklums.
  • Eiropā aptuveni 75 % pieaugušo ar redzes traucējumiem nav darba. No visiem cilvēkiem ar invaliditāti bez darba ir 53 %. Bezdarbs ir cieši saistīts ar diskrimināciju, nabadzību un sociālo atstumtību (avots: Eiropas invaliditātes forums un Eiropas Neredzīgo savienība).
  • Amerikā tikai 10 % neredzīgo bērnu mācās lasīt Braila rakstu. 19. gadsimta 50. gados tie bija 50 % (Nacionālās Neredzīgo federācijas ziņojums). Tomēr Amerikas Neredzīgo poligrāfijas centrs informē, ka šī tendence beidzot sākusi mainīties uz labo pusi. Sabiedrība atgūst ticību Braila raksta apguves nozīmībai, neraugoties uz progresīviem digitālajiem palīglīdzekļiem.
  • Bērni ar invaliditāti bieži saskaras ar grūtībām skolās nepietiekamo resursu dēļ (avots: Eiropas invaliditātes forums un organizācija "Human Rights Watch").
  • LEGO Braila klucīšu koncepcija sākotnēji tika pārbaudīta Dānijas neredzīgo asociācijā, Dorina Nowill neredzīgo fondā (Brazīlija), Lielbritānijas Nacionālajā Karaliskajā neredzīgo institūtā, organizācijā "Leonard Cheshire" (Apvienotā Karaliste) un organizācijā "Blindeforbundet Norge" (Norvēģija).

Par fondu LEGO Foundation:

Fonda LEGO Foundation mērķis ir iedvesmot un attīstīt rītdienas būvētājus; šī ir arī LEGO Group misija. Fonds LEGO Foundation ir veltīts rītdienas būvēšanai, kurā mācīšanās caur rotaļām dod iespēju bērniem būt radošiem, aizņemtiem un nepārtraukti mācīties visa mūža garumā. Fonda darbs ir uzsvērt rotaļu nozīmi un mainīt veidu, kā tiek uztverta mācīšanās. Sadarbībā ar domu līderiem, influenceriem, pedagogiem un vecākiem LEGO fonda mērķis ir sagatavot, iedvesmot un ieinteresēt cilvēkus rotaļāties.

www.LEGOFoundation.com

Par LEGO Group:

LEGO Group misija ir iedvesmot un attīstīt rītdienas būvētājus, izmantojot rotaļu spēku. LEGO rotaļu sistēma, kuras pamatā ir LEGO klucīši, ļauj bērniem un citiem entuziastiem būvēt un pārbūvēt visu, ko vien viņi iztēlojas un vēlas.

LEGO Group dibinājis Ole Kirks Kristiansens (Ole Kirk Kristiansen) 1923. gadā Billundā, Dānijā. LEGO nosaukums ir radies no diviem dāņu vārdiem "LEg GOdt", kas, burtiski tulkojot, nozīmē "spēlējies labi". Arī šodien LEGO Group turpina būt ģimenes uzņēmums ar galveno mītni Billundā. Tomēr uzņēmuma produkcija šobrīd tiek pārdota vairāk nekā 140 valstīs visā pasaulē.

Vairāk informācijas: www.LEGO.com

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!