Foto: Publicitātes foto
Redzes lāzerkorekcija ir drošs un ātrs veids, kā atjaunot redzi, taču daudzi cilvēki turpina valkāt brilles un kontaktlēcas, neskatoties uz diskomfortu, acu nogurumu un galvassāpēm. Vienus aptur bailes, citus informācijas trūkums par sagatavošanos, operācijas gaitu un atveseļošanos pēc procedūras. Dr. Solomatina Acu centra oftalmologs Andrejs Solomatins paskaidroja, kā patiesībā notiek redzes lāzerkorekcija, kam jāpievērš uzmanība un kā sagatavoties procedūrai.

Redzes lāzerkorekcijas galvenās priekšrocības ir efektivitāte, ātrums, drošība un ilgtermiņa rezultāti. Lāzera refrakcijas ķirurģija nepārtraukti attīstās: parādās progresīvākas tehnikas un tiek ieviestas jaunas paaudzes iekārtas - vēl precīzākas un uzticamākas, kas ļauj procedūru veikt ar maksimālu komfortu pacientam. Visi terapeitiskie pasākumi pirms operācijas, tās laikā un pēc operācijas tiek veikti ambulatori.

Sagatavošanas periods

Kur sākas ceļš uz izcilu redzi? Vispirms pacientam jāierodas uz konsultāciju pie pieredzējuša oftalmologa, lai veiktu padziļinātu divu stundu acu diagnostiku, lai individuāli izvēlētos piemērotāko redzes lāzerkorekcijas metodi. Saskaņojot klienta vēlmes un ārsta ieteikumus, tiek nozīmēta operācijas diena. Ir svarīgi precīzi ievērot ārsta ieteikumus visos operācijas sagatavošanas un veikšanas posmos, kā arī pēc tās.

Lietojot mīkstās lēcas, nepieciešams pārtraukt kontaktlēcu lietošanu 10 dienas pirms izmeklēšanas un operācijas, bet cietās lēcas – mēnesi pirms. Pārbaudes laikā tiks iepilināti pilieni, kas paplašina acu zīlīti, tāpēc esiet gatavi tam, ka redze var būt miglaina visas dienas garumā, un neplānojiet pēc acu ārsta apmeklējuma vadīt automašīnu.

Operācijas diena


Pacients ierodas klīnikā, kur kopumā pavada 2-3 stundas. Pie ieejas viņu satiek medmāsa un aizved pie oftalmologa, lai veiktu pirmsoperācijas pārbaudi. Pēc tam pacients tiek nogādāts atpūtas telpā, kur viņš saņem vienreizējās lietošanas komplektu operācijai: halātu, ko uzvilkt uz drēbēm, cepuri un bahilas.

Tiklīdz operāciju zāle ir gatava, medmāsa pavada pacientu un palīdz apgulties. Ķirurgs iepilina anestēzijas pilienus un uzstāda aparātu plakstiņu maigai fiksēšanai procedūras laikā. Pacienta sirdsmieram ķirurgs komentē visas viņa darbības.

Operācija sākas ar radzenes plāna atloka veidošanu, izmantojot femtosekundes lāzeru vai mikrokeratomu.

Ārsts brīdina, ka viss ir gatavs un tad lāzers sāk savu darbu, ko pavada aparātam raksturīgās skaņas. Manipulācijas laikā pacients var sajust vieglu spiedienu, aromātu kā zobārsta kabinetā un dzirdēt aparāta dūkoņu. Tajā pašā laikā pacients redz, ka mirgo zaļa gaismiņa. Lāzera stars katrai acij iedarbojas 10-15 sekundes, un šajā laikā pacients nejūt sāpes vai diskomfortu. Visas operācijas laikā ķirurgs un medmāsa uzrauga pacienta pašsajūtu, lai viņš varētu atslābināties un vienkārši skatīties uz mirgojošo punktu.

