Katru gadu 31. maijā visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules Veselības organizācijas Pasaules diena bez tabakas. Pirmdien to atzīmēja arī Rīgas pašvaldības ārstnieciskā profila kapitālsabiedrība SIA "Rīgas veselības centrs", iedzīvotājiem filiālēs "Ziepniekkalns" un "Ķengarags" piedāvājot bez maksas veikt ārējās elpošanas funkcijas noteikšanu ar spirogrāfijas metodi. Lai izmantotu iespēju bez maksas pārbaudīt plaušu veselību, filiālēs veidojās pat rindas.

"Man ir bronhiālā astma vieglā formā, tāpēc interesēja, vai mans veselības stāvoklis nav pasliktinājies. Izmantoju izdevību un atnācu uz konsultāciju," pastāstīja "Rīgas veselības centra" apmeklētāja Everita. Everita pati nesmēķē, bet viņai traucē, ja to dara apkārtējie. "Jūtot cigarešu dūmus, man paliek slikti. Man šķiet, ka smēķētāji nesaprot, ka arī citiem tas var traucēt." Pārbaudi veica arī Mārīte, smēķētāja ar četrdesmit četru gadu stāžu: "Pārliecinājos, ka ar manu plaušu veselību nav tik traki, kā varēju domāt. Labi, ka bija iespēja veikt šādu pārbaudi, jo domāju, ka daudziem smēķētājiem pietrūkst drosmes doties pie ārsta un interesēties par plaušu veselību. Bet, ja šādi tevi no malas kāds pagrūž - lieliska iespēja!"

Cilvēkiem, kas atzina, ka smēķē, bija iespējams aprunāties ar Rīgas Domes Labklājības departamenta speciālistēm, kuras deva vērtīgus padomus, kā atmest smēķēšanu, un piedāvāja cigaretes apmainīt pret āboliem. "Par savu veselību jādomā visiem, bet īpaši svarīgi veikt profilaktiskās plaušu pārbaudes ir tieši smēķētājiem, jo smēķēšana ļoti tieši ietekmē cilvēka fizisko veselību. Šodien novēroju, ka cilvēki ir izbrīnīti, ka šāda pārbaude iespējama bez maksas. Pasaules dienas bez tabakas ietvaros katru gadu notiek dažādas bezmaksas akcijas, bet mēs aicinām cilvēkus par savu veselību domāt arī ikdienā," uzsvēra Rīgas Domes Labklājības departamenta pārstāve Alise Dūdiņa.

"Mēs, organizējot šo akciju, vēlējāmies parādīt, ka ārstniecības iestādē ne tikai ārstē, bet arī rūpējas par pacientu slimību profilakses un veselības veicināšanas jautājumiem. Veiksmīgas akcijas norisē liela loma bija Rīgas domes Labklājības departamenta Veselības pārvaldes speciālistu un Rīgas Sociālā dienesta atkarības profilakses speciālistu atbalstam.

Šodien cilvēki, veicot bezmaksas spirogrāfijas izmeklējumu, varēja pārliecināties vai viņu plaušu tilpums un gaisa plūsmas ātrums elpceļos atbilst normai un gadījumā, ja tā nav, pārdomāt, vai nav lietderīgi doties pie speciālista un pārbaudīt savu veselību nopietnāk. Kaitīgie ieradumi, kā smēķēšana, nav vienīgais iemesls, kas var samazināt plaušu tilpumu un izraisīt hroniskas plaušu saslimšanas. Jāatceras, ka tuvākais draugs visos ar veselības problēmām saistītajos jautājumos ir ģimenes ārsts, kuru ir vērts vismaz reizi gadā apmeklēt valsts apmaksātā pakalpojuma ietvaros  profilakses nolūkā arī tad, ja ar veselību viss ir kārtībā. Ja kāda veselības problēma tiks ielaista, par ārstēšanos var nākties maksāt dārgi," vēlreiz atgādināja SIA "Rīgas veselības centrs" valdes locekle Skaidrīte Vasaraudze.

SIA "Rīgas veselības centrs" aicina smēķētājus rūpēties ne tikai par savu, bet arī līdzcilvēku veselību un kaitīgos ieradumus atmest. Arī turpmāk veselības centrā tiks rīkotas dažādas akcijas, kas mudinās ikvienu ikdienā lielāku vērību pievērst savai veselībai.

Vairāk informācijas: rigasveseliba.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!