Pēc lāzerkorekcijas radzenes virsēja slāņa atloks tiek atgriezts savā vietā, un acīs tiek iepilināts īpašs šķīdums. Šuves netiek uzliktas radzenes strukturālo īpašību dēļ, jo tā dziedē bez papildu manipulācijām. Plakstiņu fiksators tiek noņemts. Operācija ir beigusies.

Pacientam palīdz piecelties no operāciju galda un lūdz paskatīties uz sienas pulksteni. Pēc daudzu pacientu atsauksmēm, šis ir emocionālākais brīdis - vairums no viņiem uzreiz redz laiku, lai gan pirms 15 minūtēm viņi to nevarēja izdarīt bez brillēm un kontaktlēcām. Redze tiek pilnībā atjaunota, vidēji, dažu dienu laikā, bet tieši šis pirmais iespaids paliek atmiņā uz visiem laikiem.

Visa procedūra operāciju zālē, sākot ar anestēzijas pilienu iepilināšanu un beidzot ar to, ka ķirurgs pēc operācijas pārbauda acis, aizņem 15-20 minūtes. Medmāsa pavada pacientu uz atpūtas telpu, lai viņš nedaudz atpūšas, un pēc pusstundas viņš jau var doties mājās.

Pirms pacienta laišanas mājās, ārsts vēlreiz pārbauda operētās acis un sniedz ieteikumus, kurus svarīgi ievērot pirmajā laikā pēc redzes korekcijas. Lai kontrolētu lāzeroperācijas rezultātu, pacientam tiek nozīmētas divas kontroles pārbaudes – nākamajā dienā un pēc mēneša. Pacientu vēlams pavadīt mājās no klīnikas, jo jebkura operācija ir satraukums, un no lieka stresa labāk izvairīties.

Atveseļošanās periods


Redzes lāzerkorekcijas dienā ieteicams valkāt saulesbrilles un nenoslogot acis. Lasīt, skatīties TV un strādāt pie datora nav aizliegts, bet ilgstoša slodze ir nevēlama. Nedrīkst pieskarties acu zonai ar rokām, spiest uz acs ābolu, kā arī jāizvairās no saskares ar ūdeni un šampūnu. Klīnikā pacients saņem detalizētus norādījumus ar visiem ieteikumiem pēcoperācijas periodam.

Agrīnās rehabilitācijas periodā var novērot nepatīkamas sajūtas: neskaidra redze, svešķermeņa sajūta acī, dedzinoša sajūta, fotosensitivitāte un asarošana, bet parasti jau nākamajā dienā tās pāriet, un pacients var pilnībā izbaudīt savu lielisko redzi. Lai atvieglotu simptomus, ir nepieciešams lietot ārsta izrakstītos pilienus un stingri ievērot to lietošanas shēmu.

Ko ir svarīgi zināt?

Redzes asuma samazināšanās ir tieši saistīta ar vispārējās dzīves kvalitātes pasliktināšanos. Redzes lāzerkorekcija ir iespēja pacientiem ar tuvredzību, tālredzību un astigmatismu atteikties no brillēm un kontaktlēcām. Šodien Dr. Solomatina Acu centra oftalmologu rīcībā ir progresīvas tehnoloģijas, bagāta pieredze un modernākās efektīvas redzes korekcijas metodes, kas garantē pacientiem optimālu rezultātu un drošību.

Daudzi pacienti atzīst, ka redzes korekcija bija labākais lēmums viņu dzīvē. Vai ir vērts atlikt pilnvērtīgu dzīvi uz vēlāku laiku? Mēs augstu vērtējam mūsu pacientu uzticību, tāpēc sniedzam iespēju jau šodien sākt ceļu uz izcilu redzi. Lai veiktu acu pārbaudi un saņemtu oftalmologa ieteikumus Dr. Solomatina Acu centrā, ir jāpiesakās pa tālruni +371 67 217 317 vai tiešsaistē, aizpildot anketu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!